A trükk nem új, és a tapasztalatok szerint annyira nem is bántja a munkavállalókat.

Magyarországon a vállalati szektorban több mint 850 ezer dolgozót érint a minimálbér és a garantált bérminimum ügye, ezért igen nagy hatása lehet ezen a területen a változtatásoknak. Csakhogy a vállalkozások általában a jelenlegi helyzetben nem bírnak el több költséget, így trükközni kényszerülnek a bruttó 200 ezer forintos, nettó 133 ezer forint körüli összeg miatt. 

Így kerülik meg a 200 ezres minimálbért a munkáltatók

Illusztráció: 123rf.com

Az érintettekkel beszélve a megoldás általában annyi, hogy valamennyit emelnek a dolgozók bérén, de nyolc helyett hat órára jelentik be őket, a különbözetet pedig készpénzben, feketén, "zsebbe" adják a munkavállalónak. Ez lehet az oka annak is, amit a futárcégek kézbesítői vettek észre az utóbbi időben.

Becslésük szerint az interneten rendelt termékeket eddig 30-40 százalékban fizették bankkártyával, mostanában azonban mindössze 15 százalékra becsülik a kártyás fizetést. A kérdésekre általában elmondják a vásárlók, hogy készpénzben kapnak juttatást, és a kisebb összeg, ami a bankszámlán marad kell az onnan vont díjakra, közüzemi számlákra. 

Amennyiben valóban ez a tendencia, akkor a szabályozás inkább a feketegazdaság felé löki a vállalkozásokat.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

inhuman
A hazug, tolvaj csaló Orbán másokat is le ránt a fertőbe, a maga szintjére és hazugságra, lopásra, csalásra kényszeríti őket.

Orbán beteg világa egyszerűen szólva - UNDORÍTÓ !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@KisTehen: Bocika, Orbán pedig azt ígérte, hogy megszünteti a korrupciót. Aztán a következő választásokkor meg azt, hogy "folytatjuk" Na erre lépett most az EU, (meg a nemzeti vejkó, és elpucoltak az országból). A cégei nyomait meg most nyalják fel. Vajon mit érezhetnek, hogy felhúzták a nyúlcipőt? Csak nem a jogállami eljárásoktól félnek?
magyar1
Egy értékteremtő munkát végző fizikai dolgozó kap havi 133 ezret így emelten, egy semmirekellő politikus, aki a megtermelt javakat szétosztja kap havi 5 milliót - mekkora különbség?
Nem csoda, hogy sok a beteg, a drogos mert látja ezt a szemétséget.
Dr. Proktor
@ómió: Nem tesz jót az imidzsednek ha reklámozod a tudásszintedet...
Dr. Proktor
... apropó minimálbér emelés, a magyar könnyűipart az vágta anno haza!
Dr. Proktor
@sgl: ... ott és Kínában csapódott le az emelés haszna, itt viszont növelte a munkanélküliséget!
Néha nem ártana előre gondolkodni, persze ez ideológiai szemlélettel és voksmaximalizálással nem megy...
ómió
@Dr. Proktor: A saját hazugságszint-reklámozásoddal kéne foglalkozz, még akkor is, ha efftársilag nálatok nyilván az vezet a Lenin Díjhoz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.