Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként országos ismertséget szerző Márki-Zay Péter reagált a Direkt36 cikkére.

Márki-Zay megvédi magát: „Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt”Márki-Zay Péter/Facebook

Ahogyan arról mi is írtunk, a Direkt36 oknyomzó újságírói egy átfogó cikket adtak ki arról, hogy mi vezetett az ellenzék 2022-es választásokon elszenvedett kudarcához. Ebben az alkalmi szövetség megosztottsága mellett elsősorban MZP politikusi éretlenségét, önfejűségét és a pártok és a kampánystáb közötti bizalmatlanságot tüntették fel.

Nem kellett sokat várni rá, Márki-Zay Péter máris reagált az anyagra.

A Facebook-bejegyzésében kifejezi, hogy nagyra értékeli a lap munkáját, ám a cikket pontatlannak, hiányosnak tartja. Éppen ezért a teljesség igénye nélkül az alábbi pontokban foglalta össze, mi az, amiről nem szól a cikk.

„1. Az ellenzék nem először veszített kétharmaddal, de most először volt előválasztással kiválasztott 106 közös jelölt, hatpárti közös kampány, 400 milliós mikróadománygyűjtés, közel 3 milliárdos kampány, 27 ezer szavazatszámláló az ország 11 ezer pontján, egy százezres márciusi ellenzéki gyűlés buszokkal, közös ellenzéki lista és közös program, árnyékkormány, és immár három roma képviselőnk a parlamentben...”

– kezdi a felsorolást. Majd hozzáteszi: „a modellt megvalósítottuk, de nem működött – már összefogással sem lehet legyőzni a túlerőt. Mindezt azonban ki kellett próbálnunk, hogy tiszta legyen a lelkiismeretünk. Cserében most először félt valóban a Fidesz és Orbán a bukástól, még a választás napján is.”

A második pontban elismeri a saját, illetve a kampány gyengeségeit is.

„2. Kétségkívül voltak rossz mondataim, ahogy a teljes kampányban voltak gyenge plakátok, kommunikációs anyagok, logisztikai problémák és hiányosságok is. De aki ezekre fogja a hatalmas, 20%-os vereséget, az hazudik (...)”

Majd kimondja a posztja egyik tételmondatát:

„3. A valódi okok nem az ellenzékben voltak, hanem a hatalmas túlerőben (...)”

Majd megemlít néhány kisebb-nagyobb körülményt, amelyek mind-mind hozzájárulhattak az április 3-i választás végeredményéhez.

„- az előválasztás után egyik párt sem mozgósított igazán október 23-ra

- 4 éve még a legkisebb ellenzéki párt is többször annyi saját pénzt költött a kampányára, mint most a hat párt összesen a közös kampányra...

- korábban még mindegyik párt tudott oszlopplakátokat tervezni és kivitelezni, most nagy késéssel került ki a 100 ezer plakát, általában kicsi képekkel, kicsi betűkkel, sötét háttérrel

- a nagy költséggel legyártatott újságok és szórólapok (gyakran olvashatatlanul apróbetűs leírásokkal, kiemelések és képek nélkül, látható központi üzenetek nélkül) a lakosság jelentős részéhez késve, vagy egyáltalán nem jutottak el, a postaládák helyett raktárakban végezték

- a kampánystáb által kidolgozott és elfogadott üzeneteket a pártok hírfelületei és a pártpolitikusok szinte soha nem osztották meg, saját vállalásukkal ellentétben, eltitkolták a választók elől az adómentes minimálbért és azt is, hogy nem küldenénk katonákat Ukrajnába – vajon miért?

- hónapokig ellenem kampányoltak magukat ellenzékinek mondó politikusok és közszereplők, a hetedik frakció megakadályozása fontosabb volt számukra, mint a közös győzelem, és még saját nyilvános vállalásukat sem akarták betartani a roma listás jelöltekről. Volt, aki egy fillérrel nem akart hozzájárulni a kampányhoz, volt, aki szakembereket sem delegált a közös csapatba, letiltotta a pártjelöltek és a központi stáb közötti kommunikációt, stb.”

– sorolja. 

Az írásban, amelyet itt olvashatunk részletesen, néhány állítást is pontosít az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje. A posztot pedig azzal zárja, hogy gratulál mindenkinek, aki részt vett az ellenzék munkájában, és megjegyzi:

„ÉN IS, MÁS IS HIBÁZOTT, DE AZ EREDMÉNY NEM EZEN MÚLOTT.”

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Maccska: De vettünk fel hitelt a piacról. A kormány több ezer milliárdért bocsájtott ki deviza kötvényt. Csak erre nem figyelsz- ennek kamata piaci alapú.A legutóbbiból 1800 milliárd forint finanszirozta a kormány a választási osztogatást.Kettős jó!!!hozadéka is van- felpörgette a keresletet/fogyasztást, aminek következtében kissé! megugrottak a fogyasztói árak-és az MNB kamatemelése sem tudja egyenlőre visszafogni az inflációs nyomást. Na, de nőtt a gdp. Ez a lényeg. Hurráááááá!!!
Majd akkor is, amikor ezeket a kötvényeket vissza kell vásárolni, addig is fizetni az esedékes kamatokat- devizában, 390Ft-os euro árfolyam mellett. Mi lenne, ha gondolkodnál is egy kicsit.
Maccska
@kereső: pont ez a lényeg.A mostani kormány kap hitelt a piacról,a libcsikomcsik meg nem kaptak.Ezért mentünk volna csődbe az IMF nélkül.
Amúgy Magyarország jelenleg egy közepesen eladósodott ország az EUban.Az adósság szerkezete meg sokkal jobb,mint egykor.Az adósság jelentős részben belső forint adósság,a lejárati idők is jók.Tehát nem rövid időn belül kell egyszerre sok adósságot törleszteni.
A jelenlegi helyzet sokkal jobb,mint 2006-2012 között.
kereső
@Maccska: A libcsi-komcsik IS!!! kaptak volna a piacról, háromszor annyi kamatért, mint az IMF hitel. A magyar adósság jelenleg, legalábbis a kormány bevallása szerint 44000 milliárd forint-(2010-ben 20000milliárd volt). A szerkezetén nem tudjuk mit és mennyit rontott, az elmúlt három év deviza hitel felvétele/kötvény kibocsájtásai., mert nincsenek publikus adatok. Igy összehasonlitani nincsen mit.
Csizmás Kond
@SÖRÖS: ...dehogy kell, jól van az nekik ahogy van...és másnak is.
Gyurka80
@Maccska: "Amúgy akkor még sehol sem volt a válság,amikor az IMF elé kellett járulni." Légyszi ne írj ekkora ökörségeket, mert ez nem igaz. Böszmeferi csődbe vitte az országot az IMF hitel mentette meg a csődtől, azért szaladt ki.
Gyurka80
@kereső: "A libcsi-komcsik IS!!" NEM nekik már nem adtak kölcsön a piacon!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.