Nem csak a szegényebb rétegeket érinti a kormány intézkedése. 

Az Index.hu elemzése rendkívül optimista a 2022-es gazdasági helyzetet illetően.

2022 januárjától a minimálbér 19,5 százalékkal 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 18,7 százalékkal 260 ezer forintra ugrik, az adminisztratív bérek nagymértékű növekedésére korábban a 2001–2002-es időszakban, valamint 2012-ben és 2017-ben volt példa.

Ez azt jelenti, hogy 2022-ben a nyolcórás minimálbér nettó összege adókedvezmények nélkül 133 ezer forint, az idei 111 321 forint után.

A minimálbér növekedése mindenkire hatással lesz

Fotó: 123RF.com

Ez mindenkinek felhúzza a bérét

A minimálbér és a garantált bérminimum mostani jelentős emelése több mint 1 millió foglalkoztatottat érint közvetlenül, míg a bértorlódáson keresztül egészen a bruttó átlagkereset szintjéig fejtheti ki hatását, ezzel összesen 2,5 millió munkavállaló bérét befolyásolva. (A bértorlódást az okozza, hogy az alacsonyabb bérsávokban lévők szeretnék megtartani a korábbi távolságot az emelkedő legkisebb bérektől, de ez csak úgy lehetséges, ha az ő bérük is érdemben nő – a szerk.)

Magyarországon a becslések szerint jelenleg a foglalkoztatottak 8 százaléka keres minimálbért, további 13 százaléka pedig garantált bérminimumot. Márpedig ezek 2022-es emelésének mértéke jelentősen meghaladja a versenyszféra átlagában várható 7-8 százalékos bérdinamikát. Az adminisztratív bérek érdemi emelése pedig a magasabb kereseti kategóriákban is érezteti hatását, mivel a munkáltatók csak így tudják fenntartani az eltérő szaktudást és tapasztalatot igénylő munkakörök között a bérezési különbségeket. A jegybanki stáb számításai szerint az intézkedés a bértorlódás hatásain keresztül további 1-1,5 millió foglalkoztatott bérét emeli, és több mint 2 százalékponttal magasabb béremelést okoz a versenyszférában.

Nagyot nő az elkölthető jövedelem is

A választási évtől nem független jókora béremelés nyomán bővül a lakosság elkölthető jövedelme. A keresetek jelentős növekedése az MNB számításai alapján nettó 325 milliárd forint többletjövedelmet jelent a háztartásoknak 2022-ben. Mivel a kötelező legkisebb bérek emelése elsősorban az alacsony keresetű, magasabb fogyasztásihatár-hajlandóságú foglalkoztatottakat érinti, ezért a jövedelemtöbblet nagy részét várhatóan a lakosság fogyasztásra költi majd. Így az intézkedés hatására jövőre 1,1 százalékponttal lesz magasabb a háztartások fogyasztása. A magasabb fogyasztás és a lakossági beruházások nyomán pedig a magyar GDP-növekedés 0,3 százalékponttal lehet gyorsabb.

A másik oldalon viszont a minimálbér és a garantált bérminimum emelése növeli a vállalatok bérköltségét, ez részben beépül az általuk előállított termékek, szolgáltatások árába. Ezt a hatást részben enyhíti, hogy januártól 4 százalékponttal csökkennek a munkáltatói járulékok (2,5 százalékponttal a szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalékponttal a szakképzési hozzájárulás), 10 százalékra csökken a kisvállalati adó, valamint kiterjesztették a helyi iparűzési adó kedvezményét 2022-re. Ezek az intézkedések ellensúlyozzák a minimálbér-emelés bruttó 540 milliárdos bérköltség-növekményét, így 2022 egészében nem várható szignifikáns inflációs hatás a költségoldali csatornán keresztül – hangzik a jegybanki összegzés.

Forrás: Index.hu 

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Baker
Pff, pedig 47 ezrből is meg lehet élni, csak mellette kecskét kell tartani és el kell menni gombászni!
Ez az áldott jó ember majd' 3x annyit adományoz minimálbérként.
ómió
"Nyócév" alatt azért az efftársak is "megemelték" vagy 20-30000-rel! Igaz, az az inflációjukat se fedezte!
namihami
""Nagyot nő az elkölthető jövedelem is""
Hogy teljes legyen a mondat: Nagyot nő a KÉNYSZERŰEN elkölthető jövedelem.
Ugye, mennyivel másabb? Valahogy az infláció ---mind az 5,1 (ÖT EGÉSZ, EGYTIZED) százalék--- mindig lemarad ezekből a hozsannázásokból.
""Júúúújjjj, de jó lesz nekünk. De szép életünk lesz. Itt van már a Kánaán. és hasonlók"" De az a bizonyos aranytojást tojó, az megint a kés alá kerül.
Oszt a plebs nemhogy marad, de még lejjebb csúszik. Persze, aki megrendeli és megírja--az biztosan élvezi a hasznot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.