Magyar Alvás Szövetség súlyos alvásszokások kialakulására figyelmeztet közleményében, amit az MTI közölt. A szövetség szerint csökken az alvásra fordított idő abban a korosztályban, amelyik már nem gyerek, de még nem is felnőtt.

Aggasztó! Nem alszanak jól a magyar tinédzserek

Fotó: Omar HAJ KADOUR / AFP

A Budapesti Alvásközpont tapasztalatai alapján a tinik jóval kevesebbet alszanak, mint amennyire szükségük lenne. Az egészséges mérték ebben a korosztályban a 8-10 óra pihentető alvás lenne elvileg. Minél kevesebbet alszik a fiatal, annál nagyobb a kockázata annak, hogy viselkedési problémák, depresszió, cukorbetegség vagy magas vérnyomás alakul ki. Ezen kívül a kialvatlanság az tanulmányi- és sportteljesítményre is negatív hatással van.

A másik probléma, hogy a tiniknél eltolódott a cirkadián ritmus, ezért nehezen alszanak el 23 óra előtt, és kialakul egy természetes hajlam, hogy késő este is ébren maradjanak, reggel pedig tovább aludjanak. A helyzetet súlyosbítja a korai iskolakezdés, illetve a házi feladatokkal és délutáni kötelezettségekkel megnövekedett terheltség is, de közrejátszik még benne a mozgalmas társasági élet, és az elektronikus eszközök túlzott használata.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.