Miközben költségvetési csalás miatt nyomoznak ellene, Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, azt sérelmezve, hogy mint köznevelési intézményfenntartó a 2017-re vonatkozó működési támogatás iránti igénylését a Magyar Államkincstár elutasította, amit aztán a Kúria is hatályában tartott. Iványiék szerint a bírósági döntés a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, mivel a terhükre értékelték, hogy önhibájukon kívül nem fejeződött be ügyükben az egyházkénti elismerési eljárás.

Iványi Gábor felekezete ismét az Alkotmánybírósághoz fordult az elhúzódó peres eljárások miatt

Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítója beszédet mond az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A héten előadó alkotmánybíróra szignálta ki az Alkotmánybíróság elnöke az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség legújabb alkotmányjogi panaszát. Legutóbb április 5-én utasította vissza érdemi vizsgálat nélkül az Alkotmánybíróság 2. számú öttagú tanácsa a felekezet indítványát.

Az Alkotmánybíróság egyebek között azzal az érveléssel utasította vissza az indítványt, hogy

a felperes a bevetett egyházi státuszát azért nem nyerhette vissza, mert azzal soha nem is rendelkezett.

mivel az egyházi jogállását nem a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény alapján vették nyilvántartásba.

Az Index azután részletesen és kimerítően ismerteti azt a bonyolult jogi procedúrát, amely a jelenlegi helyzetig vezetett.

2017-ben a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága hárommillió eurós (mintegy 1,1 milliárd forintos) kártérítést ítélt meg a felekezetnek, és azt is kimondták, hogy a magyar egyházügyi törvény sérti az emberi jogok európai egyezményét.

A strasbourgi bíróság döntését csak részben hajtották végre. Visszamenőleg kifizették a pénzeket, ezzel elismerték, hogy törvénytelenül tartották vissza, de a jövőt nem rendezték. 2017-ig visszamenőleg rendezték, majd 2017-től követően megint nem fizettek semmit

– nyilatkozta februárban az Indexnek Iványi Gábor, aki szerint az állam milliárdokkal tartozik egyházának, de mégis ellenük nyomoznak költségvetési csalás miatt, amikor a ki nem fizetett támogatások miatt nem tudja befizetni intézményeinek dolgozói után a közterheket.

Iványi Gábor új alkotmánybírósági beadványa szerint

a bírósági döntések sértik a vallásszabadsághoz való jogot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, mivel a terhükre értékelték, hogy önhibájukon kívül nem fejeződ9tt be ügyükben az egyházkénti elismerési eljárás.

A panaszosok úgy vélik, hogy az eljáró bíróságok megsértették a tisztességes eljáráshoz való jogukat, mert a 6/2013. (III. 1.) AB-határozatban foglaltakat figyelmen kívül hagyva hozták meg ítéleteiket.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: index.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Ellenük milyen gyorsan és főleg bátran lépnek fel!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
Létezik, hogy nem szólt senki Iványinak Orbán negyedik 2/3-os hatalmi győzelméről?...
Valaki súgja meg a tiszteletesnek úrnak, hogy az Alkotmánybíróság viszont nagyon jól tudja, ki nyerte meg a választást ápr. 3.-án...
lusta
Ivényinak szüksége van az viccből a nem létező Alkotmányra hivatkozó AB elutasítására. Majd az EJEB megint neki ad igazat. Itt mindenki hülyére van véve.
Málna
@Emmersson71: Gyorsan? Évek óta nem fizeti a közterheket.
ómió
Közteherfizetési kötelezettsége alól nem kért felmentést?
Németh István
Az iványi egy nagy link innen is, onnan is! Neki minden! > más mindenki le van trotyizva ez a fő elmélete!
Emmersson71
@Málna: Nem arról beszélek, hanem az egyházi státusz és azzal a támogatás elvételéről. Ami miatt felhalmozódtak a tartozásaik. Bezzeg a HIT gyülekezete Németh Sanyival!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.