A Groupama Arénát is üzemeltető Sportfive működteti ezentúl az új, MVM Dome-ra keresztelt, 20 ezres kézicsarnokot.

Nem volt kérdéses, ki nyeri el a ferencvárosi kézicsarnok üzemeltetési jogát

Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Az MVM Dome üzemeltetését mostantól a közbeszerzési eljáráson győztes Sportfive Hungary Kft. végzi”

– közölte kommünikéjében a Ferencváros. Az Európában is egyedülálló multifunkcionális csarnok kulturális, szórakoztató, üzleti és sporteseményeknek fog otthont adni, a rendezvények szervezése és az értékesítés nagy erőkkel kezdődik – olvasható az FTC szerdai közleményében, amelyet a Népszava idéz.

Ahhoz képest ez valóban meglepetés, hogy a Népszava kérdésére napra pontosan egy hónappal ezelőtt a most győztes üzemeltető szó szerint ezt válaszolta:

„Az új csarnok üzemeltetése nem tartozik a Sportfive Hungary Kft-hez.”

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe a törvényi előírás folytán kötelezően feltöltött dokumentumot, miszerint a Ferencvárosi Torna Club írt ki közbeszerzési eljárást az aréna üzemeltetésére. A nyílt koncessziós eljárásban érvényes ajánlatot mindössze az FTC stadionját, a Groupama Arénát is üzemeltető Sportfive Hungary Kft. adott be, s mint kiderült, az eljárás nyertese is ez a cég lett, amely a koncessziós szerződés értelmében 10 éven át üzemelteti az MVM Dome-ot.

A pályázat egyesélyes volt, tekintve, hogy olyan feltételek szerepeltek benne, amelyeknek szinte kizárólag a Sportfive tudott megfelelni Magyarországon.

Ami a nyilvános cégadatokból kiderül: 2020-ban 4 milliárdos nettó árbevétel mellett 402 milliós adózott eredményt ért el a Sportfive Hungary Kft.

Ha a felek jól sáfárkodnak az MVM Dome 50 ezer négyzetmétere nyújtotta lehetőségekkel, rengeteg tartalommal, s nem csupán sport-, hanem kulturális eseményekkel töltik azt meg, akkor abból szép haszon realizálható – szögezte le a Népszava forrása, aki egyúttal rámutatott, a titkolózás nem véletlen.

Amíg Nyugat-Európában minden részlete nyilvános egy-egy mezszponzori szerződésnek, vagy egy stadionnévadási megállapodásnak, addig nálunk mindezekből szinte semmi nem publikus. Jelen esetben sem tudni, hány évre, mennyi pénzt fizet az MVM, és hogy ez az összeg teljes egészében a klubot illeti-e? A különbségre nyilván az a magyarázat, hogy odakint piaci alapú a sportfinanszírozás, mifelénk azonban az állami, egyesületi és magánszektor totális összefonódása jellemző, ami, belátható, korántsem az átlátható viszonyokat segíti.

Forrás: nepszava.hu

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Németh István
@elmúlt karácsonyok szelleme: hülye vagy?@justhpeter: a társaddal együtt megérettetek a szanálásra! Barmok! Van fogalmatok hogy, csak az adóbevétel micsoda összeg ? Fingotok nincs hány tényezőből áll össze az adóbevétel!
Aki Én
@Németh István: Mindig bedobsz valami totál sületlenséget, max féligazságot, aztán távozol. Mesélj, milyen adóbevételek, és miből??? Ami ezeket eltartja, az általában TAO, vagy egyéb közpénzes támogatás.

Például:
,,Mindhárom szervezet (üzemeltető, Haladás Labdarúgó Kft., HVSE az Önkormányzat és az állami finanszírozás köldökzsinórján van.
Szombathely és az EMMI által a HVSE számára biztosított infrastruktúra működtetésére vonatkozó pénzügyi támogatása nélkül ellehetetlenülne a HVSE és az üzemeltető is.
A Labdarúgó Kft. jelenleg szintén működési és finanszírozási nehézségekkel küzd.
Az EMMI támogatása nélkül a HVSE is hasonló problémákkal szembesülne, amely a Komplexum üzemeltetését végleg ellehetetlenítené.
A jelentés megállapítja, hogy könnyen előállhat az a helyzet, hogy a város lenne kénytelen finanszírozni a teljes fenntartást."
,,A 12 ezer lakosú Bicske éves működési költségvetése 3,5 milliárd forint, az önkormányzat 2021 és 2024 között összesen 2,2 milliárd forintot tervez beruházni, ehhez képest óriási, közel 8 milliárd forintos állami támogatást kap a kormánytól.
A helyi kézilabdacsapatot fenntartó egyesület, a Bicskei TC sportcsarnok építését 6,9 milliárd forinttal támogatják, ez körülbelül annyi, amennyit a város 15 év alatt hoz össze fejlesztési forrásként."

,,Százmilliós nagyságrendű ráfizetés"

,,Ha megépül a csarnok, a fenntartása is jelentős költség lesz. Tatabányán egy maximum 6 ezer főt befogadni képes csarnoknál például 138 millió forintra várták az éves fenntartási költségeket, ott egyébként 18,6 milliárdból építik a csarnokot.

A 66 ezer fős Tatabánya azonban megyeszékhely, 20 perc autóútra van Bicskétől, és a városnak stabil NB 1-es kézilabdacsapata van. Tatabányán már csak a nagyobb lakosságszám miatt is jelentősebb egyéb eseményeket is lehet majd tartani az épülő csarnokban, de még így is csak azzal számolnak, hogy a fenntartási költségek felét sikerül a bevételekből fedezni.

A bicskei kézilabdacsapat azonban a megyei...
Aki Én
@Németh István: ...
,,A bicskei kézilabdacsapat azonban a megyei bajnokságban játszik jelenleg, amely a kézilabdában a negyedik vonal. A mérkőzéseken érdemi nézőszám általában nincs, a csapat honlapja meglehetősen szegény bármiféle információban.

További példákat keresve a szintén Fejér megyei, 13 ezer fős lakosságú Mór sportcsarnokát lehet még érdemes megnézni, ott az önkormányzati tulajdonú Móri Szabadidőközpont Kft. az üzemeltetője az uszoda-sportcsarnoknak, és az évi 140 millió forintos költségekből csupán 45 millió jön be a bevételekből, így közel 100 millió forint az éves önkormányzati támogatás. Márpedig ez csak egy jóval olcsóbb, 400 fős csarnok.

Tessely Zoltánnak egyébként már csak azért is tisztában kell lennie azzal, hogy mennyire sokba kerül a közel 8 milliárdos beruházás, mert a körzetéhez tartozó Martonvásárban ott volt a bejáráson, amikor a mindössze 600 millió forintból épült helyi sportcsarnokot átadták. A szintén Fejér megyei, és Bicskével egyező méretű, azaz 12 ezer fős Sárbogárdon pedig 850 millióból terveznek sportcsarnokot építeni.

A Bicskei TC gazdálkodására nagy nyomást fog helyezni az új csarnok. A százmilliós nagyságrendű fenntartási költség mellett a beruházás értékcsökkenése még a legkisebb, 2 százalékos leírási kulcsot alkalmazva is évi 138 millió forint lesz.

Bár az is lehet, hogy a nyomást elbírja majd a klub, hiszen az NB III-as focicsapatot, a megyei osztályú kézilabdacsapatot, illetve ezek utánpótlásképzését fenntartó klub gazdálkodása az elmúlt években szárnyalni kezdett."
Aki Én
@Németh István: ...itt ábra is van, ami elég egyértelmű:

g7.hu/kozelet/20210326/a-negyedosztalyu-bicskei-kezilabdacsapatnak-ketszer-annyiert-epitenek-csarnokot-mint-a-varos-eves-budzseje/

...vagy:

,,Százmilliós tétel lesz a nagykanizsai aréna működtetése.
Kihasználatlan lesz a 15 milliárdba kerülő nagykanizsai aréna a helyi ellenzék szerint, a puszta fenntartása is sokba kerül majd. A fideszes polgármester szerint segít felvirágoztatni a város keleti részét."

atlatszo.hu/kozpenz/2022/01/13/128-milliardot-koltott-a-kormany-stadionokra-a-kezilabda-eb-miatt-harmat-epitettek-egyet-felujitottak/

rakosmente.ezalenyeg.hu/helyi-problemak/uj-sportcsarnok-egy-kornyezetszennyezo-penznyelot-kap-a-fidesztol-rakosmente-17729

hvg.hu/gazdasag/20210504_sport_tamogatas_stadionok_sportcsarnok_koltsegvetes

...
Aki Én
...Az elmúlt szezonban a 2021-22-es idény eddig lejátszott 101 mérkőzését összesen 251.490 néző tekintette meg. Az átlagos nézőszám meccsenként 2490 volt.

Micsoda bevétel!!!
Németh István
@Aki Én: @elmúlt karácsonyok szelleme: Kedves kommunista-fasiszták! A lényeg az üzemelteti aki ért hozzá! Különben hajrá Bicske, meg a többi is! Látjátok minősítés nélkül is lehet "tudományos alapú" okosságokat írni!!!
lusta
Micsoda véletlenek vannak!
˝A pályázat egyesélyes volt, tekintve, hogy olyan feltételek szerepeltek benne, amelyeknek szinte kizárólag a Sportfive tudott megfelelni Magyarországon.˝
Aki Én
@Németh István: ,, Kedves kommunista-fasiszták! A lényeg az üzemelteti aki ért hozzá! "
,,Van fogalmatok hogy, csak az adóbevétel micsoda összeg ? Fingotok nincs hány tényezőből áll össze az adóbevétel!"

Szóval milyen adóbevételek, amiből kijön az üzemeltetés??? Mert a lényeg megint elmaradt.
Ebből a szempontból nem a ,,ki üzemelteti" a lényeg, hanem az, hogy ugyan nem úgy értetted, de valóban az adóbevételek tartják el. A magyar emberek adói.
,,Látjátok minősítés nélkül is lehet ..."
Neked mégsem sikerül soha.
Már unom elmondani, meg felesleges is, hogy totál elmebeteg vagy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.