Megtörtént az, ami pár évvel ezelőtt még teljességgel elképzelhetetlen volt: egyre több szakmában lehet nyugat-európai fizetésekkel találkozni Magyarországon. A szakértő a VG-nek megerősítette, tényleg van, ahol már a német fizetéseket is utolértük.

Akkora bérrobbanás zajlott le Magyarországon az elmúlt években, hogy bizonyos szakmákban vásárlóerő-paritáson számolva már utolérték a hazai keresetek a német fizetéseket – ezt Karácsony Zoltán, a HRPortal álláspiaci szakértője mondta a VG-nek. Ismertetése szerint hazánkban egy egyéni vállalkozó szakmunkás havi szinten már egymillió forint bevételre tehet szert, ennek a tetemes részét megtarthatja a kedvező adózási formáknak, például a katának köszönhetően. Ez pedig szinte megegyezik azzal, amit Németországban szintén szakmunkásként meg lehet keresni, az unió egyik legfejlettebb országában a kék galléros munkavállalók egymillió forintnak megfelelő eurót vihetnek haza havonta.

A Világgazdaság szerint egyre több szektorban lehet itthon nyugati béreket keresni – mutatjuk, mik azok

Fotó: 123RF.com

Bár az alkalmazottak esetében még nagyobb a különbség (a németeknél 600–700 ezer forint a havi kereset, Magyarországon 300–400 ezer forint között mozog), egyáltalán nincs kizárva, hogy ennél kisebb legyen a differencia, főleg, hogy a hazai építőiparban még mindig sokan feketén kapnak fizetést.

Nem látom, hogy ennyit lehetne keresni Magyarországon

– árnyalta a VG-nek a képet Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak itthon van munkaerőhiány, ami felhajtja a béreket, hanem Németországban is, mivel ott is demográfiai válság van, és a német fiatalok előszeretettel mennek tovább más országokba. Hangsúlyozta egyúttal, hogy nem helyes összekeverni a szakmunkásokat a katás vállalkozókkal, akiknek jókora költségeik vannak, tehát a valóságban jóval kevesebb tiszta jövedelemre tesznek szert. Németh László elmondta,

van olyan munkatársa, aki Németországba jár dolgozni, ahol egy magyar vállalatnál ácsként keres óránként 15-16 eurót, egy német cégnél azonban ennél többet is kaphat.

Azt azonban elismerte, hogy a munkaerőhiány miatt itthon is nagyon megnőttek a keresetek egyes szektorokban, és szerinte biztos, hogy tovább fognak emelkedni, ugyanis a munkaerőhiány nem fog enyhülni, sőt! Az Iposz elnöke szerint az ukrán helyzet rendeződése után várhatóan még kevesebb lesz a szakember itthon, a háború sújtotta országot ugyanis valakinek újjá kell építenie.

Arról, hogy milyen ágazatokban lehet még nyugati béreket keresni, a Világgazdaság.hu cikkében olvashatnak bővebben. 

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Gazella: ma, 11:50 ♣ A német cégeknek a magyar munkaerő Magyarországon, különösen a forint bezuhanása után egy "tál lencsébe kerül" a németországi munkabérekhez viszonyítva. Egy fél disznót kap a Mátrai Erőmű minden dolgozója Mészáros Lőrinctől, ami a járványból visszamaradt. Orbán és strómanja ügyel a bérek alacsony szinten tartására. Kell a pénz, a sokláb eltartására, az unokák kistafírozásához/kiházasításához és marbellai ingatlanvásárlásokhoz, bankvásárlásokhoz.
uploads.disquscdn.com/images/5c752d84678f90026aa038ed37daa8fcadf64eb5a18b45d5c3ab65e9a0aef00d.jpg?w=800&h
A NER együgyű jobbágyának kacaja, a feudalizmusba oltott kleptokrácia arca...
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fassets.4cdn.hu%2Fkraken%2F6vdmxyoBnpoUCG6ta.gif&key=4zY8HfkyG83qaxPtvbDjPQ&w=800&h=427
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@Málna: 1t.03:. Attól, hogy mi állandóan nem dicsérjük az Urat, attól még csak a te fantáziádban él, hogy itt mindenki csóró. Hiszem, hogy éppen a fideszes parasztcsorda tagjai azok, akik erősen lerontják azt a bizonyos jövedelmi statisztikai átlagot. Ehhez elég egy pillantást vetni a térképre.
Az pedig, hogy Lölőnél és a Fidesz kinevezettjeinél ekkora jövedelmek lehetnek, az a zemberek adóforintjaiból lehetséges. Egy olyan vállalkozó, amelyik kizárólag a gyerekkori barát csöcsén lóg és a piacon soha nem kényszerült KORREKT körülmények között tenderezni, az bizony nem vállalkozó, csupán ""lölő"". Miként ez az állami szektor Orbán-katonáira hasonlóképpen igaz.
Málna
@namihami: De ha nem vagytok csórók, akkor miért nem hiszitek el ezeket a számokat? Ez ellentmondásos.
simmering73
Németországban 28,50 euro a munkanélküli segély, ami hétvégén is jár, az havi 308 ezer forint.
namihami
@Málna: 18.43:. Mert az, hogy valaki nem csóró, az még nem jelent igazi jólétet és függetlenséget. Ha egy családnak a napi megélhetése mellett már a 14-16 éves autó lecserélése is csak vágyálom, az még nem csóró, de nem is ""orbánbaba"". És a mészárosi és orbáni jövedelmek csupán ilyenkor képezik a KSH-nál a dolgozói jövedelmek egyik tényezőjét. Az, hogy egy ""alkalmazottnak"" az éves jövedelme, egy ""népbarát"" kormány szerint a 30-40 (és ez csak az alap) millió lehet, mi több-elfogadható- az a zemberek nemhogy lenézése, de kimondottan lesz@rása.
""Te csak dolgozz (ránk) és mi jól megfizetjük (magunkat) belőle!""
Lepényleső
...s ezt vajon miért titkolják oly nagyon a munkáltatók elől?
ómió
Ezt efftársilag észrevenni, azért, "nem semmi" lehetett!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.