A kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is – döntött az alaptörvény tizedik módosításával kedden az Országgyűlés. A járvány miatti veszélyhelyzet több mint két évvel a meghirdetése után, a tervek szerint május 31-én megszűnik, de az új Alaptörvény módosítás után lehetőség lesz a háború miatt fenntartani a rendkívüli jogrendet.

A képviselők 136 igen, 36 nem szavazattal fogadták el a kétharmados támogatást igénylő módosítást.

A parlament ugyancsak elfogadta – 136 igen, 45 nem szavazattal – az alaptörvény-módosítással összefüggésben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Fontos változás az alaptörvényben, hogy az orosz-ukrán háborúra hivatkozva 2023. július 1-je helyett már idén november 1-jén hatályba léptetik a különleges jogrend új szabályait.

Ezeket az alkotmány kilencedik, 2020 decemberében elfogadott módosítása tartalmazta, ez alapján a különleges jogrendnek csak három esete lesz: a hadiállapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet.

A most elfogadott tizedik módosítást Varga Judit igazságügyi miniszter kezdeményezte, és a javaslat indoklása szerint minden esetben meg kell valósulnia háborús cselekményeknek ahhoz, hogy a veszélyhelyzetet ki lehessen hirdetni.

A fegyveres konfliktus fogalma alá sorolnak minden fegyveres összetűzést, például a polgárháborús konfliktust is. Humanitárius katasztrófának pedig háborús helyzetből, fegyveres konfliktusból vagy más okokból – például elemi csapás, természeti katasztrófa miatt – kialakuló, az emberi életet tömegesen veszélyeztető súlyos élethelyzet számít.

Nemcsak az Alaptörvény tizedik, hanem a kilencedik módosításáról is döntöttek – veszélyhelyzetet lehet hirdetni szomszédos országban zajló háború esetén is

Varga Judit igazságügyi miniszter expozét tart az alaptörvény tizedik módosítását célzó javaslat vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Az indoklás hangsúlyozza: különleges jogrend kihirdetésére kizárólag akkor van lehetőség, ha a szomszédos államban bekövetkezett eseményeknek ténylegesen van súlyos – különösen humanitárius, gazdasági – hatása Magyarországon, illetve ezen súlyos hatások bekövetkeztének veszélye reális.

A katasztrófavédelmi törvényben rögzítették, hogy a kormány a szomszédos országban fennálló háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetben az élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonság, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

A kormány ezt a jogkörét a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan a háborús helyzet magyarországi következményeinek megelőzése, kezelése, felszámolása céljából gyakorolhatja.

A törvényjavaslat indoklása szerint a szabályozással kapcsolatos garanciális szabály, hogy a kormány által hozott veszélyhelyzeti intézkedéseket – erre irányuló indítvány esetén – az Alkotmánybíróság köteles felülvizsgálni.

Forrás: MTI, 24.hu, Index

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Ha valaha nyerne az ellenzék, ez a bagázs lapátra kerülne, de az összes törvényüket érvényben hagynák, akkor óriásit szívna a Fidesz, és többet a büdös életben nem kerülne hatalomra!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rockxy
a zalaptörvény érvénytelen, de ha a zorbán elfingja magát, akkor má az onnantól vészhelyzet.
retkek.
nemkati
Ha valaha nyerne az ellenzék, ez a bagázs lapátra kerülne, de az összes törvényüket érvényben hagynák, akkor óriásit szívna a Fidesz, és többet a büdös életben nem kerülne hatalomra!
Pálinkás Pál
meg kéne puccsolni a fideszt, és a törvényeiket rajtuk tartani, betű szerint...
Pálinkás Pál
@Maccska: én puccsoljak?..én leszarom, nem függök semmiben a fidesztől..ha a fiataloknak jó hogy " rabságban " nőnek fel, felőlem tehetik...
Eladott Ország
Rákosi elvtárs is rájött, hogy a parlament működik ellenzék nélkül is, csak ő nem merte bejelenteni ( Hofi után szabadon)
Az Orbán-rezsim most hasonló jegyeket mutat, mint a Ceaușescu-rendszer az utolsó éveiben. A déli áramlat és a paksi atomerőmű-építést miatt nemcsak az USA-val romlott meg Magyarország kapcsolata, de Budapest távolodik a NATO-tól és az EU-tól is.
m.cdn.blog.hu/cs/csepelhirek/image/ceausescu-orban.jpg
„A rendszer igazi pofátlansága, hogy a mai kapitalizmusban, szocialista alapon működik a feudalizmus.” ( Andrassew Iván)
Sokáig lehetne sorolni de: Ceausescu és az Orbán rendszer azonossága. A nagy jólét közben tönkrement a gazadaság, értéktelen fizetőeszköz, elképzelhetetlen vagyont halmozott fel saját számláin. Az országot a rendszeréből nyerészkedők irányították. Az egészségügy összeomlott , mert elhanyagolta. Megalomán módon építkezett. Barátságot színlelt nyugatra, miközben, miközben az oroszok irányították. Jólétet haszudott közben nyomorba taszította a saját népét.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/279164596_527911332289159_4759567185089843904_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=9k3bRT3XZEQAX9zV2kV&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT-kH1xe8S7f4-y--Fv1quSmGuYEG3-aLKodl6SH0pz43Q&oe=6291D2E2
justhpeter
@Eladott Ország: Remélem Orbán vége is ugyanaz lesz. A közvetlen csicskái kapjanak több éves üdülést Szibériában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.