A trükk nem új, és a tapasztalatok szerint annyira nem is bántja a munkavállalókat.

Magyarországon a vállalati szektorban több mint 850 ezer dolgozót érint a minimálbér és a garantált bérminimum ügye, ezért igen nagy hatása lehet ezen a területen a változtatásoknak. Csakhogy a vállalkozások általában a jelenlegi helyzetben nem bírnak el több költséget, így trükközni kényszerülnek a bruttó 200 ezer forintos, nettó 133 ezer forint körüli összeg miatt. 

Így kerülik meg a 200 ezres minimálbért a munkáltatók

Illusztráció: 123rf.com

Az érintettekkel beszélve a megoldás általában annyi, hogy valamennyit emelnek a dolgozók bérén, de nyolc helyett hat órára jelentik be őket, a különbözetet pedig készpénzben, feketén, "zsebbe" adják a munkavállalónak. Ez lehet az oka annak is, amit a futárcégek kézbesítői vettek észre az utóbbi időben.

Becslésük szerint az interneten rendelt termékeket eddig 30-40 százalékban fizették bankkártyával, mostanában azonban mindössze 15 százalékra becsülik a kártyás fizetést. A kérdésekre általában elmondják a vásárlók, hogy készpénzben kapnak juttatást, és a kisebb összeg, ami a bankszámlán marad kell az onnan vont díjakra, közüzemi számlákra. 

Amennyiben valóban ez a tendencia, akkor a szabályozás inkább a feketegazdaság felé löki a vállalkozásokat.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

inhuman
A hazug, tolvaj csaló Orbán másokat is le ránt a fertőbe, a maga szintjére és hazugságra, lopásra, csalásra kényszeríti őket.

Orbán beteg világa egyszerűen szólva - UNDORÍTÓ !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
inhuman
A hazug, tolvaj csaló Orbán másokat is le ránt a fertőbe, a maga szintjére és hazugságra, lopásra, csalásra kényszeríti őket.

Orbán beteg világa egyszerűen szólva - UNDORÍTÓ !!!
jesz
Ezt a törvényhozók nem sejtették? Mekkora volt a fölhajtás...úton-útfélen, levélben, szórólapon bizonygatta a hatalom, milyen jót tesznek a csórókkal...

Senki nem gondol a nyugdíjas évekre? Mert a hatórás bejelentés, a zsebbe adott kp nem igazán biztosít emberhez méltó nyugdíjat...

Ahogy a régóta nyugdíjba mentek Gyurcsányra mutogatnak, úgy a közeljövőben nyugalmazottak majd Orbánra?...mutogatásból nem lehet megélni.
simmering73
De rég csinálják már ezt. Még bankról is tudok. Azóta se fehéredett jottányit se ez az éjfekete gazdaság.
nezelodo
Előfordul ez még állami cégnél is ismerek olyant aki a hivatalos minimálbéren dolgozik, + 100 pedig mezítláb zsebbe... És nem egyedüli a csapatban az ilyen ahol dolgozik.
rokker33
@KisTehen: hq Gyurcsány lenne még mindig bruttó 120.000 lenne a minimálbér! 2002=2010 között 23.500 forintot tudott emelni a csótány Ferenc!
ómió
A munkáltató i kompenzációként kapott adó- és járulékcsökkentés meg megy a zsebbe? NAV-éknak ébresztő!
nezelodo
@KisTehen: Bocika, Orbán pedig azt ígérte, hogy megszünteti a korrupciót. Aztán a következő választásokkor meg azt, hogy "folytatjuk" Na erre lépett most az EU, (meg a nemzeti vejkó, és elpucoltak az országból). A cégei nyomait meg most nyalják fel. Vajon mit érezhetnek, hogy felhúzták a nyúlcipőt? Csak nem a jogállami eljárásoktól félnek?
magyar1
Egy értékteremtő munkát végző fizikai dolgozó kap havi 133 ezret így emelten, egy semmirekellő politikus, aki a megtermelt javakat szétosztja kap havi 5 milliót - mekkora különbség?
Nem csoda, hogy sok a beteg, a drogos mert látja ezt a szemétséget.
Dr. Proktor
@ómió: Nem tesz jót az imidzsednek ha reklámozod a tudásszintedet...
Dr. Proktor
... apropó minimálbér emelés, a magyar könnyűipart az vágta anno haza!
Dr. Proktor
@sgl: ... ott és Kínában csapódott le az emelés haszna, itt viszont növelte a munkanélküliséget!
Néha nem ártana előre gondolkodni, persze ez ideológiai szemlélettel és voksmaximalizálással nem megy...
ómió
@Dr. Proktor: A saját hazugságszint-reklámozásoddal kéne foglalkozz, még akkor is, ha efftársilag nálatok nyilván az vezet a Lenin Díjhoz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.