Egy elemzés szerint ugyan csak a világ népességének 4 százaléka él a kelet-európai régióban Oroszországot is beleértve, ám az újonnan jelentett koronavírus-fertőzöttek 20 százaléka innen kerül ki. 

Több mint 20 millió ember kapta már el a kelet-európai országokban a koronavírust, ezt a 444 közölte a Reuters egy elemzése nyomán. A hírügynökség szerint Ukrajnában, Oroszországban (a Reuters a kelet-európai térséghez sorolta Orszországot), és Romániában a legrosszabba  régiós járványhelyzet, de globálisan is magasan van a koronavírus miatt elhunytak aránya ezen államokban. 

Nem áll jól a kelet-európai régió: nagyon sok a fertőzött és alacsony az átoltottság

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A régió a világ népességének mindössze 4 százalékát adja, ám az ellemzés szerint az összes újonnan jelentett fertőzött 20 százaléka ide tartozik ebbe a régióba (amelybe Magyarország is beletartozik). A cikk szerint átlagosan egy nap 83 700 új esetet jelentenek.

A Reuters kitért rá, hogy Magyarországon a legmagasabb az átoltottsági arány régiós szinten, a lakosság 62 százaléka már legalább egy oltást kapott – a szomszédos Ukrajnában viszont rossz a helyzet, a lakosság mindössze 19 százaléka kapott legalább egy vakcinát. Keleti szomszédunknál egyre súlyosabb a járványhelyzet, a hétvégén újabb két megyét soroltak át a legszigorúbb korlátozással járó vörös kategóriába az illetékes hatóságok. A mostani két megyével együtt már összesen 9 megye van vörös besorolás alatt a 23-ból, a sárga, vagyis legenyhébb kategóriában mindössze négy terület maradt (köztük Kárpátalja), a többi a narancs besorolás alá került. Vitalij Klicsko kijevi polgármester a héten jelezte, hogy a kórházak telítődése miatt napokon belül a főváros is átkerülhet a vörös kategóriába.

A Reuters számításai szerint a kelet-európai esetek 40 százalékát jelentik Oroszországból, itt öt percenként 120 emberről bizonyosodik be, hogy fertőzött. Ororszországban a lakosság 36 százaléka kapott már legalább egy oltást, de közben pénteken már a negyedik napja volt rekordon az új fertőzöttek száma. Emiatt Moszkvában szigorú korlátozásokat vezetnek be, az élelmiszerüzleteken és gyógyszertárakon kívül minden más boltot bezárnak a cikk szerint.

A helyzet Romániában sem jó, ott az összeomlás szélén áll az egészségügy a sok fertőzött miatt, az országban csak minden 3. ember van beoltva, de sokan még mindig elutasítják a vakcinákat. Bulgária több városában, köztük a főváros Szófiában közben tüntetéseket szerveznek a kormány új intézkedései ellen, amelyek több új korlátozást vezetnének be az oltatlanokkal szemben. A lakosság 15,9 százaléka kapott eddig oltást Bulgáriába. 

Forrás: 444.hu, reuters.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.