Nem lesz olcsó idén a húsvéti menü, a tojásért 30 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly. A minőségi húsvéti sonka ára 10-15 százalékkal emelkedett – számolt be róla az ATV.hu.

Hatalmas a drágulás: Zsebbenyúlós lesz a húsvéti menü a családoknak
Fotó: Pixabay

Az Mfornak beszélt arról a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára, dr. Molnár Györgyi, hogy a közelmúltban komoly gonddal szembesültek a hazai tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozásoknak. 

Csaknem egy éve önköltségi vagy az alatti árakon kényszerülnek eladni a megtermelt étkezési tojásokat az Európai Unióban kialakult túlkínálat miatt.

Az állattartóknak az M-es méretű dobozolt étkezési tojásokért ma legalább 40 forint körüli darabonkénti árat kellene kapniuk ahhoz, hogy jelentősen megnövekedett költségeik megtérüljenek és termelési tevékenységeik ne legyenek veszteségesek.

Az M-es tojást keresik leginkább a fogyasztók, ez a méret a legközismertebb, a tyúkok erejük teljében leginkább M-es és L-es tojásokat tojnak. A legtöbb recept „végy két tojást” kezdetű útmutatása is az M-es tojásokkal számol.

Dr. Molnár Györgyi emlékeztetett:

Volt olyan időszak, mikor a vásárlók úgy gondolták, ami darabra olcsóbbnak tűnik, az gazdaságosabb is.

Az S-es méretű tojások legalább 10 grammal könnyebbek, ezért a hagyományos háromtojásos rántottához ebből a méretből négyet kellett felhasználni a megszokott mennyiség elkészítéséhez.

Négy S-méretű tojás pedig összességében drágább, mint három M-es, amit a fogyasztók többsége hamar felismert, így a legtöbben visszatértek a jól bevált közepes mérethez.

A BTT mezőgazdasági titkára azt is elmondta, a tojástermelők két időszakban érzik nagyon jól magukat, Karácsonykor és Húsvét táján. Az utóbbi ünnep után leáll a nagy forgalom. Ez általában csupán azzal jár, hogy kicsit csökken a kereslet, tavaly azonban ennél érzékenyebben érintették a tojástermelőket az év közben jelentősen megemelkedett költségek.

Tavaly az év második felében elszálltak az árak. Hatalmas mértékben megemelkedtek az energiaköltségek. Nőtt a búza, a kukorica, a napraforgó és az étolaj ára. Ez utóbbiak azért érintették érzékenyen a tojástermelőket, mert a takarmányok nagy részét ezekből az alapanyagokból állítják elő

– mondja dr. Molnár Györgyi.

Itt nem lehet költséget csökkenteni, ha valaki jó minőségű tojásokkal akar megjelenni a piacon, annak kiváló takarmánnyal kell etetni a tyúkokat.

Az orosz-ukrán háború ezt a piacot sem hagyta érintetlenül. Az Ukrajnából érkező import jelentősen lecsökkent. Korábban az ukránok az Európai Unió tojásimportpiacának 24 százalékát fedték le. 

Ez helyzetbe hozza az unió államainak többségét. Aki eddig exportált, az most importál és fordítva. Átalakul a piac, ami hatalmas felelősséget rak az exportőrök vállára

– mondja dr. Molnár Györgyi.

A BTT mezőgazdasági titkára szerint a hazai termelők jó minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható és ellenőrzött tojásokkal látják el a fogyasztókat. A legfrissebb tojások tőlük érkeznek a boltok polcaira, és a rövid ellátási lánc miatt a biztonságos tojáskínálat a Magyarországon megtermelt termékekkel garantálható a legkisebb ökológiai lábnyom mellett.

Mára már az M-es tojásokat a termelők több mint 40 forintért tudják értékesíteni, ezzel kicsit előnyösebb helyzetbe került a több mint 550 magyarországi tojástermelő.

A ketreces tartásból kikerülő tojások a legolcsóbbak, a mélyalomból származók ennek a kétszeresét is elérhetik, a biotartásból a piacra kikerülő tojásoknál akár háromszoros árral is lehet számolni.

Most 36 forintba kerül egy M-es méretű tojás előállítása, amit 42-43 forintért tudunk tovább értékesíteni

– mondja egy neve elhallgatását kérő vállalkozó. Két telephelyen összesen 160 tyúkkal foglalkoznak, naponta 110 ezer tojást adnak el, így összességében a haszon elég tisztesnek tűnik.

Ha mindent összeadunk, akkor pont nullán vagyunk, ennyi a haszon

– teszi hozzá keserűen. 

Pár hétig biztos nem tudunk emelni, de utána kénytelenek leszünk, ha meg akarunk élni. Keresek más kiutat is, de egyelőre nem látok.

Tojásfestést és nyuszi simogatást is szerveztek a kőbányai termelői piacon – írja az ATV.hu. Az egyik eladó arról is beszélt, hogy óvatosabban vásároltak az emberek.

Most már jobban megnézik az emberek, hogy mit vásárolnak. Az árak emelkednek hónapról hónapra

– osztotta meg az ATV Híradójával.

A minőségi termelői kötözött sonka országszerte 10-15 százalékot drágult tavalyhoz képest, kilója 3600 forintba került a piacon.

Boltban olcsóbb, igaz kevésbé jó minőségű, gyorspácoltat is lehet kapni 1500 forintért. A tojás legolcsóbb darabja 40 forintba kerül, de a jobb minőségű mélyalmos tojásért már 100 forintot is elkérnek.

Iszonyatos

– így foglalta össze az árakkal kapcsolatos tapasztalatait egy nő a Híradónak. 6 főre főz idén, eddig 40 ezer forintot költött a nagybevásárlásra.

A hivatalos statisztika szerint a múlt hónapban 8,5 százalékos volt az infláció, de a Híradónak nyilatkozó vásárlók ennél jóval nagyobb mértékű drágulást érzékeltek.

Forrás: mfor, ATV

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Kormányzati egészségvédelem! Felesleges az ünnepek alatt annyit enni! Tessék ebéd helyett körbe futni a háztömböt!
Gazella
Húsvét után is fog drágulni...
Nehogy már azt higye a hülye magyar, hogy nem lesz kiugróan magas infláció...
namihami
Szerencsére, a húsvétot se kellett kivárni. Bölcs kormányunk már vagy másfél éve nemcsak készült rá, de edzett is hozzá. Folyamatosan ""húsvétoltak"" azóta is.
verőce21
@m73: (09:53) a "kimenni" az egy szó...!
Ha az igekötő az ige előtt áll... tudod?

Na kb. ennyit ér a szöveged is, Péntek! :)
verőce21
@m73: Gyerekes vagy nagyon! Mert nyugodtabb lennél ha azt válaszoltam volna, hogy a szomszédod szomszédja a hülye, Nagypéntek?
ómió
Ma a világinfláció a "zsebbenyúlós", előtte meg Böszméék voltak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.