Fluor Tomi egyik daláért is aggódott egy Telexnek adott interjúban.

A Telex készített videós interjút Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatójával, miniszteri biztossal. Demetert még a Kálomista Gábor producerkedésével készült ElkXrtuk című film kapcsán kérdezték pár hete, már akkor lesújtó véleménnyel volt a magyar kulturális produktumokról, eztán készült a mostani interjú.

Demeter Szilárd "gyűlöli" a színházat és a magyar irodalom nyolcvan százalékát is kukázná

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója köszöntőt mond a Lőrincz Csaba-díj átadásán a múzeum dísztermében 2021. október 6-án. Az elismerést idén Kiss Tamás szociológus, demográfus, a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezető kutatója vehette át. Fotó, címlapkép: MTI/Soós Lajos

A mostani interjúban – amelyből a hvg.hu készített rövid kivonatot – a PIM vezetője több erős állítást is megfogalmazott:

„Ha rajtam állna, akkor a magyar irodalom nyolcvan százalékát valószínűleg kukáznám, tehát azt mondanám, hogy sajnos nem jó”

Demeter Szilárd azt is lemondta, ő Rilkéhez, Arany Jánoshoz és Kemény Istvánhoz méri a kortárs magyar irodalmat, amiben bőven lát kivetnivalót.

„Nem az a bajom Parti-Nagy Lajossal, amiket a HVG-re ír, vagy bárhova ír publicisztikaként, hanem az a bajom Parti-Nagy Lajossal, hogy az utóbbi években az ő tehetségéhez, irodalmi nagyságához képest szarokat ad ki, mint szépirodalmi mű” 

- mondta el az interjúban.

Azt is kijelentette az interjúban, hogy gyűlöli a színházat, mégpedig személyes élmény alapján (hogy ez mi lehetett, arra azonban nem tért ki).

"(...) személyes élmény alapján gyűlölöm a színházat, mint olyat, nem szeretek színházba menni. Amikor színházba kell mennem, az olyan, mint másoknak a fogászat, libabőrös vagyok”

- mondta, és nem is nevezte meg az általa amúgy legjobbnak tartott színházat.

Arról is beszélt az interjúban, hogy már-már elitistaként szigorú a zenében is, többek között Ferenczi Györgyöt és a Tankcsapdát méltatta, de Lovasi Andrást is kiemelte. Azt is elmondta, nem hallgat rádiót, hanem Spotify-on állítja össze magának a zenéket, "mint minden normális ember". Viszont azt is elmondta, hogy az általa akkor nem hallgatott Petőfi Rádiónak volna az a feladata, hogy életmódválaszokat adjon a fiataloknak. 

A beszélgetésben Demeter azt is elmondta, hogy szerinte Fluor Tomi Mizu című száma heteroszexuális kampánydal, ami az első áldozata lehet majd a cancel-kultúrának, mert a heteroszexualitást közvetíti.

Forrás: telex.hu, hvg.hu

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Rizikó: ma, 15:23
Úgy van, az általam csokorba szedettek kötelessége a függetlenség és a pártatlanság, kár, hogy ezt valahogy elfelejtették, pedig ők lennének a végrehajtó hatalom ellensúlyai, de például a főügyész, az ÁSZ, nemrégen még a Bírósági Hivatal vezetője Sz. J.-né H. Tünde, a MNB vezetője és a többi, elvileg a kormánytól független szervezet és hivatal vezetője nagyon szorosnak nevezhető kapcsolatban áll a kormányfővel.
A művészek függetlenségét nem szavatolják törvények (bár látjuk mennyit érnek), nem munkaköri elvárás, tehát bátran lehetnek pártosak, mellette pedig hiteles előadó/alkotóművészek.
evacica
Szegény M.o. ahol ilyen alakok irányítják a kultúrát! Ez amolyan fidesz kormány szint!Ott a kultúra a focipályán kezdődik és végződik szotyi köpködés kíséretében! Ez a féleszű is jobb lett volna ha maradt volna ott ahonnan jött!
Rizikó
@Giovanni Alba: Nekem Nagy Feró hiteles, ahogy a Ricsés kendőjében csápol a színpadon. Mácsai, ahogy szaval, Delhusa ahogy gitározik, énekel. Amikor belemennek a politikába, onnan kezdve nem a művész ad elő, mint Arany János, mikor alkotott, hanem csak egy előadó okoskodik.
csipetke
Hihetetlen,hogy orbán micsoda gyökér seggarcokat kukázott össze. Nem véletlenül van az ország Európa majd'utolsó helyén,mert minden poszton ilyen szedett-vedett gyüttmentek vannak,akik semmire se jók. Tudom,hogy senki nem tehet arról,ahogy kinéz,de szerintem ennek a lénynek a kinézete miatt is lehet valami kisebbségi komplexusa,és azzal kompenzál saját magának,hogy beszól olyan embereknek,akiknek a lába nyomába se léphet.Itt okoskodik,mert a fatornyos kis hazájában egy senki volt,orbán idehozta valakinek,mert a nyelve kellően érdes,és fel tudta venni vele a megfelelő csapásszámot.
Giovanni Alba
@Rizikó: ma, 08:09
Hát ez az! Egy előadóművész vállaltan szerepet játszik, Robert Englund sem irtotta ki a fél várost, egy politikus viszont "civilben is" maradjon az, aki - önazonosság, tehát ne színészkedjen, nem az a dolga. A előadóművész viszont el tudja választani a kettőt, a színpadon ő az elnyomó zsarnok, a való világban meg szabadságharcos. Hol itt a gond?
Aki Én
@inhuman: ijesztően elmebeteg pofája van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.