A gazdaság növekedési pályájának hosszú távú biztosításához segíteni kell a Magyarországon sikeres hazai vállalatok kijutását a nemzetközi piacokra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Székesfehérváron.

Szijjártó: A gazdasági növekedés biztosításához segíteni kell a magyar cégek külföldi terjeszkedését
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint

a tárcavezető támogatói oklevelet adott át a Videoton Holding Zrt. vezetőinek, s beszédében kiemelte, hogy a közel 9000 embert foglalkoztató cég működése nemzetgazdasági szempontból is meghatározó.

Az elektronikai vállalatcsoport 430 millió forintot nyert el bulgáriai telephelyének fejlesztésére a Külpiaci Növekedési Támogatás programjának keretében. A projekt összköltsége 860 millió forint.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy

a magyar cégek nemzetközi terjeszkedése hosszú folyamat, de jó hír, hogy a gazdaság dimenzióváltása már megkezdődött, s egyre több hazai szereplő hoz létre jelentős beruházásokat külföldön.

Rámutatott, hogy a kormány "kifektetési stratégiája" épp az ilyen vállalatok támogatására szolgál. Tájékoztatása szerint

ennek keretében eddig ötven cég kapott összesen 70 milliárd forintot, amelyek erre alapozva 140 milliárd forint értékben hajtanak végre fejlesztéseket külföldi érdekeltségeiknél.

A listát Románia vezeti, itt tizenöt beruházást hirdettek meg, ezt Szerbia követi tíz projekttel.

A miniszter arról is beszámolt, hogy míg a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben kizárólag rossz hírek érkeztek a világgazdaságból, Magyarországon a beruházások, a foglakoztatás és az exportteljesítmény is rekordot döntött tavaly.

Teljesen új világgazdasági korszakba léptünk be (..) Úgy ahogy ez kihívás a magyar gazdaság számára, úgy egyben lehetőség is. Hiszen ha valaki jól tudja kezelni ezt a válságot, akkor a többiekkel szemben versenyelőnyre tehet szert

- fogalmazott.

A Videoton az Európai Unió három legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatója közé tartozik. Termékeinek mintegy háromnegyede a külföldi piacokon talál vevőre.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A magyar cégek külföldi terjeszkedését a bolgár, román, szerb, határon túl nem sikerült nyugatabbra tolni?! Nyugat-európai összeszerelő üzemből, bérrabszolga munkából, és versenyképes hazai ipar nélkül, jóléti társadalom még sehol nem született.
Giovanni Alba
... ennek keretében eddig ötven cég kapott összesen 70 milliárd forintot, amelyek erre alapozva 140 milliárd forint értékben hajtanak végre fejlesztéseket külföldi érdekeltségeiknél.
Tehát a sikeres hazai vállalatokat segítjük és ösztönözzük külföldi telephelyeik fejlesztésére, ugyanakkor adókedvezményekkel, és vissza nem térítendő támogatásokkal csábítjuk ide a külföldi befektetőket, vagyis a sikerpropaganda veleje a kiadás itt, kiadás ott.
Csak nekem fura?
Eladott Ország
A magyar cégek külföldi terjeszkedését a bolgár, román, szerb, határon túl nem sikerült nyugatabbra tolni?! Nyugat-európai összeszerelő üzemből, bérrabszolga munkából, és versenyképes hazai ipar nélkül, jóléti társadalom még sehol nem született.
orsos vendel
szopo peti !!! ne terjezkedj !!! par het mulva, Visontan leszel a banyaban, csikos mezben !!!
Qqberci
Lefordítom: addig kell külföldre vinni a lóvét, amíg lehet...
vitriol
szíj-ártónak mindig van új ötlete, amibe belerokkan az ország.
ómió
Bizony! Kell, aki ide is utal zsozsót, nemcsak innét el!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.