A kormány mindent megtesz, hogy a szavazóbázisának számító nyugdíjasok kedvében járjon. 

"Én arra számítok, hogy ezen a hétvégén, vagy legkésőbb a jövő hét elején a kormány bejelenti a döntést a kiegészítő nyugdíjemelésről, amit azonban legkorábban májusban fizetnek majd ki”

Ezt nyilatkozta a Hírklikk.hu-nak Barát Gábor nyugdíjszakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az emelésnek visszamenőleg kell járnia és egy összegben kell kifizetni. Szerinte újra kell számolni a 13. havi járandóságot is, s a februárban folyósított és a korrekció után járó összeg különbözetét is oda kellene adniuk. A minden bizonnyal napokon belül megszülető emelést ugyan az inflációs folyamatok is igazolják, de talán inkább választási megfontolások miatt dönt róla a kormányt.

Újabb pénzosztás jöhet a nyugdíjasoknak

Fotó: 123RF.com

Az idén februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Mindezt úgy, hogy 2022-re a kormány eredetileg három százalékos pénzromlással számolt az elfogadott költségvetési törvényben, s erre is építette az idei nyugdíjemelést. Persze már decemberben egyértelműen látható volt, amit a szakértők régebben hangoztattak, hogy ez csak egy gyenge alulbecslés volt. Ezért – tudván, hogy az idei választási év, amikor szükség van a több millió nyugdíjas szavazatára – gyorsan bejelentették az öt százalékos emelést. De az élet ezt is felülírta: a legfrissebb, februárra vonatkozó hivatalos adat 8,3százalékos inflációt tartalmazott, miközben az emberek ennél sokkal komolyabb áremelkedést tapasztalnak. Hiába nyúlt vissza a kormány a régvolt, szocialista időszakra emlékeztető árstophoz, hiába harsogja, hogy megvédi a gazdaságot (v.ö. a kádári „nem hagyjuk begyűrűzni az olajválságot” lózung), már a hivatalos infláció is lassan akár két számjegyűvé válik, kiváltképpen az Ukrajna ellen indított orosz háború hatásai miatt.

Reális-e egy évközi nyugdíjkorrekció? – kérdeztük Barát Gábortól. Az Országos Nyugdíj-főigazgatóság volt vezetője szerint részben a választásra tekintettel, részben a realitást is tartalmazó okból hamarosan bejelentés várható a nyugdíjkorrekcióról. Az inflációs folyamatok is ezt igénylik, hiszen a januári öt százalékos emelés már a döntés születésének idején, az akkori körülmények között is alultervezett volt.

„Látjuk a februári, majd a márciusi adatokat, s bár ezek havi mutatók, de az biztos, hogy az inflációs pálya érdemben nem fog egyelőre később sem javulni”– mondta. És akkor még nem is beszéltünk a választásról – jegyezte meg.

Arról, hogy ennek tekintetében mi várható, a Hírklipp.hu cikkében olvashat tovább. 

Forrás: hírklikk.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"legkorábban májusban fizetnek majd ki"

Aztán májusra majd kiderül, hogy "járni jár, de nem jut"...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
@kereső: ha te a hírekből táplálkozol és ruházkodsz, netán kocsit vezetsz nem tudni hova jutsz és hogyan is néznél ki! De mivel sajnos ugyan te is részesülsz a kormány adta lehetőségekből > ami tény mert nem hallottuk, hogy a moslékok egy fillért is visszautaltak volna az ÁLLAMKINCS-TÁR javára >> tehát megvagy és úgy tűnik - sajnos - jól vagy és kevered a szart!! CSAK VIGYÁZZ, hogy el ne lepjen! Mondjuk nem lenne kár érted!
CsipkeRózsa
Májusban már új törvények jönnek, a régit lehet módosítaniuk. Akár Orbán kormány, akár új kormány lesz.
evacica
Normális nyugdíjas nem veszi be ezt a maszlagot! Ilyen infláció mellett ez jár! Orbántól ez nem kegy nem az ő pénzét adja, és a 12 év alatt eleget vett el a nyugdíjasoktól!Persze van egy csomó amnéziás nyugdíjas aki hálás ennek a korrupt kormánynak!
kedvelem a NERtelenséget
@Németh István: Jó hülyének lenni? március 22., 18:40
Ja, és miért válaszolsz sértegetve paraszt módjára? tegnap, 14:46
driv3r
Akik pénzért szavaznak a Fideszre, azok annyit is érnek.
kereső
@Németh István: tegnap 14:46, igen. Hirekből táplálkozom. Ilyenekből:www.portfolio.hu/gazdasag/20220322/szaguldo-inflacio-lefullado-gazdasag-kozzetette-uj-elorejelzeseit-az-mnb-534761
meg az MNB negyedévenkénti inflációs jelentéséből.
A hozzászólásodat nem minősitem, csak hoztad a már tőled megszokottat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.