A Nemzeti Népegészségügyi Központ friss ajánlása szerint a negyedik oltást egyelőre nem javallják, de a fertőzésen átesett oltatlanoknak be kell adatniuk a vakcinákat.

Az Index cikke szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb ajánlása szerint (amely amúgy december 20-ai dátumozású) azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, azok várakozási idő nélkül olthatók gyógyulásuk után. A védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt az ajánlás szerint.

Változott a harmadik oltásra vonatkozó szakmai ajánlás, a fertőzésen átesett oltatlanoknak be kell adni a vakcinákat – itt vannak a részletek

Kórházi asszisztens olt be egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2022. január 3-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Rosta Tibor

Az NNK ajánlásai a következők a cikk szerint:

- A fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

- A harmadik oltás szakmai ajánlása szerint az továbbra sem változott, hogy az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot. Az oltóanyag kiválasztása minden esetben az oltóorvos feladata. Általános ellenjavallata egyik oltóanyag-kombinációnak sincs. Akkor lehet halasztani (de nem az idők végéig) a 3. oltás beadatását, ha valaki aktuálisan lázas beteg, veszélyeztetett terhes, vagy súlyosan immunhiányos.  

- Abban az esetben ellenjavallt a második és harmadik oltás, ha az első anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál. 

- A 12-17 év közöttiek ismétlő oltásánál az ajánlás szerint ezekre a korosztályokra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint másokra: vagyis a harmadik oltást 4, legfeljebb 6 hónappal a második oltás után adják be. A Moderna vakcinából minden esetben fél dózis adható.

Negyedik oltás: egyelőre nem indokolt a bevezetése

Az NNK ajánlásában az is olvasható, hogy a negyedik oltás bevezetése egyelőre még nem indokolt, de erről a járvány alakulásának függvényében fognak donteni. Utazás, külföldi munkavállalás céljából való beadása szakmailag nem indokolt – teszik hozzá a dokumentumban.

Az NNK ajánlása szerint az immunhiányos betegeknél az alapimmunizálás három oltásból áll, a harmadik oltás javasolt az immunszupresszív és immunmoduláló kezelésben részesülők esetében – olvasható a cikkben.

Az NNK azt is kiemelte a dokumentumában, hogy a csökkent immunitású betegcsoportok oltásával kapcsolatos klinikai vizsgálatok, adatgyűjtések és kutatások eredményeit folyamatosan elemzik. Ezek, valamint a járványhelyzetben kialakuló epidemológiai változások a szakmai ajánlás akár rövid időn belüli átértékelését is szükségessé tehetik.

Forrás: index.hu, nnk.gov.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
ez nettó baromság...mocskos, akasztani valók..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.