Nem csak televíziók,  a könyvtárosok orra alá is sok borsot tör az új törvény.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) állásfoglalást adott ki a tavaly megjelent jogszabállyal kapcsolatban. A szervezet úgy véli, azt jelen formájában nem lehet alkalmazni, betartani, és visszaélésekre, önkényes, indokolatlan döntésekre adhat alkalmat.

A könyvtárosok szerint nem lehet betartani a pedofil törvényt

Fotó: 123RF.com

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete most közzétett állásfoglalásában hosszasan taglalja a tavaly nyáron hatályba lépett úgynevezett pedofiltörvényben leírtakat. Mint írtuk, a pedofilellenes törvénycsomag tudatosan összemossa a nemi identitást a pedofíliával. A törvény megtiltja a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás „népszerűsítését” és megjelenítését iskolákban, televízióban, hirdetésekben, illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból.

A törvény érinti a könyvtárakat is, A HVG.hu év elején megkerestük a négy nagy könyvtáros szakmai szervezetet, hogy számoljon be a tapasztalataikról, hogy mennyiben kellett annak megfelelően felülvizsgálni a könyvtáraknak az állományait, a kölcsönzési és beszerzési gyakorlatait, illetve hogy voltak-e állampolgári bejelentések, vizsgálatok a jogszabály hatályba lépése óta.

A szervezetek közül egyedül a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) válaszolt, de csak annyit, hogy tekintsük válasznak a most megjelent állásfoglalásukat. Ők egyébként azt írják, hogy eddig egy esetről tudnak, amikor a könyvtári gyűjteményben lévő könyvet bejelentés alapján kifogásolt a kormányhivatal. (Nem nevezik meg az estet, de valószínűleg a nagymarosi könyvtárról van szó, ahol levetette a polgármester a könyvtár polcairól a Meseország mindenkié című LMBTQ szereplőket is ábrázoló mesekönyvet.) Azt megjegyzik azonban, hogy „az intézkedő polgármester a kereskedelemre vonatkozó kormányrendelet előírásait idézte a könyvtár vezetőjének, és a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség folytatta le a vizsgálatot, jóllehet az a szabályozás ebben az esetben a könyvtárakra nem vonatkozik. Törvénysértést egyébként nem állapítottak meg.”

Az MKE-állásfoglalása szerint kifogásolható, hogy törvény gyermeknek minősíti az összes 18 év alatti fiatalt, akik számára a törvényben felsorolt tartalmakat tilossá, el nem érhetővé kívánják tenni. Mint írják, ez mind pedagógiailag, mind a gyűjtemények kialakítása szempontjából nehezen megoldható helyzetet eredményez. „A kamaszkorba lépő fiatalok, különösen a középiskolások már nem a gyermekkönyvtárba járnak, nem a gyermekgyűjteményeket használják, felnőtteknek szánt tudományos és ismeretterjesztő alkotásokat, irodalmi műveket tartalmaz a tananyaguk: a felnőtt gyűjteményekben pedig még annyira sem lehet elkülöníteni a törvény által nevesített tartalmakat, mint azt esetleg a gyermekkönyvtárban meg lehet szervezni.”

A könyvtárosok szerint tehát differenciálni kell az életkori sajátosságokat figyelembe véve a jogszabályt, mert nem lehet azonos megítélés alá venni az óvodás-kisiskolás és a kamaszodó, már a felnőtté válás küszöbén álló, számos élettapasztalattal rendelkező fiatalokat. A jelenleg érvényes jogszabály szerint különösen az utóbbiak könyvtári kiszolgálása számos tiltásba, akadályba ütközik.

A törvény továbbá – az MKE állásfoglalás szerint – több olyan tartalmi megjelölést is tesz, amelyeket nem lehet egyértelműen meghatározni; „szubjektív megítélés kérdése, hogy az erőszak, a szexualitás vagy a homoszexualitás megjelenítése milyen mértékű, illetve, hogy mennyire öncélú. A törvény akkor is büntetni rendeli a pornográfnak minősített felvételek készítését, ha nincsen valóságos sértettje, csak nem létező személyek valósághű ábrázolásáról van szó.”

Forrás: HVG.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Kormányváltás után ezt is el kell törölni a francba. Sok munka lesz. 11 év mocskát kitakarítani embert próbáló feladat lesz.
ómió
Szóval, a könyvtáros efftársaknak már az is túl sok, hogy arra ügyeljenek, kiknek mi kölcsönözhető ki?
Aki Én
@ómió: Elolvastad a cikket, bolsi csicska?
Nessy
Nagyon "védjük" a gyerekeket a könyvektől, de a napi hírekben, az interneten, a közösségi oldalakon olvasható gyűlölködéstől, erőszaktól, már nem annyira! A politikai plakátok, reklámok sem igazán a toleranciára, elfogadásra nevelik a"féltett kiskorúakat"! És ezek kikerülhetetlenek! A "szemfüles" olvasók" mimóza lelkét ez nem zavarja?
ómió
@Aki Én:Még mindig rám hazudnád a tetves bolsiságodat, efftársék elmebetege!? Már felesleges! Maki efftársad "felvállalt" benneteket, a "képviseleteteket", pont úgy, mint a fasisztákét is! Nem a miénket, "gonosz fideszesekét", hanem a tetves bolsiságotokét! Ott az elmeosztályon még nem hallottad? Ahogy azt se, hogy a "pedofiltörvény" miről szól? Szólj az ápolóidnak, hagyjanak téged többet ébren!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.