A kormány népszerűségi költekezései már most jól kimutathatóak. 

Szeptember végén a magyar állam bruttó konszolidált adóssága 42 106 milliárd forint volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021 utolsó napján közzétett adataiból.

A Népszava.hu cikke szerint év eleje óta a tartozásállomány 3688 milliárd forinttal nőtt, 2010 decembere óta pedig 20 116 milliárd forint a növekmény. A GDP arányos adósságmutató szeptember végén 80,3 százalék volt, amivel a 2011-es szintre emelkedett mutató. (Az Orbán-kormány hatalomra kerülésekor 83,6 százalékon tetőzött a mutató.)

A 42 ezer milliárd forint történelmi csúcs, még soha nem volt ilyen magas az államadósság

Fotó: 123RF.com

Az év utolsó negyedében már valószínűleg mérséklődött az államadósság, ugyanis a kormány adósságcsökkentő műveletekbe kezdett annak érdekében, hogy a GDP arányos mutató a tavaly decemberi 80,1 százalék alá essen. 2021-ben magyar gazdaság hat százalékot meghaladó mértékben nőtt, ennek ellenére az adósság várhatóan csak minimálisan, statisztikai értelemben csökken.

A Pénzügyminisztérium (PM) napokban nyilvánosságra hozott jelentése szerint december végén 79,9 százalék áll majd az adósságmutató, ami 2022-ben, a választási évben a GDP 77 százalékára olvadhat. A PM azzal számol, hogy a következő években a gazdasági növekedés és a költségvetési kiigazítások következtében tempósan csökkenőre vált az adósságpálya. A három éves előrejelzésében a pénzügyi tárca azzal számol, hogy az államadósság mértéke 2025 végére a bruttó hazai termék 69,3 százalékára csökken, ami a 2018-as szintnek felelne meg.

Az államadósság az elmúlt években a világ minden országában drasztikusan megugrott, ugyanis a kormányok 2020-ban, de még idén is, a koronavírus-járvány miatt lezárások miatt széles körű jövedelempótló támogatásokban részesítették a családokat, illetve hasonló pótlólagos forrásokat kaptak a kkv-k, de egyes országokban és ágazatokban nagyobb multicégek is. A magyar váláságkezelés ezzel szemben az egyik legfukarabb volt a munkanélküliek, szociálisan hátrányos helyzetűek támogatásában, a kormány jelentős részben a beruházások felpörgetésére koncentrált. Ennek jegyében magyar kormány több ezer milliárd forintot költött el állami- és NER-cégek támogatására, emiatt is nőtt két év alatt mintegy 10 ezer milliárd forinttal az államadósság.

A mostani ütemet nézve 2030-re érhető el reálisan a 60 százalékos GDP-arányos adósság, hacsak a következő évben nem éri egy újabb sokk a magyar, illetve a világgazdaságot, ahogy ez történt tavaly, vagy 2008-ban. A 60 százalékos mutató az euró bevezetésnek egyik kritériuma, de a Fidesz által írt és elfogadott alaptörvény szerint az államadósság mértékét a bruttó hazai termék 50 százalékára kellene csökkenteni, ám ettől a céltól – akárcsak az euró bevezetésétől –, a koronaválság miatt megint messzire került a gazdaság.

Forrás: Népszava.hu

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Választási év van, így most semmi sem drága, főleg hitelből.

Mármint viktornak. Mert nekünk kibaszottul drága lesz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyuggerpasi
EMBEREK! 20 ezer milliárd adósságnál rendszerváltást(?)csináltunk 1990-ben. Akkor most minek kell következni?
Aki Én
@ómió: A lopásaitokról rendre megfeledkezel, te meszes agyú bolsi csicska.
Vannak dolgok, amikről egyszerűen nem veszel tudomást, hogy ne zavarja össze amúgy is kuszára nyomorított tudatodat. Már ami még van.
Mondtam már, hogy fejlődésben gazdag BUÉK, te bolsi csicska?
namihami
@ómió: 09.49: ""Az EU-s alamizsna (mert az innét nyugatra pumpált profithoz képest az!...""
Miért is van ez a pénz ""nyugatra pumpálva""? Talán azért, mert a nyugati tőke egyrészt szinte feltétel nélkül ADTA, csak mára már nem hajlandó ellenőrzés nélkül (ezért kell nekünk a kétszer annyiba fájó kínai és orosz hitel---amit le lehet nyúlni)
Másrészt, hogy kiviszi a hasznot? Háááát, bizony, mert az nem hülye, hanem kapitalista. Tudod, piacgazdaság. Mert amikor behozta ide a tőkéjét, szaktudását, technológiáját---akkor ""Hozta isten""? Amikor ennek a hasznát kiviszi, akkor ""Kifosztja a magyart""? nem érzed ezt kicsiz/nagyon hülye dolognak?
Vajon a Mercedes, a Suzuki, a BMW, az ALDI, a TESCO és társai nem egy meghatározott részvényesi kör? Azok előírják, hogy ide csak hozni szabad, de elvinni már nem?
Az pedig, hogy az elvtársi réteg 45 év alatt mit vívott ki, abban a mai ""orbánok, szijjártók, bayerek, stb""-ek és azok szülei is benne vannak, de vastagon. Érdekes, hogy a legtöbbje nem a faluszéli viskóból került a mai pozícióba. És vagy a szülő a gyereknek vagy fordítva, de szépen kitaposták/NERezték a 45 év ellenére is az utat. (mindkét oldal)
Az pedig csupán hab a tortán, hogy az első 4 év kellett egy Simicskára, a második 11 pedig hazánk első ""cukkerbergjének"" megalkotásához volt elég a Mi Bölcs Vezérünknek, egy beszélni, fogalmazni és gondolkodni képtelen ""gyerekkori barátjából"". Az első 4 arra volt jó, hogy ismételten ne olyanra irassa a vagyont, aki ért is a pénzügyi dolgokhoz. Na, ez arra tökéletes. Talán ez a 4+11 év is lökött valamit a Vidám parki kecskén. A többi, hirtelen repülő, jacht, tágulóháztulajdonos és egyebekről nem is szólva. Vagy nem?!?!
ómió
@namihami: Hogy miért van ez a pénz? Mármint az uniós? Mert a "nyugati tőke szinte feltétel nélkül adta"!?? Ezt leírva nem szakadt rád a Lenin szobor? A tőke, meg a feltételnélküliség? Ingyen, vámok- illetékek- mindenmentesen, évekig még adót is csak jelképesen fizettek, ingyen megkapták a volt "magasabbrendű társadalmatok" a Nyugat mögött legalább 50 évvel elmaradt piacát, amin úgy nyerészkedhettek, ahogy akartak! Ez lenne az "efftársi feltételnélküliség"? És efftársilag a tőke az úgy működik, hogy, ha nincs profit, akkor is idejön, "szinte feltétel nélkül"? Nézesd meg magad!
ómió
@namihami: A továbbiakban meg megkérdezed - mintegy önmagadat cáfolva - hogy multiéknak csak "idehozni szabad" (nyilván saját magukat), de "elvinniük már nem"? Akkor, mégis csak van "feltétel"? De, akkor, miért annak elhazudásával "nyítasz"? A 45 év kommunizmusát meg most már az "Orbánokra, Szíjjártókra", stb. kell hazudnotok, meg azokra, akik megélhetési, létezési érdekből a mocsokbolsi tetübandátok rémuralmát kénytelenek voltak tudomásul venni, ahhoz alkalmazkodni? Akkor véletlen se a Kádár efftársatok-féle muszkavezetőknek és "vezető gárdájának" köszönhetjük? Az oroszokat 56-ban esetleg (még) nem a "Zorbán" hívta be a forradalmunk eltiprására? És jössz itt pályázatokból lett milliárdosokra név nélkül mutogatva, csupán arról "feledkezel" meg, hogy a 90-es években pályázatok meg munka nélkül, a "társadalmi tulajdont elprivatizálva", ellopva, bolsevik milliárdosok "hosszú, tömött sora" bújt elő a "szőnyeg alól"! Az "eltűnt társadalmi tulajdon" értéke meghaladja a 10000 milliárd Ft-ot! Ezekről is "értekezz" egy picit, "lécci"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.