Húszezer önkéntes szavazatszámláló vágott neki az országnak tegnap, hogy a lakóhelyétől akár több száz kilométeres távolságban felügyelje a választások tisztáságát. Közülük sokan olyasmit tapasztaltak, amit előtte sosem. Nem a csalások megakadályozásáról szólt ez az élmény számukra, hanem a kettészakadt ország valóságával való szembesülésről. Ezt élte meg vendégszerzőnk, Glázer Attila is. Baranya megyei falu, idősek otthona. Két-három ember egy szobában, tíz-tizenöt négyzetméteren. Mozgóurnás szavazás. Nem, nem ér most a szóvicc, pedig bevallom, az én hülye agyamon is átfutott: mozgó urna. Együtt mentem a szavazatszámláló bizottság vezetőjével, akinek csak köszönettel tartozom a tisztességes viselkedéséért, a profi „idegenvezetésért”. Tudom, hogy egészen másként látjuk a világot, de a sokkban osztoztunk. Öt óra együtt egy ismeretlennel, akinek a legtöbb ember – félúton a halál felé – ismerős volt. „Ide kell húznom az X-et?”– kérdezi a néni. „Nem mondhatjuk meg, hova húzza...

Forrás: wmn.hu
Feltöltő: Emmersson71
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyar1
Érdekes kérdést vet fel, tényleg ki szavazzon? A néni aki azt sem tudja, látja, hova,kire szavaz? De joga és kötelessége szegénynek. Más a vidék és más a nagyváros de egyik nincs a másik nélkül.
Csizmás Kond
@magyar1: Mindenkinek joga nem csak szavazni hanem tanulni, informálódni stb...nem kell tudatlanul szavazni és szerintem sem szavaz senki tudatlanul, legalább egy-két vleményt meghallgat mégha nem is tudja igazán mi a helyes...de az akkor is az ő joga.
A jog az egyik legdemokratikusabb álláspont. ha valakit a tudatlansága, hiányossága miatt vonnának meg a jogaitól nagyon nagy baj lenne.
magyar1
@KisTehen: Persze, értem, csak azért van egy olyan sugallata is a dolognak, hogy nem igen tudja eldönteni a néni már mi a "helyzet". Nem csak a vakságra gondoltam, hanem agyilag sem.
De hát ilyen változatos a világ.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.