A magyarországi kórházak lejárt adósságállománya jelenleg mintegy 45 milliárd forint. Tíz hónap alatt úgy nőtt közel negyvenmilliárd forinttal a tartozásállomány, hogy az év nagy részében a fekvőbeteg-intézmények szinte csak Covid-ellátást és halaszthatatlan műtéteket végeztek – számol be róla az mfor.

Orbán Viktor nem fizet: jön a csőd, ezrek lehetnek munkanélküliek – összeomlásban az orvostechnikai szektor
Kép: Pixabay

A magyarországi orvostechnikai szektor meghatározó érdekképviseleti szervezetei – az Egészségügyi Technológiai Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a MediKlaszter és az Orvostechnikai Szövetség – közös sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy nem tudják tovább tolerálni a kifizetetlen kórházi számlákat.

A kórházak fizetőképességének problémája nem újkeletű, évtizedek óta fennáll. De a járvány miatt még fontosabb, hogy a cégek megkapják a beszállított termékek jogos ellenértékét, amelyek átlagosan 100-120 milliós kintlévőségek. Az adósságállomány azért csúcsosodott ki most igazán, mert a kereskedelmi ellátási láncok is jóval sérülékenyebbek a pandémia alatt

– mondta Tóth Zsolt, a Mediklaszter vezetője.

Pénzügyi akadálya semmiképpen nem lehet az adósságok kifizetésének, hiszen a Pénzügyminisztérium közlése szerint az idei gazdasági növekedés rekordmértékű, Európában a legmagasabb. A gyógyító-megelőző ellátások ezévi költségvetési

kiadásai ugyanakkor időarányosan 77 milliárd forinttal elmaradnak az erre szánt keretösszegtől. Nem méltányos a piaci szereplőktől elvárni, hogy mindaddig hitelezzék a magyar kórházakat, amíg az egészségügy átalakítása eredményre nem vezet, mert ez nem rövidtávú folyamat, s a Covid-helyzetben nem is ésszerű elvárni az intézményektől.

Idén júniusban az érdekképviseletek megkeresték a szakminisztériumokat (EMMI, Belügyminisztérium és Pénzügyminisztérium). Ezt követően szintén ebben a hónapban Gulyás Gergelyhez, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordultak. Ekkor évközi kifizetést kértek, de az év lassan letelik, s nem történt semmi, s a három szervezet nem tapasztalt nyitottságot a probléma megoldására.

Szeptemberben további konkrét megoldási javaslatokat tettek le a szaktárcák asztalára, amiben hangsúlyozták, hogy partnerként kezelik a kormányzatot, s ugyanezt várnák el a kormánytól is.

A jelenlegi kormányzati ciklusban két kormányhatározat született, hogy helyre kell állítani az évről-évre termelődő kórházi adósságállomány problémáját. Sőt, tavaly januárban maga Orbán Viktor miniszerelnök is kijelentette:

fel kell számolni a kórházak adósságállományát és nem szabad úgy zárni a pénzügyi évet, hogy bármelyik kórház adósságot halmoz föl. Ennek ellenére azóta sem történt semmi.

A kórházi beszállítói kör mintegy négyezer hazai vállalkozást jelent, mindezt hozzávetőlegesen 500 milliárd forint értékben. 42 ezer főt foglalkoztató szektorról van szó, melyek 95 százaléka kis- és középvállalkozás. 

Tóth Zsolt szerint a magyar vállalkozások közel 30 százaléka fog megszűnni a közeljövőben a kifizetetlen adósságok miatt, 20 százalékuk átalakul (például csökkenti a termékportfólióját), ezért 1000-2000 munkahely fog megszűnni, mindez 6-8 milliárd forint közvetlen adókiesést fog jelenteni.

A szervezetek javaslatairól, a vezetők gondolatairól és a helyzetről bővebben az mfor írásában olvashat. 

Címlapkép: Pixabay

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Százmilliárdokat tolt orbán az egyházaknak,a fideszes alapítványainak szintén százmilliárdokat,és egyáltalán,a luxus-komány ostoba pénzszórása felháborító. Száz és százmilliárdokat sz@rnak el felesleges látszatberuházásokra,vagy éppen most nem fontos,halasztható dolgokra. Azokat a fizetnivalókat,amik valóban fontosak lennének,azzal meg nem foglalkoznak.
Nagyon kell már itt a változás
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fergeteg
Nem kellene az egészségügyi beszállítóknak,kórházaknak ellopni a megkapott pénz felét minden évben.
Eladott Ország
A bűnöző román cigány még ezt az 500 milliárd forint kórházi tartozást a választásokig ellopja.
Sámannus
A maffia nem enged zsarol követel gyilkolászik
karma1
@fergeteg: te erted is azt, amit leirsz? Ha egy pek leszallitja a zsomlet a boltba, akkor attol hogy tud tonkremenni a kozert? Mit tehet arrol a pek? Az orvosi beszallitok? Nem hiszem, hogy tudnad, miket irsz itt osszevissza...:(
karma1
O, dehogynem tett orban azota lepeseket! Ra akarta venni a beszallitokat, hogy a korhazaktol fogadjak el, ha azok csak a szamla 75-80 %-at tudjak nekik kifizetni, mire a beszallitok mondtak finoman a kedves vezetonek, hogy eloszor is a sajat farkaval verje a csalant, ne az ovekkel, masodszor meg azt, hogy nehogy mar kevesebbet kapjanak, mint amennyiert ok elo tudjak allitani a berendezeseket, eldobhato eszkozoket, gyogyszert. Na, orban ettol valoszinu megsertodott, es semmit se fizetett ki - ez volt a legegyszerubb megoldas a szamara.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.