Miközben költségvetési csalás miatt nyomoznak ellene, Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, azt sérelmezve, hogy mint köznevelési intézményfenntartó a 2017-re vonatkozó működési támogatás iránti igénylését a Magyar Államkincstár elutasította, amit aztán a Kúria is hatályában tartott. Iványiék szerint a bírósági döntés a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, mivel a terhükre értékelték, hogy önhibájukon kívül nem fejeződött be ügyükben az egyházkénti elismerési eljárás.

Iványi Gábor felekezete ismét az Alkotmánybírósághoz fordult az elhúzódó peres eljárások miatt

Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója beszédet mond az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A héten előadó alkotmánybíróra szignálta ki az Alkotmánybíróság elnöke az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség legújabb alkotmányjogi panaszát. Legutóbb április 5-én utasította vissza érdemi vizsgálat nélkül az Alkotmánybíróság 2. számú öttagú tanácsa a felekezet indítványát.

Az Alkotmánybíróság egyebek között azzal az érveléssel utasította vissza az indítványt, hogy

a felperes a bevetett egyházi státuszát azért nem nyerhette vissza, mert azzal soha nem is rendelkezett.

mivel az egyházi jogállását nem a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény alapján vették nyilvántartásba.

Az Index azután részletesen és kimerítően ismerteti azt a bonyolult jogi procedúrát, amely a jelenlegi helyzetig vezetett.

2017-ben a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága hárommillió eurós (mintegy 1,1 milliárd forintos) kártérítést ítélt meg a felekezetnek, és azt is kimondták, hogy a magyar egyházügyi törvény sérti az emberi jogok európai egyezményét.

A strasbourgi bíróság döntését csak részben hajtották végre. Visszamenőleg kifizették a pénzeket, ezzel elismerték, hogy törvénytelenül tartották vissza, de a jövőt nem rendezték. 2017-ig visszamenőleg rendezték, majd 2017-től követően megint nem fizettek semmit

– nyilatkozta februárban az Indexnek Iványi Gábor, aki szerint az állam milliárdokkal tartozik egyházának, de mégis ellenük nyomoznak költségvetési csalás miatt, amikor a ki nem fizetett támogatások miatt nem tudja befizetni intézményeinek dolgozói után a közterheket.

Iványi Gábor új alkotmánybírósági beadványa szerint

a bírósági döntések sértik a vallásszabadsághoz való jogot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, mivel a terhükre értékelték, hogy önhibájukon kívül nem fejeződ9tt be ügyükben az egyházkénti elismerési eljárás.

A panaszosok úgy vélik, hogy az eljáró bíróságok megsértették a tisztességes eljáráshoz való jogukat, mert a 6/2013. (III. 1.) AB-határozatban foglaltakat figyelmen kívül hagyva hozták meg ítéleteiket.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: index.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Ellenük milyen gyorsan és főleg bátran lépnek fel!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Emmersson71
Ellenük milyen gyorsan és főleg bátran lépnek fel!
Németh István
Az iványi-féle felekezet tanuljon meg imádkozni aztán fordulgasson a Jézuskához, de leginkább az Urukhoz, ha van és az nem a pénz.
justhpeter
A MET-nek nem kell a kormánnyal szarozni. Irány az uniós bíróság.
namihami
Vajon miben reménykedik? Ez a gőgös parasztgyerek, apláne a választási eredmény után csak még jobban el lesz szállva magától. És ha eddig paraszt volt (és volt), akkor mostantól már ""dózsagyörgy"" (büdösparaszt) lesz.
A kór csak tovább fog elhatalmasodni rajta.
jesz
Létezik, hogy nem szólt senki Iványinak Orbán negyedik 2/3-os hatalmi győzelméről?...
Valaki súgja meg a tiszteletesnek úrnak, hogy az Alkotmánybíróság viszont nagyon jól tudja, ki nyerte meg a választást ápr. 3.-án...
lusta
Ivényinak szüksége van az viccből a nem létező Alkotmányra hivatkozó AB elutasítására. Majd az EJEB megint neki ad igazat. Itt mindenki hülyére van véve.
Málna
@Emmersson71: Gyorsan? Évek óta nem fizeti a közterheket.
ómió
Közteherfizetési kötelezettsége alól nem kért felmentést?
Németh István
Az iványi egy nagy link innen is, onnan is! Neki minden! > más mindenki le van trotyizva ez a fő elmélete!
Emmersson71
@Málna: Nem arról beszélek, hanem az egyházi státusz és azzal a támogatás elvételéről. Ami miatt felhalmozódtak a tartozásaik. Bezzeg a HIT gyülekezete Németh Sanyival!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.