Tavaly októberben csak 11 fő hunyt el emiatt, emelkedőben van a tendencia.

A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal (MSZF) közleménye nyomán arról számolt be az Index, hogy négyről tizennégyre emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma októberben. 

Arat a fagyhalál itthon: a Magyar Szociális Fórum szerint tizennégyen hunytak el októberben kihűlés miatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az áldozatok többsége fűtetlen lakásokban vesztette életét, vagy kórházba szállítás közben, illetve beszállítás után hunyt el a kommünikében írtak alapján.

Az MSZF közleménye szerint a tavalyi év azonos időszakához képest emelkedőben van a tendencia, ugyanis tavaly október végéig 11 fő hűlt ki végzetesen az országban, a múlt év egészében 212 fő volt ez a szám. 

"Az évről-évre ismétlődő tömeges életvesztés arra utal, hogy Magyarországon változatlanul megoldatlan a szociális kérdés, és ez különösen az idős, beteg, magukra hagyott emberek életébe kerül. Az MSZF arra kérte a lakosságot, hogy odafigyeléssel és törődéssel igyekezzen pótolni az állami mulasztást"

- olvasható a közleményben.

Forrás: index.hu, mszfszk.hu

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Akkor, ezen már, nyilván, csak egy efftársi (Márki-Zay-féle) gázáremelés "segíthetne"!
penege
joguk van nem bemenni a hajléktalan szállóra...
mindenki Budapestje..
Málna
"Az MSZF arra kérte a lakosságot, hogy odafigyeléssel és törődéssel igyekezzen pótolni az állami mulasztást" Mégis hogyan? Fogadjak be egy részeges hajléktalant?
csak úgy....
ha az árakat és az inflációt ,na meg a kilátásokat nézem orbanisztánban,akkor sokak számára csak a fagyhalál az egyetlen kiút a nyomorból..
Aki Én
@Málna: Minden megfagyott ember részeges hajléktalan?
Málna
@Aki Én: Nem. Vannak köztük egyedül élő betegek, vagy balesetet szenvedett idősek. Rajtuk hogy tudnék segíteni?
Málna
@Horizont: Fűtetlen lakásokban. Nem a fűtetlen lakásaikban vagy otthonaikban. Hát nem gyanús?:-)
csak úgy....
@Málna: nem neked kell segítened,hisz magadon sem tudsz..., szerintem ez a mindenkori kormány föladata lenne,hogy gondoskodjon a volt adófizetöröl és ne csak kaszírozzon!
Namely
@csak úgy...: "ha az árakat és az inflációt ,na meg a kilátásokat nézem orbanisztánban,akkor sokak számára csak a fagyhalál az egyetlen kiút a nyomorból.. "
érdekes, én a tanulást és a munkát ajánlottam volna. :D
csak úgy....
@Namely: ezt te most nagyon magas lórol mondod! :) a szüleid finanszírozhatták az osztályismétlésed,nem volt gond..,pénz volt szarásig!
szerinted mindenki mézesbödönbe született?
-még a tetves kommunizmusban sem voltak ennyire anyagilag kiszolgáltatottabak az emberek,föleg a fiatalok mint most! nagy a szád,csak nem te is egy okos erdélyi? :)
Málna
@csak úgy...: Magamon sem tudok segíteni? Hát én szoktam itt panaszkodni reggeltől estig? Na ugye...
Aztán a kormány hogy segítsen az egyedül élő időseken vagy az alkoholistákon? Kényszerítse őket otthonba ill. szállóra? Vagy hogy gondolod?
csak úgy....
@Málna: míg mennek a kundsaftok nincs is okod panaszra! -te szerencsés helyzetben vagy...
egy dübörgö kormánynak nincs annyi esze,hogy hol és miben segíthetne?
magyarországon 56 után volt annyi alkoholista utoljára mint mostanában,persze eu. ellen kiharcolva az occsó pálinka,had okosodjon a magyar...
Málna
@csak úgy...: Én azt kérdeztem, te hogy gondolod? De látom, sehogy...
csak úgy....
@Málna: ha több milliós lesz havonta a tisztelet díjam,akkor majd arról is nyilatkozok!:) nem ám velem (ingyen) akarod megoldatni a problémát! :)
Málna
@csak úgy...: Attól, hogy elmondod a véleményed, még nem lesz megoldva a probléma. Nincs semmilyen megoldásod, megint csak járt a szád feleslegesen. Nem lep meg.
csak úgy....
@Málna: te egy igazi napkeleti buta pitscha! pld, a 78 éves ,özvegy és nyugdíjas szomszédasszonyunk több mit 25 ezer euróból modernizáltatta a fütését úgy,hogy nem vett föl kölcsönt ! az autója kb. 4 éves , nincs doktorátusa és érettségije sem!
egyetlen elönye veletek szemben,hogy nem magyarországon született!
Málna
@csak úgy...: És akkor vele nem történhet meg, hogy elesik télen az udvaron és megfagy? Ne legyél már ilyen buta pöcs...
csak úgy....
@Málna: a jó szomszédok vigyáznak egymásra! itt a környékünkön kizárt,hogy valaki csak úgy egyedül elpatkoljon ,ha csak nem a balatonon ...
te urajnai lyány vagy román? ti viki kedvencei...
division
Ezt a megfagyott emberek témát minden év végén belökik, konkrétumok nélkül. Arra jó mindenesetre, hogy aztán páran egymásnak ugorjanak. Pont olyan ez mint az oltatlan vs oltott.
teuton57
Erdekes... A Magyarorszagtol eszakabbra fekvö Nemetorszagban senki sem fagyott meg, hajlektalan sem. Talan mert afrikai hömersekletek uralkodnak?
csak úgy....
@division: azt hiszem,hogy egyszer pont neked említettem ,már több mint egy éve,hogy egy volt iskolatársam ,aki szintén menö válalkozó volt,-mint te -teljesen érthetetlen okokból lecsúszott és mint hajléktalan végezte! a nagyfönököm itt németországban úgy halt meg,hogy semmije sem maradt a vagyonából...,pedíg nem volt egy buta ember! fénykorában több mit 600 föt foglalkoztatott.
a pofáraesés nincs elöre programozva de manapság a vagyon sem kímél meg senkit attól,hogy ..
division
@csak úgy...: Köszönöm, hogy aggódsz, de szerintem ez most eleve nem a hányan fagytak meg témához tartozik, főleg nem ahhoz amit írtam. Az emberek egymást nyírják már ha kell ha nem, és ehhez mindig találni megfelelő témát, amit be lehet dobni.
penege
@Horizont: akkor az önkormányzat szégyellje magát..
penege
@Horizont: ennél összetettebb a probléma.4 évig dolgoztam önkormányzatnál.
semmi sem fekete vagy fehér
penege
@Horizont: megfagytak akkor is csak nem volt publikus.
nézzük mondjuk a maglódi esetet.
induljunk ki abból hogy van lakókocsi fűthető. oké
ki fizeti utána? mert vagy fa kell vagy gáz vagy villany.
fizesse az önkormányzat. Oké. miért pont csak neki? Rajta kívül tuti van még egy pár a településen.
Hajléktalan...munkaképes? Mert ha igen akkor az önkormányzatnál van közmunka,ha dolgozik van támogatás is, ha együtt működik az önkorival akkor talán van önkoris lakás is, ahol persze fizetni kell a rezsit utólag kérhet támogatást.
A legtöbb hidd el nekem nem akar dolgozni nem akar semmit csak feküdni az utcán és inni.
Nessy
@penege: Fuss neki még egyszer a cikknek! A saját lakásukban kihűlt, egyedül álló, idős, beteg emberekről van szó, nem a hajléktalanokról. Pár éve egyre aktuálisabb József Attila egy sora: "repedt kályháján macska ül." Miközben az önkormányzatoktól elvonnak pénzeket, irreális elvárás a nem létező szociális háló helyetti feladatok maradéktalan megoldása!
Aki Én
@Namely: Beteg, idős embereknek ajánlgatod a munkát és tanulást? Sok észre vall.
Miért van az, hogy általában a fideszvédők csöves, lumpen naplopókkal azonosítják az elesetteket?
Tényleg ennyi eszetek van?
Málna
@csak úgy...: Ezt a butaságot... Egész éjszaka őrködsz a szomszédaid miatt? Még ha így is van, honnan fogod tudni, hogy elesett, beverte a fejét és eszméletét vesztette? Vagy ha részegre itta magát és úgy aludt el?
És még mindig nem árultad el, hogy mit tehetne ennek elkerülésére a kormány...:-)
Málna
@Horizont: Magánterületre nyugodtan le lehet tenni azt a lakókocsit. Érdekes, hogy senki nem engedi meg.
Málna
@Nessy: "A saját lakásukban kihűlt, egyedül álló, idős, beteg emberekről van szó, nem a hajléktalanokról."
Ezt hol olvastad? Semmi ilyen nincs a cikkben.
vacsi
Volt már az idén fagy? Én átaludhattam...
penege
@Horizont: 500 milliós karácsony kampányba is... már csak hogy a túloldalról is megemlékezzünk..
Nessy
@Málna: Az évről-évre ismétlődő tömeges életvesztés arra utal, hogy Magyarországon változatlanul megoldatlan a szociális kérdés, és ez különösen az idős, beteg, magukra hagyott emberek életébe kerül.
Az áldozatok többsége fűtetlen lakásokban vesztette életét.
Nessy
@vacsi: A kihűléshez nem szükséges a fagy, elég a tartósan alacsony hőmérséklet, és egy fűtetlen lakás.
Namely
@Aki Én: "Beteg, idős embereknek ajánlgatod a munkát és tanulást?"
Lássuk szépen sorban:
1. ha tanulsz, dolgozol, akkor nem fogsz olyan helyzetbe kerülni, hogy idős korodban megfagyjál.
2. de pl édesanyám ma is dolgozik, nem azért, hogy ne haljon éhet, hanem azért, mert nem akar otthon ülni és a tv előtt tespedni. Nem fiatal, mégis meg tudja tenni. Tehát IGEN, dolgozzon, ha máshogy nem is, jelképesen. Mert csak így számíthatunk a társadalom szolidaritására.
"Miért van az, hogy általában a fideszvédők csöves, lumpen naplopókkal azonosítják az elesetteket?"
Miért van az, hogy az összefosás-hívők mindenkit elesettnek neveznek, aki kinyújtja a kezét? Miért van továbbá az is, hogy valamiért soha nem találkozok ilyenekkel pl önkéntes munkán?
Mert csak a szátok jár, igazából olyan egyszerűséggel "köptök" a csövesre/egyéb elesettre, hogy csak úgy csattan. Miért nem jut eszetekbe soha, hogy pl mit okoz a kikényszerített társadalmi szolidaritás?
Mert "Tényleg ennyi eszetek van".
Olvasmánynak ajánlom pl a www.homelessofbudapest.hu/ oldalt. Számold össze, hogy mennyi közülük, aki érdemes a segítségre.
Jó esetben kb 5%.
Namely
@csak úgy...: "ezt te most nagyon magas lórol mondod! :) a szüleid finanszírozhatták az osztályismétlésed,nem volt gond..,pénz volt szarásig!"
személyeskedés = nincs érved
"szerinted mindenki mézesbödönbe született?"
A tanulás tehát kiváltság? Mióta? Csak pl a netet nem poreszre kellene használni, meg videózni a seggét, hanem tanulásra, akárcsak a mobilt.
Kérd el az egyik haverod mobilját, és nézd meg a leggyakrabban használt appokat.
Chat, fb, yt (persze nem nyelvtanulás, vagy programozás/matek/kémia/fizika).
Nézd meg, milyen oldalakat látodat.
Utána ismerd be, hogy igazam van.
"még a tetves kommunizmusban sem voltak ennyire anyagilag kiszolgáltatottabak az emberek,föleg a fiatalok mint most!"
Kiszolgáltatottak a fiatalok?
:D
Hol élsz te? Soha nem volt még ennyi lehetőségük. A gond azzal van, hogy te a vágyakat kevered a szükségletekkel, mint minden kommunista.

"nagy a szád,csak nem te is egy okos erdélyi? :)"
személyeskedés = nincs érved
átlátszó

UI: heti egy alkalommal ingyen korrepetálok fiatalokat, matek, programozás. És addig nem igazán használják ilyesmire a mobiljukat. Én tanítom meg őket erre. A lehetőségekre, amik ott vannak a kezükben. Nekik csak ki kell nyújtani a kezüket értük.
Aki Én
@Namely: ...jesszus ember, te ma ostobább vagy a szokásosnál. Ennyi baromságot. Megint minden szart összehordasz, de köze nincs a témához. Én anyám is dolgozik, de ettől még fagynak meg becsületes, dolgos emberek. Hú, ezek a buta példák.
És ez az okoskodó stílus...
Málna
@Nessy: A hajléktalan nem lehet, idős, beteg? És nem magára hagyott? Nem érzed ebben a politikai felhangot? És szó sincs arról sem, hogy a saját lakásaikban halnak meg...Olvass a sorok között, Nessy, ne hagyd magad hülyíteni...
Málna
@Aki Én: Én a helyedben nem mennék bele. Már most csúnyán egyoldalú ez a "beszélgetés".:-)
Aki Én
@Málna: Előkerültél lúzer? Tényleg az.
Namely
@Aki Én: A másik ostobázása nem helyettesíti az ellenérveket.
"Én anyám is dolgozik, de ettől még fagynak meg becsületes, dolgos emberek."
Azt írtam, hogy az én anyám dolgozik, ezért nem fagynak meg?
Nem.
Sajnos én írhatok érveket, de te akkor sem fogsz semmire sem válaszolni. Ugyanazt írod vissza: személyeskedsz, "buta", "ostoba", stb.
Eddig jutott az oktatásod.
Mivel fejlődni nem tudsz, így mástól sem várod el azt.
:)
Világ Lustái Egyesüljetek!
Málna
@Aki Én: Itt voltam eddig is. Tudod, nekem otthon is van netem és senki nem tilt el a használatától.:-)
vacsi
@Nessy: Így igaz! De ez nem" fagyhalál", hanem "kihülés"! Bár a végeredmény ugyanaz, de a különbség óriási...
Aki Én
@Namely: @Málna: Olyan sok a hasonlóság köztetek. Semmi tartalom, mellébeszélés, okoskodás, másról beszélés, féligazságok, önimádat, saját vállon veregetés...
Ennyi butaság mellett lehetnétek picit szerényebbek. Mint a képességeitek.
Namely
@Aki Én: "Olyan sok a hasonlóság köztetek. Semmi tartalom, mellébeszélés, okoskodás, másról beszélés, féligazságok, önimádat, saját vállon veregetés..."
És ez pont az írja, aki a kommentjeiben széles ívben kerüli a tényeket, és mindig annyit ír, mint amit most is idéztem tőle, tehát csak személyeskedni tud.
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Nessy
@vacsi: Ezt próbáltam én is elmondani, de voltak akik szíveskedtek finoma szólva hülyének tartani. Feladtam!
Nessy
@Horizont: Néha még hiszek az értelmes vélemény cserében! Aztán rá kell jönnöm, hogy akad akinek ez csak gorombaságot jelent.
Málna
@Nessy: A sértődéstől nem lesz igazad, Nessy. Ha rám utaltál, én nem voltam veled goromba, csak annyit mondtam, hogy ne hagyd magad hülyíteni. Kiforgatod a cikket is és a kommentemet is. Miért?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.