Pénteken jelentette be a Miniszterelnökség, hogy a Keleti pályaudvarhoz közel eső egyik sportcsarnokban rendezi be a tranzitvárót az Ukrajnából érkező menekültek számára, de ezzel párhuzamosan azt is bejelentették, hogy hétfőre minden civilnek, önkéntesnek el kell pakolnia a Keletiből és a Nyugatiból. Ez meg is történt a Nyugati esetében, de azt még nem tudni, hogy az új helyszínre mely civil szervezeteket engedi be a kormány.

A hvg.hu cikke szerint péntek délután közölte a Miniszterelnökség, hogy az Ukrajnából érkező menekültek fogadására egy tranzitvárót rendeznek be a BOK Sportcsarnok (korábbi nevén: Syma csarnok, SAP csarnok) B csarnokában, hétfőtől oda szállítják a vonaton érkezőket.

Eltűntek a civilek, önkéntesek a Nyugatiból hétfő hajnalra

Önkéntesek segítenek a háború miatt Ukrajnából menekülő embereknek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. február 28-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

A közlés szerint a tranzitváróban a menekülteknek lehetősége lesz térítésmentes szolgáltatásokat (meleg váróhelyiség, tolmácsolás, baba-mama és gyereksarok, illemhely, orvosi ellátás, telefontöltési lehetőség, internetelérés) igénybe venni, a szállás szervezésében is segítséget fognak nyújtani az állami szervek, de lehetőség lesz a menedékes státusszal, tartózkodási engedéllyel kapcsolatos idegenrendészeti ügyintézésre is. (Három hétig a legtöbb feladatot a Nyugatiban és a Keletiben önkéntesek látták el, az állami szervek és hatóságok jelenléte mellett).

A közlésben az is szerepelt, hogy a csarnokban a segélyszervezetek is helyet kapnak, akik az adományosztást végzik. A MÁV a csarnokban kihelyezett nemzetközi jegypénztárt nyit, és segíteni fognak a menekülteknek az állami szervek a Nyugatiba, vagy a Keletibe visszajutni, vagy a ferihegyi reptérre kijutni.

A cikk szerint azonban ezzel párhuzamosan azt közölték a két pályaudvaron tevékenykedő civilekkel és önkéntesekkel, hogy vasárnap éjfélig, hétfő reggelig el kell hagyniuk a két pályaudvar területét. 

A Telex hétfő hajnalban járt kint a Nyugati pályaudvaron, cikkük szerint azt telejesen kiürítették a civilek, elbontották a sátraikat, immáron semmi sem utal arra, hogy három hétig ők fogadták ingyenes és önkéntes munkában az Ukrajnából érkezőket, és segítettek nekik a továbbutazásban, szállástalálásban.

Forrás: hvg.hu, telex.hu

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
Ez már megint mi? " Embersèges" kormányunkat zavarta,hogy nem ők vannak reflektorfènyben?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
Örömmel olvastam a kommentek között, hogy folyton síró nyugdíjasaink is tudtak azért adományozni. Ez tényleg nagyszerű.
magyar1
Az ukrán menekültek is dobálják a kukába a szeletelt, csomagolt szalálmi - valaki lefotózta.
evacica
A Mór megtette a kötelességét, a Mór mehet!Szégyentelen és gyalázatos ez kormány Orbánnal,az élen! Most is elment Debrecenbe terepszemlét tartani, röhej, olyan mint az árvíz idején kiszállta a kisbuszából gumicsizma el és ment "vakondival" terepszemérre! A viz megállt, mert Orbán ott volt!
division
@Nyírfa: Szóval ha inkább a Fideszre adom le a szavazatom mint az általam igen csak nem kedvelt Márki - ra, akkor én egy korcs ember vagyok? Bár ez még mindig jobb, mint amit namihami írt, hogy golyófogónak kellene állítani a határokra minden Fidesz szavazót, még a határon túliakat is. Kezdtek kissé megfeledkezni önmagatokról. Na és akkor mi van, ha életemben először nem megyek el szavazni? Lámpavas? Esetleg golyó általi halál? Tudod, ha csak a felét megtették volna az emberek a sok-sok év alatt ebben az országban mint én, sokkal jobb lenne a helyzet. Nekem nem kell elszámolnom a lelkiismeretemmel senki felé, bárhogy is döntök április 3. - án.
Cucika
Tehát a kormányunk még ebből is politikát csinált. Ez is a propaganda része.
Nyírfa
@division: ma, 02.35

Márki ellen száz és száz kifogást emeltünk már itt is, láthatod, hogy nem viselünk szemellenzőt.
Mi nem rá szavazunk, mint ahogy rá nem is lehet, hanem az összefogásra, a változásra. Kicsit csodálkozom, hogy ezt még magyarázni kell.
És, igen, aki még ma is a fideszre szavaz, az számomra nem az az ember, akivel paroláznék, és szomorúan veszem tudomásul, hogy ilyen beszűkült tudatú emberekkel kell egy országban élnem.
Olyan inget veszel magadra, amely a leginkább tetszik, de, ha az ronda, ízléstelen, viseld, ha elhúzódnak tőled.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.