Vietnámi, indonéz, mongol, fülöp-szigeteki vendégmunkások magyarországi foglalkoztatását tenné egyszerűbbé egy törvény, mely a héten kerül a parlament elé – írja a Népszava.

Távol-keleti vendégmunkásokat hoznának Orbánék Magyarországra egy salátatörvénnyel
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

A tervezetet május elején nyújtották be, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről címet viselő javaslatcsomagba rejtve, és véglegesítene egy a járvány idején bevezetett átmeneti szabályozást.

A törvény értelmében minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztül érkeznének a vendégmunkás az országba, és munkavállalási engedély nélkül is dolgozhatnának, ha a kormány erről rendeletben dönt.

A kormány a vendégmunkások könnyített behozatalával az ismét egyre erősödő munkaerőhiányt kívánná orvosolni. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint azonban a fentiek

legfeljebb majd néhány munkaerő-kölcsönző vállalkozásnak hoznak jó pénzt a konyhára, de a magyar gazdaság problémáit, a munkaerőhiányt nem oldják meg.

Arról is a kormány dönt, hogy melyek lesznek a minősített munkaerő-kölcsönzők. Ezzel a veszélyhelyzeti időszak után hosszú távra is egyszerűsítenék a harmadik országbeli vendégmunkások érkezését.

A feldolgozóiparban ugyanakkor valóban szükség volna további legalább 100 ezer emberre, ám a munkaerőhiány jó részét a hatalmas fluktuáció okozza.

Van olyan cég, amely 800 új dolgozót léptetett be egy év alatt, mégis kevesebb lett a munkavállalói létszáma, mint a toborzás kezdetekor.

Forrás: Népszava

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Az értelmes magyar elmegy az országból az életkörülmények miatt, helyükre meg jönnek a vietnámiak, mongolok meg az indonézek.
Hogy szólt a sokmilliárdos plakátkampány a hülye magyaroknak?:
"Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!"
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@ómió: Méegyszer megpróbálom elmondani, hogy soha nem volta, nem vagyok egyetlen pártnak sem a tagja, sem vakhitű híve! Úgy, hogy fordulj bizalommal a piros tagkönyvet narancssárgára cserélő képviselőkhöz, CÖF vezetőkhöz, etc. Beszélgető partnernek ajánlom Bayer és Bencsik elvtársakat!! Most magas szinten komcsiznak!
ómió
@Nessy: Még az efftársakat se vagy képes felismerni? És innét hírdeted a tutit? "Sajátos"! A kommentjeid meg, egyébként, erősebb bizonyítványai elszánt bolsiságodnak, semmint, ha párttagkönyved lenne róla!
percsi
@Nyírfa: "@percsi: 02.16 - Erről van szó."
Ez még kimaradt, ami nagyon fontos:
A magyar cégek ösztönözve voltak, hogy a munkanélküli hivatalból alkalmazzanak álláskereső munkavállalókat. Egy évig vagy 6 hónapig az állam fizette a dolgozók után befizetett járulékokat. Annyi volt a kikötés, hogy + 1 évig alkalmazni kellett a dolgozót.
A munkáltató hó elején befizette és minden hó elején az igazolást leadta a hivatalnak, és a hivatal pár napon belül visszautalta.
Pár évig én intéztem, volt 5-6 erdélyi és 2 román dolgozónk, és volt pár hivatalból kivett dolgozónk is. Nehéz ipar, alu-bronz-vasöntöde.
magyar1
@Béla333: A lakosság cseréje 2004-ben kezdődött el de iszonyú gyorsan.
Béla333
@magyar1: 05.01
Inkább fogjuk ezt is a kommunistákra! Meg Sorosra! Nem azért üvöltött a maffia sereg, hogy Soros idegeneket akar Európába betelepíteni? Hát most a maffia meg is teszi!:

"2018. június 8.
Népességcsere zajlik Európában, részben azért, hogy a spekulánsok, mint amilyen Soros György is, sok pénzt kereshessenek a kontinens "tönkretételével" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában."
miniszterelnok.hu/10916-2/

De foghatod a mongolok, az indonézek 2022-es behozatalát a Gyurcsányra is, ha neked így kellemesebb!
magyar1
@Béla333: Én arra gondoltam, hogy sokan nyugatra mentek dolgozni a legjobb szakemberek akik nyelvismerettel rendelkeztek. Az unios csatlakozás és a munkanélküliség miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.