Mindkét fél rá fog menni a mozgósításra a választásig hátralévő időszakban, mivel most szorosabbnak tűnik a verseny, mint négy évvel ezelőtt.

Kétesélyes a választás, elképesztő mozgósítás jön az utolsó napokban Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég igazgatója szerint, mert szorosnak tűnik a meccs a Fidesz és az ellenzék között – olvasható a 444 cikkében.

Hann Endre szerint kétesélyes a választás, óriási mozgósítás várható

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője tart előadást a Republikon Intézet által szervezett, Pártok félidőben című konferencián, az A38 Hajón 2012. április 12-én.

Fotó, címlapkép: MTI Fotó: Beliczay László

Hann a lapnak elmondta, most szorosabbnak tűnik a verseny, mint négy éve, amikor a kétharmad volt a kérdés, ám ő jelenleg a Fidesz győzelmét valószínűbbnek tartja, de szerinte egyelőre nem lehet határozott előrejelzést adni. 

Arra is kitért, hogy kevés a felmérés, mert nincs rá pénz, a 90-es években a médiának ilyen célokra sokkal több pénze volt, a több felmérésből pedig világosabb képet lehetett kapni. Hann szerint a tavaly őszi előválasztás az ellenzék nagy sikere volt, ám azóta inkább hullámzás és a Fidesz erősödése volt megfigyelhető. 

A Medián igazgatója kitért az orosz-ukrán háborúra is, szerinte egyelőre nem látni, hogy mekkora fordulatot hoz a háború a választásói szándékokban. Hozzátette, szerinte érezhető volt, hogy Orbán Viktor zavarba jött, de egy hét sem kellett hozzá, hogy megtalálja a hangot.

Úgy értékelte, a helyzet azért bizonytalan, mert nem tudni, hogy az ellenzék mennyire képes eljuttatni a választók felé azt az üzenetet, miszerint itt történt egy fordulat az oroszbarátság ügyében, amivel Orbánnak el kell számolnia, de közben az embereknek nagyon fontos a biztonságérzet, a stabilitás, a megnyugvás, és ehhez az eszközök elsősorban a hatalom kezében vannak.

Hann a 444 kérdésére kitért Márki-Zay Péter azon március 15-ei kijelentésére, miszerint közvéleménykutatást sosem nyert, választást ellenben igen. Hann szerint mértéktartással kell fogadni a politikusok közvéleménykutatásokra vonatkozó szavait, és ugyan Márki-Zaynak tényszerűen igaza van, de "ebből nem sok következik a mostani választásokkal kapcsolatban". 

Orbán Viktor március 15-ei mondatait is kommentálta a lap kérésére, amelyekben a kormányfő arról beszélt, hogy soha nem álltak még ilyen jól a választás előtt. Hann szerint ugyanolyan meggyőző elemzéseket lehet olvasni arról, hogy Orbán ezt azért mondta, mert tényleg jól állnak a méréseik alapján, és emiatt magabiztos, de vannak olyan elemzések, miszerint azért mondta, mert aggódik, mert elég rosszak a felméréseik mutatója.

"Szerinte az elmúlt napokban kikerült, fenyegető hangulatú, VESZÉLYES feliratú plakátok Márki-Zay és Gyurcsány arcával egyértelműen a mozgósításról szólnak, de hogy valóban megszólítja-e ez az üzenet az esetleg elbizonytalanodó kormánypárti szavazókat, az még kérdés.

A választásig hátralévő időszak szerinte

óriási mozgósítási csata lesz.

A Medián a választás előtti héten idén is közli majd az előrejelzéseit" – olvasható a 444 cikkében.

Forrás: 444.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Még szerencse, hogy a választás nem háromesélyes, de az biztos, hogy ha a jelenlegi helyzet nem fog megváltozni kiírjuk magunkat Európából és szégyen lesz magyarnak lenni a világban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Változatlanul vallom, hogy az u.n. "közvélemény kutatók", csak mindenféle következmény nélküli vélemény manipulátorok.
Egyszer ezt mondják, aztán meg azt, attól függően, hogy ki fizeti meg őket.
Rendkívül káros a tevékenységük, az emberek hülyítése nagy hiba!
Addig, amíg következmények nélkül hazudhatnak, amíg ezeknek nem lesz egy olyan kamarájuk, aki ellenőrizheti az u.n. kutatásaikat és hazugság esetén el tudja tiltani a munkavégzéstől az adott csapatot, addig ez így is marad!
Néro
Hát ha kétesélyes akkor jó. Az M1 féle kanális szerint meg nem. Na ugye , hogy jó.
Sámannus
Én elvenném a kenyerüket.Undorító szőrös pofájú munkakerülők.
ómió
Bizony! "Széles tömegek" követelik az ötszörös gázárat, fizetős egészségüggyel, 13. havi nyugdíj elvételével (mint tudjuk, az "böszmeség") és egyéb efftársi nyalánkságokkal "turbózva"! Így kell hazudni, efftársak!?
Eladott Ország
Még szerencse, hogy a választás nem háromesélyes, de az biztos, hogy ha a jelenlegi helyzet nem fog megváltozni kiírjuk magunkat Európából és szégyen lesz magyarnak lenni a világban.
Aki Én
@ómió: Te miért hazudozol folyamatosan, bolsi ékköve?
ómió
@Aki Én: Még mindig nem ismered fel a magadéit, bolsiék elmebetege!? A bolsi tetüfajtátok ékköveit se? Ezért hazudod rám? Akkor, ettől vagy te "jó efftárs", ne is tagadd! Agydonorod meg még mindig sehol?
Lepényleső
...és még hogy a nagy többségben lévő ellenzék nem tud nagyokat álmodni,holott elég volna a
2012-es választási törvényt,és az azt követő módosításokat elolvasni,- s fel is lehetne ébredni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.