A kormány adott lehetőséget, hogy a sportklubok a TAO-támogatást a járvány elleni védekezési célokra is felhasználhassák. Az átlagemberek saját zsebből fizetik a teszteket.

Az Mfor.hu cikke szerint a magyar kormány még 2020 novemberében hozott arról döntést, hogy a sportklubok a TAO-támogatást a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő célokra is felhasználhassák. Emiatt a lázmérőtől az egészségügi vizsgálatokig több mindent a hivatalosan közpénznek számító TAO-támogatásból finanszíroztak. 

Tíz NB I-es csapat is közpénzből ingyen tesztelhet, míg az átlagembereknek fizetnie kell ezért

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

"Mivel ekkor a sportklubok már leadták a 2020/2021-es szezonra vonatkozó sportfejlesztési programjukat, először ezzel a lehetőséggel csak tavaly tavasszal tudtak élni, a 2021/2022-es program összeállításakor"

- olvasható a cikkben.

Az Mfor.hu szerint az NB I-ben szereplő csapatok közül szinte mindegyik élt ezzel a lehetőséggel, kivéve a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia – ezen csapatok kihagyták a lehetőséget, hogy a járvány elleni védekezésre TAO-forrást igényeljenek.

A többi csapat a tesztek mellett maszkokat és fertőtlenítőszereket vásárolt, akadnak olyan együttesek, ahol lázmérőkre és automata fertőtlenítő-adagolókra költöttek a TAO-támogatásból. 

Az Mfor.hu összesítése szerint a 10 csapat összesen 425,1 millió forintot költött el, amiből a fentiek mellett 

20 430 darab koronavírus-teszt, 

1130 liter kéz- és felületfertőtlenítő folyadék jött ki. 

A koronavírus-tesztekre 400,1 millió forint ment el. 

A lap megjegyzi, a Kúria döntése értelmében a TAO közpénznek minősül, vagyis ezen csapatok közpénzből finanszírozta a teszteket. A 10 NB I-es csapat közül az MTK 12,8 milliót, a Honvéd 98,5 milliót, a Gyirmót pedig 60,8 millió forintot igényelt a TAO-ból ezen célokra, ezzel ők állnak a költési lista dobogóján.

A cikk szerint eléggé visszás, hogy míg a lakosság számára nincs ingyenes tesztelési lehetőség (miközben ez más országokban működik), és a kormányon sem látszik, hogy ezt bevezetnék, addig a sportkluboknál – jelen esetben az NB I-es focicsapatoknál – közpénzből finanszírozzák a járvány elleni védekezést. 

Forrás: mfor.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A rothadó nyugaton (USA) a postás ingyen viszi házhoz a teszteket. Európa sötétebbik felén saját zsebből finanszírozza a nép.
Nessy
@simmering73:Járvány elleni védekezés illiberális fodesz módra! Gondolom, Európa minket irigyel!
ómió
Pedig, bizony, az efftársak - "oltáskiváltandó" - napjában tesztelnék magukat, legalább háromszor!
kereső
Az Európai Bizottság (gyengébbek kedvéért- Brüsszel), 2021-ben 900 millió forint támogatást adott Magyarországnak, hogy biztositsa az ország lakóinak ingyenes tesztelését. Hol a lé???Mire forditotta orbán és maffiája ezt a támogatást, azon túl, hogy 5 milliárd értékű lejárt tesztet kellett megsemmisiteni a múlt év végén.Mert ezt a pénzt az ország kapta, el kellene vele számolni az ország lakói felé.
Néro
Bónusz a focilistáknak. az egymillás fizetésből nem telik rá.
Pedig a fűtött gyepen ácsorogva turkálhatnának az orrukban is no nem a kezükkel mint a nadrágjukban hanem pálcikával.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.