Bekérették a horvát külügyminisztériumba Magyarország zágrábi nagykövetét kedden, hogy adjon magyarázatot Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésére, miszerint "Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle" – jelentette a Hina horvát hírügynökség nyomán az MTI.

Magyarázzák Orbán botrányos kijelentését, ami után berendelték a nagykövetet

A horvát külügyminisztérium valamit félreértett

– reagált Menczer Tamás államtitkár arra, hogy kedden bekérették a horvát külügybe a zágrábi magyar nagykövetet Orbán Viktor miniszterelnöknek az Oroszországgal szemben tervezett európai uniós olajembargóval kapcsolatos egyik kijelentése miatt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a miniszterelnök úr egy történelmi tényt említett.

Reméljük, hogy horvát barátaink nem ülnek fel a sajtó hisztériakeltésének, és folytathatjuk közös munkánkat az együttműködés fejlesztése érdekében

- tette hozzá.

Magyarország zágrábi nagykövetét azért kérették be a horvát külügyminisztériumba, hogy adjon magyarázatot Orbán Viktor azon kijelentésére, miszerint

Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle.

A miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót, kijelentve:

az felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

Kifejtette hogy, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon.

76 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
mit lehet ezen félreérteni? orbán szellemi leépülése már ott tart, hogy nem képes felfogni még a saját mondatai valódi értelmét sem! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Maccska
@Maccska: sőt Horvátország is Magyarország része volt bizonyos szempontból.
kereső
@Maccska:@Maccska: Bizonyitsd be!- történelmi dokumentumokkal.Mert mondani mindent lehet. Magyarországot meg ne keverd a Magyar királysággal, és ne keverd az Osztrák-Magyar Monarchiával.Nem egyek!!
kereső
Magyarország és Horvátország már a XI. század óta perszonálunióban volt: a magyar király egyben horvát király is volt, így a történelmi Horvátország a "magyar Szent Korona része" volt. Ez aztán a nemzeti büszkeségünk tekintetében hátrébb sorolódott, mihelyt hasonló perszonálunió jött létre Ausztria és Magyarország között. Volt tehát Horvátország, világos entitás a magyar korona országaiban. Mária Terézia (perszonálunió lévén egyszerre osztrák**, magyar és horvát uralkodóként is) aztán Fiume városát leválasztotta erről az entitásról, és Magyarország részévé tette. Fiume: Corpus Separatum. Erről beszélhetünk maximum. Azazhogy... de erre az azazhogyra csaknem 100 évet kell még várni.

Ennek a helyzetnek 1848-ban (még) egy szolid, reformjellegű átrendezését szerettük volna elérni, ki is volt, aki aztán "futott Bécs felé"? Joszip Jellasics, szobra Zágráb főterén, képe a húszkunáson, de már nem soká, mert euró lesz helyette. Ott igen, itt nem.

1849-ben kicsit radikalizálódott a magyar álláspont, aztán az orosz beavatkozás és Világos után Ferenc Jóska sem fogta vissza magát. Horvátország önálló tartomány a Birodalomban, odacsapva Magyaországtól a Muraközt. Corpus separatum törölve, be (vissza) tagozva a horvát megyerendszerbe.

Ez az állapot oldódik 1860-ban, októberi diplomával (Muraköz vissza Zala megyéhez), aztán 1867-ben az osztrák-magyar és 1868-ban a magyar-horvát kiegyezéssel. Utóbbi lényege, hogy "közös államiságon belül külön territóriummal bíró horvát nemzet". Ez fennáll 1918-ig, amikor a horvát nemzet kinyilvánítja, hogy más útra tér. Mivel Magyarország épp elveti a királyságot, így a perszonálunió jogalapja is megszűnik. A horvát különválást se Károlyi, se a Trianont később végigcsináló kormányok sem vitatják. Horvátországot nem vette el senki: különvált. Az ekkor ismét odakerülő Muraközről lehetett vitázni, de az a tenger-kérdés szempontjából nem releváns, a baranyai háromszög meg ekkor még Szerbiához tartozik.

...folyt...
kereső
De mi lett a Corpus separatummal, a "magyar" Fiumével, a mai Rijekával? Hát, az már 1868-ban sem volt tiszta. A felek annyira nem értettek egyet a kérdésben, hogy a horvát-magyar kiegyezés magyar és horvát szövege ezen az egy ponton - eltért! De facto mégis Magyarország részeként működött, így épült ki a "kinőtt" Mária Terézia-kikötő mellett a Baross-kikötő, és vált Trieszt mellett a Monarchia másik legfontosabb kikötőjévé. Aki ma ott sétál, ma is számos nyomát leli ennek. Lakosság tekintetében viszont a kb. egytizednyi magyarság aránya ekkor is alárendelt maradt az olasz és horvát többséghez képest.

Na mármost a trianoni szerződésben kétszer is aláírtuk, hogy nincs közünk Fiuméhez: egyszer ott, hogy a leírt határokon túl lemondunk mindenről, aztán a végefelé még fel is van sorolva, hogy mi mindenről. Fiuméről is, olasz követelésre. Merthogy - kis kitérővel - de facto 1945-ig, de iure 1947-ig az olaszoké lett.

. A délszláv és az olasz állam nem tudott megegyezni, lett tehát "Fiume Szabadállam", ez a "Stato di Fiume", az 1920-as rapallói szerződésben. A Corpus Separatum területe, plusz nyugaton egy parti sáv a volt Osztrák Tengermellékből. A határa pont Fiuménél, a keleti végén nem is volt tisztázva 1924-ig, amikor is az olaszok benyelték a felét (piros vonal a térképen) a "mazsolával", Fiuméval együtt, a jugoszlávok (nevezzük így őket, bár ők ezt a nevet csak 5 évvel később veszik fel) vigasztalódhattak a Baross-kikötővel, amely akkor az állam egyetlen, Belgrád felé vasúti kapcsolattal bíró érdemi kikötője volt. A város Jugoszláviához, azon belül a - majd 1991-ben különváló - horvát tagköztársasághoz az 1947-es olasz békével került.

"Lenne, ha nem vették volna el" - a jó diplomáciához viszont szerintem mindazt kell tudni, ami itt olvasható. És akkor egyszerűbb lesz az Adria-vezeték tengeri végén az omisalji (Krk-sziget, soha nem tartozott Magyarországhoz semmilyen formában) kikötő hazánk számára fontos bővítéséről tárgyalni.
Németh István
Igen bizony volt tengeri kikötőnk, tengeri flottánk, mégpedig sikeres kereskedelmi flottánk! amelyet a trianon szaggatott le! erről lehet látó, meg nézőpontokat szerkeszteni, de a valósság ez! Volt, most nincs! ennél pontosabb és konkrétabb tény nincs! És Orbán Viktor senkit nem bántott, a kijelentése tény! Van kikötőnk? NINCS hát akkor mi a kurva anyját akar akárki! Amíg viszont volt annak hasznát élvezte az adott területi közösség is !!! Amit erőszakkal elvettek mai pénzen számolva még súlyosabb milliárdokban mérhető mint egykoron!
Miről beszélünk!?!?
drrotf
Menczernek azt is meg kellene magyarázni,hogy mit jelent az a kifejezés, hogy jelen pillanatban nincsen kikötőnk. Ne tán majd lesz mert veszünk egyet, vagy a trianoni szerződés felülvizsgálatára várunk, vagy a horvátok felajánlják nekünk a tengerpartjuk egy részét, és ott megalapítják az Orbánpuszta nevű szabad városállamot ,ahol majd a levitézlett O.V. rendszert kiszolgálók forintét tölthetik el a nyarat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.