Az előválasztókat újra mozgósító online szimpátiaszavazáson választanák ki azt a köztársaságielnök-jelöltet, akit a tavaszi parlamenti voksoláson elindíthatna az ellenzék, igaz, az esélytelenek nyugalmával. Bárki ajánlhatna bárkit, 5000 támogatóval lehetne bejutni a döntőbe.

Február végére megválaszthatják a civilek közös államfőjelöltjét

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Legyen egy alternatív köztársasági elnök, akit nem a Fidesz–KDNP 133 bátor képviselője választ meg, hanem 6–800 ezer civil, magyar állampolgár”

– ez a célja Magyar György szerint annak a kezdeményezésnek, amely egy újabb előválasztásra hasonlító szimpátiaszavazáson javasol államfőjelöltet választani. Az őszi ellenzéki előválasztások lebonyolításában a Civil Választási Bizottság elnökeként már kulcsszerepet vállalt ügyvéd ehhez most társaival egy Civil Államfő-jelölési Bizottság (CÁJB) nevű testületet alakított.

A hvg.hu-nak azt mondta, a kizárólag online zajló szavazás “ajánlási-nevezési” szakasza decemberben indulna, a “döntőt” februárban tartanák, február 24-én pedig eredményt is hirdetnének.

Ez az államfőjelölt-választás hasonlítana ugyan az ellenzéki közös képviselőjelölteket és miniszterelnök-jelöltet kiválasztó őszi előválasztáshoz, de több elemben különbözne is tőle – magyarázta Magyar György. Az egyik fontos különbség, hogy ezt nem az előválasztásra összefogó hat ellenzéki párt, hanem kizárólag civilek szerveznék, saját pénzből, saját erőforrásokkal.

Ennek oka, magyarázza Magyar, hogy a következő hónapokat a hat párt és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a közös ellenzéki lista, illetve a közös választási program összeállításával tölti, készülnek a tavaszi választási kampányra, ráadásul mára anyagi forrásaik is kimerültek.

Még fontosabb különbség, hogy ezúttal nem a pártok jelöltjei versengenek majd, hanem – Magyar megfogalmazása szerint egy “társadalmasított folyamatban” – az állampolgárok, társadalmi szervezetek, civilek jelöltjei. A decemberre tervezett “ajánlási-nevezési” szakaszban bárki bárkit jelölhet.

“Ismert vagy kevésbé ismert személyt, politikust, civilt, olimpikont, szomszédot vagy szimpatikus bárkit”

– mondta Magyar. Annak érdekében, hogy ne több száz fős legyen a lista, a jelöltséget írásban is elfogadó személyeknek a mostani tervek szerint 5000 támogató ajánlást kell online összegyűjteniük, hogy felkerüljenek a virtuális szavazólapra.

Forrás: hvg.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rizikó
@CsipkeRózsa: Sok ember érdekét" képviselik? ???
CsipkeRózsa
@Rizikó: Igen, főleg az ellenzéki szavazókat.
Rizikó
@CsipkeRózsa: Félreértettél. Nem vizsgálom, hogy milyen politikai oldalt képviselnek, hanem azt, honnan van felhatalmazásuk.

Ki mondta nekik, hogy valakik érdekeit képviselhetik? Szóval, azt hiszem már többedjére futok neki ennek a kérdésnek.
CsipkeRózsa
@Rizikó: Kérdezted a 16:18-nál.

Miért kell neked a felhatalmazásuk, több ellenzéki civil és politikus elhatározása, és hozzá is fognak a munkához. Akiket érdekel részt vehetnek a választásokban, és szavaznak a jelöltekre, vagy akiket nem érdekel, nem vesznek részt ebben. Az előző előválasztás is lebonyolódott, megvannak az o.gy. jelöltek.

Mi ezzel a problémád?
Rizikó
@CsipkeRózsa: A problémám a következő:
- Vannak a politikusok, akiket választanak, támogatottságuk van. Megszavazhatják, leválthatják őket, be kell számolniuk a tagságnak a tevékenységükről, azt kell képviselniük, amit a tagságuk megszavaz.

- Vannak a civilek, akiket senki nem választ, nem képviselnek senkit, nem elszámoltathatóak.

Ad abszurdum, öten összeállnak civilesdit játszani és előadják, hogy mit szeretnének elérni. Követelnek, támogatnak, vagy támogatást megvonnak. De sokadjára kérdezem: kit képviselnek? Kitől származik a felhatalmazásuk, hogy a nevükben beszélhetnek?
Csizmás Kond
...hát...gyerekek ez egy újabb díszmagyar szarkavarás. Ügyvéd létére tudnia kéne hogy az államelnök megválasztását az alaptörvény szabályozza, tehát csak úgy nekiállni mint az óvodába és hülyíteni az embereket sőt úgy is lehet fogalmazni hogy heccelni, bujtogatni, mert egy ilyen agyament játékból amennyi eszük van sokaknak akár még tüntetéseket és zavargásokat is kezdeményezhetnek...szóval az ilyen állam és magyarellenes díszmagyargyerekek csak a társadalom kárára vannak, és ahogy látszik bármit elkövetnek, hogy a széthúzást a folytonos marakodást fenntartsák.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.