A telex.hu megvizsgálta, hogy a milliárdos üzletembernek vannak-e kapcsolatai a kormánypárt által kiépített rendszerhez, és ha igen, milyenek.

Telex: Gattyán mint politikus, a NER embere vagy sem?Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gattyán György a választások előtt öt hónappal különös digitalizációs kampánnyal, 106 területi ember toborzásával lépett a nyilvánosság elé, és azt sem zárja ki, hogy politikai pályára lép – írja a telex.hu. Egyelőre semmi sem biztos, de Gattyán Friderikusz podcastműsorában utalt arra, hogy a párttá szerveződés akár a választásokig is megoldható, és a kutatásaik alapján akár még nyerni is lehetne.

Azóta többen, szóvá tették – köztük Márki-Zay Péter is – hogy ez az egész a Fidesz érdeke.

Márki-Zay ugyanis az ATV-ben azt mondta Gattyánra utalva: biztos abban, hogy a következő időszakban sokan fognak elindulni a választáson, mert a Fidesznek az az érdeke, hogy minél több részre szeletelje az ellenzéki szavazatokat. 

A lap mindezek nyomán azt vizsgálta, hogy Gattyán György a rendszer része vagy éppen üldözöttje-e. 

Több szempontból is kérdéses, hogy az üzletember az ellenzék megosztására készül-e. Először is azért, mert az elmúlt években az adóhatósággal rengeteget pereskedő, harcoló üzletember ezzel meghazudtolná az eddigi életét, és elvtelen fordulatot venne.

A médiakampányával kapcsolatban a telex.hu megtudta: mind az RTL-lel, mind az MTVA-val volt szerződése, de ez utóbbi a leadás előtt az egészet visszamondta. 

Az üzleti vonatkozásokat tekintve Gattyán teljesen piaci alapon dolgozik,

nagyon nemzetközi a cégcsoportja, és sok külföldi lábbal (Luxemburg, Los Angeles, Párizs) rendelkezik. És egy dollármilliárdosról azt feltételeznénk, hogy amennyiben valakinek, hát neki nincs szüksége együttműködésre a hatalommal. És nem ez a kör szokott a kamupártok, a fals politikai akciók letéteményese lenni.

Ennek ellenére több olyan információ is előkerült, miszerint Gattyán az üzleteivel számos helyen a magyar államba ütközött, ütközik, így igenis érdeke, hogy kooperáljon a NER-rel.

Értékes hazai ingatlanjainak nagy részét blokkolja az állami zárlat; ha Gattyán azt szeretné, hogy az adóhivatal ezeket végre felszabadítsa, egy hosszú háború végén békét kell kötnie

– mondta ezzel kapcsolatban a lap forrása. 

Nagy szerelmét, a teqball sportág elterjesztését felkarolta a magyar állam. Azt viszont, hogy emiatt Gattyán bármiféle „furcsa alkukat” kötött volna, tagadják.

Gattyán György a Kodolányi János Egyetem megszerzésével és vezetésével megérkezett a felsőoktatásba, ezt nem tehette volna meg az állam jóváhagyása nélkül – szólt egy újabb hír a NER-es kötődésről. Erre az üzletember környezetében azt mondták, hogy „a Kodolányinak semmi köze az államhoz, egy magánegyetem, amelyet az alapítóktól megvettünk, nulla forint állami forrást kap, senkinek a jóváhagyása nem kellett”.

Gattyán környezetében nem gondolják, hogy pusztán üzleti nyereség miatt Gattyán lepaktálna a NER-rel.

„Jelenleg kissé túlzásnak tűnik, amikor politikusok, újságírók azonnal kijelentik, hogy Gattyán György még két teqballasztalt szeretne eladni az állam segítségével, így befolyásolja a 2022-es választást” – mondta egy forrásuk.

Nem mellékes ugyanakkor, hogy a már idézett podcastban azért a mindig visszafogott Gattyán érezteti kifogásait a rendszerrel. Beszélt arról, hogy az Il Bacio lényegében az adóhivatal miatt zárt be és lett kudarcos. De szót ejt arról is, hogy jogtalanul hallgatták le, hogy az állam bűncselekményt követett el ellene, hogy belefáradt már annak a kutatásába, hogy az adóhivatalnak mi a célja azzal, hogy miért üldözik őt.

Nem mehetünk el viszont amellett, amit a Válasz Online derített ki:

a cégbírósági adatok arról tanúskodnak, hogy a kormány által is pénzelt Columbus Magántőkealap 900 millió forint pénzbeli hozzájárulással segítette meg Gattyán e-aláírási rendszereket fejlesztő, európai piacokra készülő Netlock Kft.-jét.

Itt mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy a NER lényegében itt a saját kisebbségi részesedésében levő cégbe rakott pénzt, nem Gattyánnak ajándékozta. Sőt, az sem utolsó szempont, hogy a 900 millió forint nagyjából 3 millió dollárt ér, amit Gattyán cégcsoportja 2 nap alatt kitermel. Ez alapján pedig nem biztos, hogy megérte volna eladnia a lelkét kétnapi „munkabérért”. 

Forrás: telex.hu
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

svandor56
Úgy látom van az a pénz,elég szomorú,Gattyán úr jobban tenné ha ki lépne a politikából,és az ország lakosai is,lehet,hogy most nagyon nagy vagyonnal rendelkezik DE,és ez nagyon fontos a JÓ ISTEN mindent vissza fizet. Egyébként szégyelje magát apró pénzel megvették, mint a pletykák szerint a sok-sok közmunkást igaz ugyan őket burgonyával és hagymával.Nem gondoltam volna,hogy milliárdosokat is kilóra mérik.
svandor56
Úgy látom van az a pénz,elég szomorú,Gattyán úr jobban tenné ha ki lépne a politikából,és az ország lakosai is,lehet,hogy most nagyon nagy vagyonnal rendelkezik DE,és ez nagyon fontos a JÓ ISTEN mindent vissza fizet. Egyébként szégyelje magát apró pénzel megvették, mint a pletykák szerint a sok-sok közmunkást igaz ugyan őket burgonyával és hagymával.Nem gondoltam volna,hogy milliárdosokat is kilóra mérik.
Macskaszem
@svandor56: A milliárdosoknak minél több van, annál több kell.
Persze lehet, azzal vették rá a kamupártozásra, hogy akkor az adóhivatal leszáll róla. Orbinak úgy kellenek a kamupártok, mint egy falat kenyér. Felaprózni a szavazatokat mindenáron.
Nyírfa
Ez a férfi olyan Borkai-féle minőség.Politikus? Még a feltételezés is sértő a politikára.
Eladott Ország
Ha annyi esze sincs, hogy ezzel a lépésével a fidesz szekerét tolja, sajnáljuk és menjen a jó qrva anyjába és b@ssza meg magát a vagyonával együtt! Szórakozzon magával és, ne az országgal!
kereső
Tényleg hirdetésben kell keresni 106 képviselőt? Mér ez is kiveri a biztositékot. A fideSS nem amortizálta még eléggé a demokratikus parlamentizmust?
ómió
Tessék a NER-re hazudni, efftársak! Végtére is csak az indíthat ellenjelöltet Orbánnak! Vagy így kilóg a "vörös pata"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.