A kínai Shangrila 510S – amelyek tömeges felvásárlásával a kormány hosszan büszkélkedett – nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele.

Orbánék tudták, hogy életveszélyes, nem kórházakba gyártott lélegeztetőgépeket vásárolnakFotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Magyarország 2020-ban úgy vásárolt 178 milliárd forintért 6258 lélegeztetőgépet Vinod Sekhar maláj üzletembertől, hogy akkor már tudni lehetett: az általa eladott egyik típus nem felel meg rendeltetésének, sőt, életveszélyesek – írja a 168.hu a nepszava.hu információi alapján.

A lap a Malaysianow hírportál összesítőjét szemlézte, amiből kiderül: az ügylet előtt egy hónappal tekintélyes brit kutatóorvosok közleményben hozták nyilvánosságra, hogy a szóban forgó kínai Shangrila 510S nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele.

Tapasztalatok alapján rámutattak: a lélegeztetőgépnek időnként akadozik az oxigénellátása és nem egyértelmű a kezelési útmutatója sem. Sőt: ezt a típust ambulanciáknak és eleve nem kórházaknak találták ki.

Nagy-Britanniában egyébként az egészségügyi tárca ki is vont a forgalomból 750 ilyen berendezést, illetve lefújta a már megrendelt 1250 darab megvásárlását.

Magyarország tehát ugyanebből a gépből 6258 darabot vásárolt fel. Ezután a Magyar Orvosi Kamara rámutatott, hogy érthetetlenül sok az áldozat a kórházakban a gépen tartott páciensek között, és hogy ki kellene deríteni, nem a gépek miatt van-e így.

Az aggályokat tovább fokozta, hogy előfordult, hogy magyar kórházban egy-egy lélegeztetőgép füstölni kezdett, de az is, hogy beüzemelni sem tudták.

Tompos Márton, a Momentum korrupció elleni munkacsoportjának vezetője most azt közölte az ázsiai országból jelentkező újságírókkal:, az önmagában felháborító, hogy a készülékek átlag csaknem 90 ezer dollárba kerültek. Azon felül immár súlyos egészségügyi és biztonsági kérdéseket kell tisztázni, miután bebizonyosodott, hogy a két típus használata emberéletekbe került. Az már csak hab a tortán, hogy Malájziában pénzmosás gyanújával folyik vizsgálat Vinod Sekhar ellen. 

Forrás: nepszava.hu, 168.hu
F
otó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

84 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Na, és akkor mi van?
Egyrészt a jutalék így is bejött, másrészt a raktárban ugyanannyi helyet foglal és ugyanakkora tárolási díjat kell és lehet a haveroknak érte fizetni, mintha (egyébként) használható gépek lennének.
Másrészt viszont, nem mindegy, hogy milyen a gép (használható vagy sem), ha a kezelőszemélyzetet úgysem vettek hozzá? Anélkül pedig (akár jó, akár nem) ugyebár sz@rt se ér a cuccos.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@csipetke: Most sem cáfoltál semmi.:-) És depressziós vagy, hidd el. Ez nem idő kérdése...
bence
Vagyis szándékosan okozták több mint negyvenezer ember halálát ! Mi ez ha nem tömeggyilkosság ?!
drrotf
Az alkalmatlan lélegeztető gépek vásárlása felvethetné az emberélet kioltásának vagy veszélyeztetésének büntetőjogi tényállását is, ha nem tévedek.
ómió
@csipetke: És neked már az se "rémlik", hogy a cikk a kínai lélegeztetőgépekről szól? Mi vonta el az efftársi figyelmedet? Azt meg a tiéid majd biztos "méltányolják", hogy a gyurcsányi egészségügyi dolgozó elbocsátásokat a későbbi időszak jobb munkaerőellátásának "szilárd alapjaiként értékeled"! És most hallom tőled, hogy akkor nem volt várólista! A plafonod, mig ezt írtad, nem repedezett meg? Merthogy az "csupán" megháromszorozódott! Az "efftársi látszat" ellenére kevesebb kórház - mert, ugye, bezártak az efftársaid egy tucatot - mégiscsak kevesebb beteg ellátását tette lehetővé. Böszme vezéredék alatt az eüsöktől lenyultak egy havi fizut - úgy látszik, ez a "mindenük" - hisz akkor nem mentek el (sőt! nem is "sztrájkoltak"!), úgy kellett őket kirugdalni, ma meg megduplázzák az orvosi béreket (a többi se panaszkodhat), a duplabér elől meg "menekülnek"! Csak nem az őket "elszívó" magánpraxis erődödött meg ennyire ebben a "mélyszegénységben"? Vagy, akkor, már inkább a közmunkát választják? Efftársi "szolidaritás"? Hát, hacsak úgy nem...!
csipetke
Te jóIsten! Ritkán olvas az ember ennyi baromságot,mint a mi te itt összehánytál. Lassabban írom,hátha úgy felfogod.
A lélegeztetőgép teljesen mindegy,hogy kínai,vagy bivalybasznád-alsói,ha a nagyrésze selejtes,és NINCS AKI MŰKÖDTESSE. Ezt is megismétlem,hátha megérted:- nem Gyurcsány regnálása alatt mentek külföldre az orvosok,hanem orbán alatt. És hiába nyomod a süket rizsát,NEM VOLT VÁRÓLISTA. Az azért talán számodra is világos,hogy orbán ahelyett,hogy tisztességesen bért emelt volna az eü-s szakdolgozóknak,inkább átöntött néhány zsák pénzt a külhoniaknak,és kitömött néhány fideszes alapítványt párszáz-milliárddal,és felhúztak még 1-2 stadiont,mert még nincs minden kert végében egy,és nem is érdemes sorolni,hogy többszáz milliárdot elsz@rnak kormánypropagandára közpénzből. Bár neked nem érdemes magyarázni,te is a horda tagja vagy, így neked nyilván orbán mindenek előtt

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.