Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként országos ismertséget szerző Márki-Zay Péter reagált a Direkt36 cikkére.

Márki-Zay megvédi magát: „Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt”Márki-Zay Péter/Facebook

Ahogyan arról mi is írtunk, a Direkt36 oknyomzó újságírói egy átfogó cikket adtak ki arról, hogy mi vezetett az ellenzék 2022-es választásokon elszenvedett kudarcához. Ebben az alkalmi szövetség megosztottsága mellett elsősorban MZP politikusi éretlenségét, önfejűségét és a pártok és a kampánystáb közötti bizalmatlanságot tüntették fel.

Nem kellett sokat várni rá, Márki-Zay Péter máris reagált az anyagra.

A Facebook-bejegyzésében kifejezi, hogy nagyra értékeli a lap munkáját, ám a cikket pontatlannak, hiányosnak tartja. Éppen ezért a teljesség igénye nélkül az alábbi pontokban foglalta össze, mi az, amiről nem szól a cikk.

„1. Az ellenzék nem először veszített kétharmaddal, de most először volt előválasztással kiválasztott 106 közös jelölt, hatpárti közös kampány, 400 milliós mikróadománygyűjtés, közel 3 milliárdos kampány, 27 ezer szavazatszámláló az ország 11 ezer pontján, egy százezres márciusi ellenzéki gyűlés buszokkal, közös ellenzéki lista és közös program, árnyékkormány, és immár három roma képviselőnk a parlamentben...”

– kezdi a felsorolást. Majd hozzáteszi: „a modellt megvalósítottuk, de nem működött – már összefogással sem lehet legyőzni a túlerőt. Mindezt azonban ki kellett próbálnunk, hogy tiszta legyen a lelkiismeretünk. Cserében most először félt valóban a Fidesz és Orbán a bukástól, még a választás napján is.”

A második pontban elismeri a saját, illetve a kampány gyengeségeit is.

„2. Kétségkívül voltak rossz mondataim, ahogy a teljes kampányban voltak gyenge plakátok, kommunikációs anyagok, logisztikai problémák és hiányosságok is. De aki ezekre fogja a hatalmas, 20%-os vereséget, az hazudik (...)”

Majd kimondja a posztja egyik tételmondatát:

„3. A valódi okok nem az ellenzékben voltak, hanem a hatalmas túlerőben (...)”

Majd megemlít néhány kisebb-nagyobb körülményt, amelyek mind-mind hozzájárulhattak az április 3-i választás végeredményéhez.

„- az előválasztás után egyik párt sem mozgósított igazán október 23-ra

- 4 éve még a legkisebb ellenzéki párt is többször annyi saját pénzt költött a kampányára, mint most a hat párt összesen a közös kampányra...

- korábban még mindegyik párt tudott oszlopplakátokat tervezni és kivitelezni, most nagy késéssel került ki a 100 ezer plakát, általában kicsi képekkel, kicsi betűkkel, sötét háttérrel

- a nagy költséggel legyártatott újságok és szórólapok (gyakran olvashatatlanul apróbetűs leírásokkal, kiemelések és képek nélkül, látható központi üzenetek nélkül) a lakosság jelentős részéhez késve, vagy egyáltalán nem jutottak el, a postaládák helyett raktárakban végezték

- a kampánystáb által kidolgozott és elfogadott üzeneteket a pártok hírfelületei és a pártpolitikusok szinte soha nem osztották meg, saját vállalásukkal ellentétben, eltitkolták a választók elől az adómentes minimálbért és azt is, hogy nem küldenénk katonákat Ukrajnába – vajon miért?

- hónapokig ellenem kampányoltak magukat ellenzékinek mondó politikusok és közszereplők, a hetedik frakció megakadályozása fontosabb volt számukra, mint a közös győzelem, és még saját nyilvános vállalásukat sem akarták betartani a roma listás jelöltekről. Volt, aki egy fillérrel nem akart hozzájárulni a kampányhoz, volt, aki szakembereket sem delegált a közös csapatba, letiltotta a pártjelöltek és a központi stáb közötti kommunikációt, stb.”

– sorolja. 

Az írásban, amelyet itt olvashatunk részletesen, néhány állítást is pontosít az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje. A posztot pedig azzal zárja, hogy gratulál mindenkinek, aki részt vett az ellenzék munkájában, és megjegyzi:

„ÉN IS, MÁS IS HIBÁZOTT, DE AZ EREDMÉNY NEM EZEN MÚLOTT.”

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""Márki-Zay megvédi magát: „Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt”""
Nem, tévedsz. Te is tökéletes munkát végeztél. Az volt a feladatod, hogy a választás előtt a lehetőségek szerint minél jobban gyengítsd és ahol lehet, szétverd az ellenzéki együttműködést. Ezt pedig tökéletesen (érted: FIDESZESEN) végre is hajtottad. A választástól távolmaradó nagyjából 800.000 ember is részben a te ""sikerednek"" köszönhető.
(Tudom, hogy unalmas), de ""én megmondtam""!!!
A ""Rúgjukkigyurcsányt!""--mozgalom pedig (számomra) azért vicces, mert az ellenzék VEZETŐ erejének a feje. Kb olyan javaslat, mintha azt mondaná, hogy az Orbánt rúgják ki. Ez a gyenge ellenzék végképp elsüllyedne, ha a LEGERŐSEBB tagjának a fejét rúgnák ki.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SÖRÖS
@Eladott Ország: Nem rá gondoltam!
:-)
kereső
@Maccska: De vettünk fel hitelt a piacról. A kormány több ezer milliárdért bocsájtott ki deviza kötvényt. Csak erre nem figyelsz- ennek kamata piaci alapú.A legutóbbiból 1800 milliárd forint finanszirozta a kormány a választási osztogatást.Kettős jó!!!hozadéka is van- felpörgette a keresletet/fogyasztást, aminek következtében kissé! megugrottak a fogyasztói árak-és az MNB kamatemelése sem tudja egyenlőre visszafogni az inflációs nyomást. Na, de nőtt a gdp. Ez a lényeg. Hurráááááá!!!
Majd akkor is, amikor ezeket a kötvényeket vissza kell vásárolni, addig is fizetni az esedékes kamatokat- devizában, 390Ft-os euro árfolyam mellett. Mi lenne, ha gondolkodnál is egy kicsit.
kereső
@Maccska: A libcsi-komcsik IS!!! kaptak volna a piacról, háromszor annyi kamatért, mint az IMF hitel. A magyar adósság jelenleg, legalábbis a kormány bevallása szerint 44000 milliárd forint-(2010-ben 20000milliárd volt). A szerkezetén nem tudjuk mit és mennyit rontott, az elmúlt három év deviza hitel felvétele/kötvény kibocsájtásai., mert nincsenek publikus adatok. Igy összehasonlitani nincsen mit.
Csizmás Kond
@SÖRÖS: ...dehogy kell, jól van az nekik ahogy van...és másnak is.
Gyurka80
@Maccska: "Amúgy akkor még sehol sem volt a válság,amikor az IMF elé kellett járulni." Légyszi ne írj ekkora ökörségeket, mert ez nem igaz. Böszmeferi csődbe vitte az országot az IMF hitel mentette meg a csődtől, azért szaladt ki.
Gyurka80
@kereső: "A libcsi-komcsik IS!!" NEM nekik már nem adtak kölcsön a piacon!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.