A vasárnapi országgyűlési választás listás szavazatait tekintve eddigi legjobb eredményét érte el a Fidesz, mely siker települési szinten is szembetűnő.

Iskolázatlanság, mélyszegénység, közmunka: ezért tarolhattak Orbánék a választáson
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

3200 településből csak 351-ben csökkent a kormánypárt támogatottsága. Ehhez képest az összefogó ellenzék közel 900 ezer szavazatot veszített.

A tíz legszegényebb településen a listás szavazatok közel 95 százalékát söpörte be a Fidesz, de a kormánypárt listás eredményei települési szinten is összefüggést mutatnak, a szegényebb településeken a Fidesz rendre jobb eredményt ért el.

A Fidesz listás eredménye az iskolázottsággal függ össze egy adott településen. Ez annyit jelent, hogy minél nagyobb a legfeljebb általános iskolai végzettségűek aránya a 15 évesnél idősebb felnőtt népességben egy adott településen, annál valószínűbb a Fidesz magas listás támogatottsága.

Tehát a több érettségizett vagy azután is tovább tanuló felnőttel egy adott településen alacsonyabb Fidesz-támogatottság jár együtt, és fordítva.

Ahogy a magyar oktatás elmúlt 20 évét különböző mutatók mentén értékelő cikksorozatunkban is írtak már róla:

bár az elmúlt két évtizedben pozitív tendencia volt, hogy 28-ról 32 százalékra nőtt az érettségizettek aránya, és nőtt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya is, az adatsorok alakulását a társadalom elöregedése és az ebből következő összetétel-változás is magyarázhatja.

Erre utal, hogy az iskolai lemorzsolódás például nőtt: Magyarországon 2002 és 2010 között 12,2 százalékról 10,8 százalékra csökkent, aztán 2020-ra újra 12,1 százalékra ugrott vissza a korai iskolaelhagyók aránya.

A G7 szerint Fidesz listás eredménye összefüggést mutat a helyi közfoglalkoztatottak, illetve az álláskeresők arányával is. Az derült ki, hogy mindkét esetben jelentős az összefüggés:

minél többen voltak a helyiek arányában a közfoglalkoztatottak és az álláskeresők, a Fidesz annál nagyobb eséllyel ért el jó eredményt az adott településen.

Elképzelhető, hogy egyszerűen arról van szó, hogy az alacsonyabb jövedelmű, kevésbé iskolázott választók szavaztak nagyobb arányban a Fideszre, közöttük pedig nagyobb arányban vannak a közfoglalkoztatottak és az álláskeresők.

 A 442 fős Csenyétén, a 211 fős Bódvelenkén, a 426 fős Fájon, a 182 fős Szakácsiban, a 616 fős Tornadáskán a legfeljebb általános iskolai végzettségűek aránya 91 és 97 százalék között mozog, a Fidesz listás támogatottsága pedig 97 százalék fölött volt.

A lap szerint a fenti erős összefüggés egyébként már a 2018-as országgyűlési választáson kirajzolódott. Akkor azt írtuk: ahol a nagykorú népesség többségének legalább érettségije van, ott a Fidesz szinte egyáltalán nem tudja áttörni az 50 százalékos eredményt.

Forrás: G7

105 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
A lebutított, félelemben tartott emberek előtt tudta előadni elsősorban a nagy megmentő szerepét! Már sok ezer évvel ezelőtt is így működött. A másik nagy műsora a divide et impera!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@Mirabilis: Nem munka után, hanem ilyenkor, éjfélkor. Nem fogod fel ugye, hogy max. délután 4 - ig dolgozom, majd a család következik, és amikor már ők alszanak, és megnéztem a kedvenc filmemet is, csak utána reagálok a paraszt pestiek hozzászólásaira?
Én vidéken élek, és javaslom nekem mint "értelmiségi" pestinek, hogy éjszaka menj el sétálni, sok klassz park van ott, aluljárók, stb., tele vannak nem parasztokkal...
Istenakinincsen
Gyengébbek is megérthetik,hogy miért nem értik a "nyakkendősőket":www.netflix.com/hu/title/80994011.
division
@Mirabilis: Hülye pesti tanulatlan tahó vagy, a paraszt szót inkább már nem használom, mert azok között nagyon sok az értelmes, földművelő ember. Egyébként meg jól melléfogtál, mert sosem biztos, hogy a Fideszre szavaztam életemben először, főleg mivel nekem teljesen mindegy, ki van kormányon, mert nem tőlük függök, mint te, aki csak egy tanulatlan, alpári pesti tahó (nem paraszt, ők értelmesebbek mint te).
division
@Mirabilis: Vagy te tanult a fenéket! A hozzászólásaid mindent elárulnak rólad. Csak egy buta, zsörtölődő nyugdíjas lehetsz. Ja, és valóban ugyanúgy fogok élni mint eddig is, ebben az egyben igazad van, csak éppen jólétben, és nem szarban. A pici agyaddal mikor fogod már fel, hogy engem nem érdekel ilyen szempontból ki van kormányon? Szerintem majd te fogsz sopánkodni inkább, meg sírni.
vacsi
Pl. mi a környezetemmel egyik csoportba sem tartozunk, mégis Orbánt választottuk. Miért, ki kellett volna?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.