A kormány mindent megtesz, hogy a szavazóbázisának számító nyugdíjasok kedvében járjon. 

"Én arra számítok, hogy ezen a hétvégén, vagy legkésőbb a jövő hét elején a kormány bejelenti a döntést a kiegészítő nyugdíjemelésről, amit azonban legkorábban májusban fizetnek majd ki”

Ezt nyilatkozta a Hírklikk.hu-nak Barát Gábor nyugdíjszakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az emelésnek visszamenőleg kell járnia és egy összegben kell kifizetni. Szerinte újra kell számolni a 13. havi járandóságot is, s a februárban folyósított és a korrekció után járó összeg különbözetét is oda kellene adniuk. A minden bizonnyal napokon belül megszülető emelést ugyan az inflációs folyamatok is igazolják, de talán inkább választási megfontolások miatt dönt róla a kormányt.

Újabb pénzosztás jöhet a nyugdíjasoknak

Fotó: 123RF.com

Az idén februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Mindezt úgy, hogy 2022-re a kormány eredetileg három százalékos pénzromlással számolt az elfogadott költségvetési törvényben, s erre is építette az idei nyugdíjemelést. Persze már decemberben egyértelműen látható volt, amit a szakértők régebben hangoztattak, hogy ez csak egy gyenge alulbecslés volt. Ezért – tudván, hogy az idei választási év, amikor szükség van a több millió nyugdíjas szavazatára – gyorsan bejelentették az öt százalékos emelést. De az élet ezt is felülírta: a legfrissebb, februárra vonatkozó hivatalos adat 8,3százalékos inflációt tartalmazott, miközben az emberek ennél sokkal komolyabb áremelkedést tapasztalnak. Hiába nyúlt vissza a kormány a régvolt, szocialista időszakra emlékeztető árstophoz, hiába harsogja, hogy megvédi a gazdaságot (v.ö. a kádári „nem hagyjuk begyűrűzni az olajválságot” lózung), már a hivatalos infláció is lassan akár két számjegyűvé válik, kiváltképpen az Ukrajna ellen indított orosz háború hatásai miatt.

Reális-e egy évközi nyugdíjkorrekció? – kérdeztük Barát Gábortól. Az Országos Nyugdíj-főigazgatóság volt vezetője szerint részben a választásra tekintettel, részben a realitást is tartalmazó okból hamarosan bejelentés várható a nyugdíjkorrekcióról. Az inflációs folyamatok is ezt igénylik, hiszen a januári öt százalékos emelés már a döntés születésének idején, az akkori körülmények között is alultervezett volt.

„Látjuk a februári, majd a márciusi adatokat, s bár ezek havi mutatók, de az biztos, hogy az inflációs pálya érdemben nem fog egyelőre később sem javulni”– mondta. És akkor még nem is beszéltünk a választásról – jegyezte meg.

Arról, hogy ennek tekintetében mi várható, a Hírklipp.hu cikkében olvashat tovább. 

Forrás: hírklikk.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"legkorábban májusban fizetnek majd ki"

Aztán májusra majd kiderül, hogy "járni jár, de nem jut"...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ócska propaganda! =))
egyébként is a direkt alultervezett infláció okán! =))
Qqberci
"legkorábban májusban fizetnek majd ki"

Aztán májusra majd kiderül, hogy "járni jár, de nem jut"...
Emmersson71
Persze, nyomjátok csak! Még bírja a vállam, van a sifonérban. A családosoknak nem terveztek adni? Mert azt is fizetem!
jesz
ha ígérnek is valamit a két és félmillió nyugdíjasnak, de nem április 3 előtt adják kézbe, akkor azt a szavazatott baszhattyák...mert akárki is nyer, abból az ígéretből 3.-a után nem lesz semmi.
Eladott Ország
Rohadt, tróger bűnöző cigány banda! 12 évig le se szarták a nyugdíjasokat, csak választások előtt lettek hirtelen kedvesek! A svájci indexálást kellett volna már régen visszaállítan. Takarodjatok a 3,14csába! India után nálunk a legkisebb a minimálnyugdíj! Nézzetek a tükörbe, ha van még bőr a pofátokon!
namihami
Nocsak Viki, ég a ház? Sz@rban van a NERforradalom?
A csicskanyugger akkor is rád fog szavazni, ha elveszed az egész nyugdíját. Az ellenzékinek pedig igérhetsz (és akár adhatsz is-talán), akkor is gerinces marad és nem fog rád szavazni.
Németh István
Miért fáj ez nektek!? balliberális mocsok közösség!!?? Ha a kormány tud és akar is adni, segíteni; mi is a kifogás ebben, nem elvesz, ad! Értitek ez azé mán különbség! Nem olyan mint a valuta árfolyam > ugye gazdaságilag erősödtünk, stabil az energia ellátottságunk, megnövelődött az aranykészlet az államháztartás rendben csak a valuta árfolyam fordítva érvényesül! > az eu.-dollár növekedik ügyes gyerek ez a soros! mondhatnánk de helyette azt kell mondani ami a valósság >> szar tróger nemzeteket tönkretevő passzív gyilkos - mi több háborús bűnös! Csocsi!
ómió
Pedig az efftársak a hasonló helyzetet nyugdíjlenyulással "orvosolták"!
kereső
Baszódjál meg "hirklikk". Egy törvényi kötelezettség miért is minősül "pénzosztásnak"? Már tavaly is lehetett tudni a számokból", sőt a tavaly decemberi infláció is meghaladta az 5%-ot, akkor miért is nem emelte a kormány a várható inflációnak megfelelően a nyugdijakat? Csak! És nem kellett ehhez háború, már januárban/februárban elszálltak az árak , és forint romlás sem a háború miatt indult meg drasztikusan. Legalább ne erősitsétek már a kormány hazugságait, ha okosak nem tudtok lenni.
Németh István
@kereső: ha te a hírekből táplálkozol és ruházkodsz, netán kocsit vezetsz nem tudni hova jutsz és hogyan is néznél ki! De mivel sajnos ugyan te is részesülsz a kormány adta lehetőségekből > ami tény mert nem hallottuk, hogy a moslékok egy fillért is visszautaltak volna az ÁLLAMKINCS-TÁR javára >> tehát megvagy és úgy tűnik - sajnos - jól vagy és kevered a szart!! CSAK VIGYÁZZ, hogy el ne lepjen! Mondjuk nem lenne kár érted!
CsipkeRózsa
Májusban már új törvények jönnek, a régit lehet módosítaniuk. Akár Orbán kormány, akár új kormány lesz.
evacica
Normális nyugdíjas nem veszi be ezt a maszlagot! Ilyen infláció mellett ez jár! Orbántól ez nem kegy nem az ő pénzét adja, és a 12 év alatt eleget vett el a nyugdíjasoktól!Persze van egy csomó amnéziás nyugdíjas aki hálás ennek a korrupt kormánynak!
kedvelem a NERtelenséget
@Németh István: Jó hülyének lenni? március 22., 18:40
Ja, és miért válaszolsz sértegetve paraszt módjára? tegnap, 14:46
driv3r
Akik pénzért szavaznak a Fideszre, azok annyit is érnek.
kereső
@Németh István: tegnap 14:46, igen. Hirekből táplálkozom. Ilyenekből:www.portfolio.hu/gazdasag/20220322/szaguldo-inflacio-lefullado-gazdasag-kozzetette-uj-elorejelzeseit-az-mnb-534761
meg az MNB negyedévenkénti inflációs jelentéséből.
A hozzászólásodat nem minősitem, csak hoztad a már tőled megszokottat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.