Folyamatosak a tárgyalások a tagállamok és az Európai Bizottság (EB) között az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról, amelynek legfontosabb és legvitatottabb eleme az év végéig bevezetni javasolt olajembargó – derült ki a külügyminiszterek hétfői ülése elé időzített brüsszeli háttérbeszélgetéseken.

Fájó döntést kell hoznia Orbánnak:  Oroszországot vagy az Európai Uniót választja
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

A sajtónak név nélkül nyilatkozó EU diplomaták és tisztségviselők nem vállalkoztak annak megjósolására, hogy mikor születhet megállapodás a büntetőintézkedésekről, benne a leghevesebben Magyarország által ellenzett olajstopról.

Egyelőre mindenki bízik benne, hogy sikerül összehangolni a tagállamok eltérő érdekeit és megőrizni a 27 tagország egységét, a szankciók hatályba lépéséhez ugyanis mindegyikük egyetértésére szükség van.

A jelenlegi helyzetben sem a kormányok, sem az uniós intézmények nem támogatnák, hogy az olajembargót vegyék ki a szankciós csomagból, vagy a tagállamok kétoldalú alapon, Magyarország részvétele nélkül hajtsák végre.

Egy uniós diplomata azt mondta, érdemes időt fektetni a konszenzus megteremtésébe, de hozzátette

Magyarországnak végül színt kell vallania, hogy hol áll az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban. Megértjük, hogy nagy mértékben függ az orosz olajtól, és úgy véljük, hogy az Európai Bizottság ésszerű javaslatokat tett le az asztalra.

Kiszivárgott hírek szerint a brüsszeli testület 2023, illetve 2024 végéig mentesítené az olajembargó alól az orosz energiahordozóktól nagymértékben függő tagállamokat.

Magyarország mellett a hasonló helyzetben lévő Bulgária, Csehország és Szlovákia is szeretne könnyítéseket kapni, de egyikük sem fenyeget az olajembargó vétójával.

A hatodik szankciós csomag része az orosz agressziót támogató személyek, köztük az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka elleni büntetőintézkedések bevezetése. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kormányfő szintén kilátásba helyezett egy magyar ellenszavazatot.

Forrás: Népszava

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@percsi: A fideszezéssel csak önmagadat idegesíted. Ne akartam félremagyarázni és rádmagyarázni sem, tehát nem tudom miért vetted magadra. Ez csak egy beszélgetés ahol amikor két ember beszélget egyik a másikat hasonlítja mert az úgy helyes nem másokat akik nincsennek ott de az nem jelenti azt hogy azért a másikat gyanúsítaná vagy hibáztatná...de térjünk vissza a témához. Ma a fidesz sokaknak járványszerű betegség lett. Erre a legegyszerűbb magyarázat, hogy sokat akar a szarka de nem bírja a farka. Ahhoz hogy ne legyen fideszkiütése valakinek úgy tud tenni ellene ha a tetteivel bizonyítsa be hogy jobb nála és az ember mint a méhek is arra száll ahol jobb több a remény...ennyit a fideszről. Ami az ugart illeti az sem magyar vagy fidesz divat és nem is ezek útján került be az országba hanem egy nyugati, pontosabban amerikai multiértékesítők találmánya amit lassan de biztosan minden nagytremelő átvett így eljutott a zunióva majd hozzánk, ugyanis azoknak érdeke hogy megszünjön a helyi termelés és helyette a tömegcikk kerüljön forgalomba.
...és hogy ki hol halad...ez elég leniniokfejtés...miaz hogy csak mi haladhatunk egy bizonyos szinten? ...amúgy szerintem ez nem is a valóságot tükrözi hanem része a mapi gazdasági politikai maszlagnak. ...olyasmi mint a valutaárfolyam...persze mindezek mellett van egy nagyon rossz szokás is, pl hogy egyes országokat szimpátia stb okán jobban pártolnak sőt már arcátlanul csalnak...és erre is van példa, az ukrán dalfesztivál...így működik minden csak nem tudunk sokmindenről, és ha valaki elszólja magát egy újságírónak arra ordít a fél ország hogy miért mond olyant...hát azért mert esetleg ő jobban tudja...
percsi
@Csizmás Kond: Te magad írtad le, hogyan működik a fidesz maffia. Nem vettem magamra, én csak arra reagáltam. A magyarok többsége dolgos ember, nem naplopó. Azt látni-érezni, hogy aki dolgozik, az szegényedik. Befizeti az adókat, járulékokat és ezért nem kap semmit cserébe, itt értem a tisztességes eü. ellátás, tisztességes eljáráshoz való jog (bírósági), fogyasztói jog, megfelelő oktatás..., ez nagyon nagy baj.
Ez nem uniós vagy amerikai hiba, nem rájuk kell mutogatni. Országon belüli probléma, és sajnos sok ember ezt hagyja, hogy így legyen. A hátra mutogatást, hazudozást, pár emberre irányított vádaskodást fogadja el, ahelyett, hogy elgondolkodna azon, hogy jobb-e a társadalmi helyzete, mint mondjuk 12 évvel ezelőtt, hogy ez a kormány teljesítette-e, amit ano megígért.
Az apa és anya is dolgozik, két kiskorú gyermek. Mire kifizetik a havi rezsit, megvesznek egy-egy ruhát-cípőt-füzetet-ceruzát, már nagyon takarékoskodni kell, hogy fizetésig legyen mit enniük. A család havi 1-2 fagyizást sem engedheti meg magának. Ott, ahol lakáskölcsön van, vagy albérletet fizetnek, a család pár éven belül széthullik! Egyikük több műszakot is bevállal? Soha nincs a családjával, nincs közös programjuk. De az egyedülállók vagy nyugdíjasok helyzete sem jobb.
Miért csak1-5 vállalkozó kap rendszeresen több milliárdos támogatást, olyan fejlesztésre is, amihez nem ért, mikor 100 ezrével vannak olyan vállalkozók, akik jó szakemberek, akik a támogatás fejében fejleszti, gazdagítja az országot és nem megcsonkítja. Azt ne mond, hogy miért nem pályázik, mert tudjuk, hogy a pályázat csak egy megjátszott valami.
Vagy miért nem fizetik meg tisztességesen az eü-ben dolgozókat, tanárokat, oda tennék magukat, ezért az adófizető társadalom azt kapná, ami jogilag jár neki. És még sorolhatnánk.
Brüsszelezés, Sorosozás, Gyurcsányozás csak félrevezetés, az igazság takarására szolgál.
A hatalmon lévők keze mindig is enyves volt, de a mostani hatalomé túl tesz mindegyiken.
Csizmás Kond
@percsi: Ha országon belüli hiba akkor a mi hibánk...te próbáltad jobban csinálni, megváltoztatni a rosszat ?...ha igeb mi lett az eredmény ha nem miért nem ?
A munka és szegénység...hát erre most nem térek ki, de ugyanúgy összefügg a liberalizációval mint bármi egyéb.
Támogatást meg csak az kap a pályázik, teljesít és bővíteni modernizálni akar...vagyis aki mert az esetleg nyer...és lopás...az aki nem tud bizonyitékkal szolgálni, mert gondolom te sem tudsz...képzeld el ha rád mondanák mert ugyanúgy ahogy te valakit annak nevezel téged is lehet annak nevezni...ez így marhaság, olyan mint a zukrán hadipolitika.
Gazella
@KisTehen: te agyatlan!! Hun van leírva a cikkben , h ukrán??
Sámannus
Nemsokára köpködheted is ha feldobja a pacskert. Addig is járasd le jól magadat.
gina
A legjobb döntés lesz ha a föld alá 20 méterre el lesz takaritva...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.