A kormány döntése értelmében a munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Kötelező oltás jöhet egyes munkaadóknál, csak maszkban lehet utazni – így változik az életünk a kormány döntései utánFotó: MTI/Illyés Tibor

Ezt az állam mint munkaadó is érvényesíteni fogja, az önkormányzatoknál pedig a polgármester dönthet az oltás előírásáról – tette hozzá.

Kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedésben

November 1-től maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön, emellett látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben, a szociális intézményekben utóbbiról a vezető dönthet – sorolta a kormány döntéseit, amelyeket a járvány fékezése érdekében hozott.

Hangsúlyozta: az intézkedések célja, hogy minél többen olttassák be magukat.

A járvány-előrejelzések abban ugyanis egyetértenek, hogy a negyedik hullám során ugrásszerűen megnőhet a fertőzések száma, míg a kórházba vagy lélegeztetőgépre kerülőké és az elhunytaké kisebb mértékben, de növekedni fog, így a helyzet intézkedéseket igényel.

A megbetegedések száma azokban az országokban alacsonyabb, ahol magas az oltottak aránya, és minél alacsonyabb az átoltottság, annál tragikusabb a helyzet.

Elmondta: a kabinet szakemberekkel konzultálva, az operatív törzs javaslatára hozta meg döntéseit, míg az oltás előírásával kapcsolatos intézkedést a munkaadók szervezeteinek javaslatára hozták.

Megismételte: az oltáshoz képest minden más védekezési mód csak másodlagos hatékonyságú az oltáshoz képest. Ezért minden olyan intézkedés fontos, amely növeli az oltottak számát – jelentette ki.

Jönnek a migránsok

A miniszter arról is beszélt, hogy egész Európában ismét nagy a migrációs nyomás és várhatóan tovább fog erősödni.

Azt mondta:

jó lenne, ha az Európai Bizottság a migráció pártjáról a külső határvédelem pártjára állna, mert ha nem akarjuk, hogy a járvány és a gazdaság újraindításának idején destabilizálódjon Európa, hatékony határvédelemre és ehhez megfelelő európai hozzájárulásra van szükség.

A kormány levélben fordul a bizottsághoz, hogy legalább részben térítse meg az EU a kerítésépítés árát – közölte.

Gulyás szerint az afganisztáni helyzet és a fehérorosz határon történtek miatt erősödik a migrációs nyomás.

Most a napi átlag az illegális határátlépéseket tekintve 319 eset, tavaly, az év hasonló időszakában 97-en kísérelték ezt meg

- közölte.

Úgy vélte, Európában újrakezdődött a migráció kezelésével kapcsolatos vita, és egyelőre a bizottság sajnálatos módon a migráció pártján áll. A testület belügyi biztosa néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy a járvány utáni helyreállítás csak akkor lehetséges, ha abban a migránsok és a migránsszervezetek is részt vesznek, migránsok nélkül nem tudtunk volna megbirkózni a járvánnyal, a társadalmaknak szükségük van a migrációra, és nem kell félni tőle – idézte fel a miniszter.

Azt mondta: úgy tűnik, a bizottság egyelőre még nem látja a helyes választ, egyre többen azonban igen, Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője például egyértelművé tette, hogy támogatja a fizikai határok létesítését és azt, hogy az EU járuljon hozzá a külső határok védelméhez.

Két oltást lehet kötelezővé tenni

A kötelező oltásról kérdésre azt mondta, két oltásra vonatkozik a rendelkezés, felmentés kérésére pedig van egy bevett gyakorlat, mivel az egészségügyben már korábban kötelezővé tették az oltást. A szabályozás meg fog egyezni ezzel a gyakorlatával, orvosi igazolással kaphat felmentést az, akinek valamilyen betegsége miatt ártalmas lenne az oltás – részletezte.

Ha valaki mégsem veszi fel az oltást, azt fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, és ha egy évnél tovább ez a helyzet fennáll és a szabályozást indokolt fenntartani, a munkaviszonyt is meg lehet szüntetni

- mondta.

A döntés indokaként azt mondta, akkor tudják a negyedik hullámot mérsékelni és az újabb hullámokat elkerülni, ha az oltottság magasabb lesz. Elmondta, hogy az oltás kötelezővé tételének lehetőségét a munkahelyeken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a turizmus területén több mint tíz szervezet kérte.

Az első oltást – a mostani tervek szerint – december 15-éig kell felvenni

- mondta.

Közölte, a rendelkezés addig marad életben, amíg "a járvány velünk van".

A kötelező oltás lesz az irányadó az állami cégeknél és a nagy állami alrendszereknél, így a pedagógusoknál is – mondta.

A miniszter elmondta, a közszféra oltottsága lényegesen magasabb, mint a társadalomé általában, de a fegyveres testületeknél alacsonyabb az oltottság. Közlése szerint nem merült fel, hogy az államigazgatásban lehetővé tegyék az otthoni munkavégzést.

Még bőven vannak szabad kórházi ágyak

Felidézte, néhány kórház már elrendelte a látogatási tilalmat, ugyanakkor megmaradnak olyan kivételek, mint a haldoklók látogatása. Műtétek elhalasztása vagy a kiskunhalasi járványkórház megnyitása nem merült fel, mert nagy számban van szabad kórházi ágy – közölte.

A miniszter kijelentette,

"bőven elegendő lélegeztetőgép áll rendelkezésre" Magyarországon, amikor pedig ezen eszközök esetleges túlárazottságáról kérdezték, közölte, a vásárlás idején az ár "a szabadrablás keretei között meghatározott volt".

Emlékeztetett: a beszerzések idején voltak olyan becslések, hogy akár egyszerre 10 ezer ember gépi lélegeztetésére is szükség lehet.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
@KisTehen: Ennyien állnak sorba, hogy kamerát kaphassanak?...
tudode
Jó reggelt un. kormány!
.
Csak csak meglett az eredménye az Euharisztikus, a vadászati kiállítás, a demokráfiai hetyempittynek, és az október 23-i választási csödületnek!
.
Mit is mondott öreg kis, hogy egy kicsit iguynk is, vagy mégsem
.
---- Orbán Viktor: Az emberek élete és biztonsága az első
koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-viktor-az-emberek-elete-es-biztonsaga-az-elso
---------------------------
.
Igy építgeti az imádkozóSÁSKA e földi országát kis "o"-val, Isten országát "O"-val?
,
----- Orbán Viktor tanúságtétele
www.youtube.com/watch?v=RnMKDof5zlE
------------------------
.
A tanuságtételét ájtatóskodott 2005 adventjén, majd a 2006-os narancsbuktga után 72 órás ultimátumot adott a regnáló kormánynak, majd a Kossuth térre összecsődített "hazudtunk éjjel, meg nappal"-lal felckkoltak után rekultiválni kellett a Kossuth teret, majd lángba borúlt a TV székház!
---------------------
.
Eljött az ideje, hogy rekultiválják utána az egész országot, mert akkora bűz lett tőle a 12 évi országlása alatt, hogy már csak azoknak elviselhető, akik beveszik a dumáját, hiszen POFAKARATÉVAL foglalta el egy MEGSZÁLLOTT saját hazáját!
.
Ennyi!
Rockxy
"a helyzet intézkedéseket igényel."
ha visszagondolunk csak 100 évet, mikor volt ennyire fontos a nép egészsége, hogy diktatórikusan meg akarnak menteni minket?
ráadásul méreginjekciókkal?
veoh.com/watch/v1421470955XDzSfyB
Namely
De mi lenne, ha csak a rettegő majmok hordanák a maszkot?
magyar1
@division: Nanotechnológiát nem, de a világ újrafelosztását vagy valami ilyesmit Orbán is mondott. De mindig más jön szembe mi?
magyar1
@division: Nanotechnológiát nem, de a világ újrafelosztását vagy valami ilyesmit Orbán is mondott. De mindig más jön szembe mi?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.