Ahogy arról korábban beszámoltunk, április elején sajtótájékoztatót tartott Fekete-Győr András, a Momentum alapítója és Hadházy Ákos, parlamenti képviselő arról, hogy bojkottálni fogják a parlamenti alakuló ülést. 

Mégis díszellenzék lesz a Momentum? – Hadházy szerint tragikusan döntött a párt elnöksége
Fotó: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, az ellenzéki összefogás zuglói képviselőjelöltje az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Illyés Tibor

A Momentum politikusa akkor felhívta rá a figyelmet, hogy

pártja nem akar a Fidesz díszellenzéke lenni és példaértékűnek tartja Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs eddigi munkáját.

Úgy tűnik, most másképp áll a helyzet.

Fekete-Győr András hétfőn levelet írt Kocsis Máténak. Ebben – nagyon helyesen – azt közölte, hogy a Momentum nem vesz részt az alakuló ülésen, mivel nem teljesülnek a parlament működésének alapfeltételei

- írja Hadházy közösségi oldalán megosztott bejegyzésében.

Ezután Kocsis Máté megfenyegette a parlamenti pártokat, hogy ne merészeljenek távol maradni arról az ülésről, ahol az új parlament kimondja: a választások szabályos rendben zajlottak

- tette hozzá. Hadházy úgy gondolja, szerdától már érezhető volt  a momentumos képviselők elbizonytalanodása

de akkor még az elnökség kitartott a kezdeményezés mellett, amit még április 12-én tettem közzé „Nem kell részt venni álvitákban – demokratikus minimum” címmel.

Mint írja, tegnap este értesült arról, hogy "a Momentum elnöksége úgy döntött, elfogadja a DK javaslatát, mégis elmennek az ülésre és az eskütételig ott is maradnak".

Hadházy szerint "sajnos csak két lehetőség volt":

vagy a Fidesz hátrált meg, vagy a Momentum. A Momentum elnöksége döntött. Szerintem rosszul, sőt, tragikusan, de ezzel már nekik kell együtt élniük, nekik kell a választókkal elszámolniuk.

Hozzátette:

A tegnap késő esti közlemény szövegéből és a díszpozíciók visszautasításából látszik, hogy értik ők, miről van szó, de a fenyegetés vagy valamilyen más megfontolás hatott. Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy ahogyan eddig is számos jó ügyben szövetségesként együtt tudtunk dolgozni, a jövőben is lesznek közös ügyeink. Ez a választás egy elcsalt választás volt, a parlamentben pedig már eddig sem volt meg a lehetősége a képviselőknek ellenőrizni a kormányt. Ha ezeken a feltételeken nem tudunk változtatni, az eredmények is változatlanok maradnak. Változtatni viszont csak akkor tudunk a feltételeken, ha a Fidesz komolyan vesz minket. A Fidesz akkor vesz minket komolyan, ha a szavazóink tömegei segítenek nyomást gyakorolni. Ők viszont csak akkor fognak segíteni, ha azt látják, hogy mi komolyan vesszük magunkat. Fekete-Győr András mostani döntése ezért nagyon szomorú.

Hadházy szerint a választóik érzik, "hibrid rezsimet hibrid ellenzékkel nem lehet megdönteni".

Hétfőn délután öt órakor, az alakuló ülés napján köztéri fogadóórát tartok a Parlament előtt a Kossuth téren. Kérem, jöjjenek el azok, akik szerint ez a választás nem volt demokratikus választás és akik tenni szeretnének azért, hogy a következő már ne ilyen körülmények mellett történjen meg. 2018-ban hatalmas tüntetésen tiltakoztunk az elcsalt választások miatt. A mostani pofon után a pártok már némán mennek be a Házba.

Bejegyzésében megerősítette, a nyitóülésen nem vesz részt, "akkor sem, ha a propagandasajtó természetesen az „összeférhetetlen, kiállhatatlan” képviselőként fog kajánkodni rajtam".

Fekete-Győr András levelére Kocsis Máté, majd Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is reagált. 

Hollik leszögezte:

Nem árulunk zsákbamacskát: aki nem tesz a Parlament alakuló ülésén esküt, nem viselhet semmilyen tisztséget sem majd

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
vazze, már rég az utcákon kéne lenni a népnek...
ómió
"Feleid" a "lé" mellett döntöttek, Hullaházy efftárs!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.