Az ellenzék nem lát esélyt a nyerésre, így rajthoz sem áll, holott 2019-ben csak néhány százalékkal maradt el az ellenzéki jelölt a fideszes nyertestől.

A 24.hu cikke szerint több mint száz településen tartanak vagy tartottak időközi polgármester-választást az idén, ezek nagyrészét falvakban kellett megrendezni, miután a koronavírus-járvány miatti tilalom véget ért. A városok küzül Keszthely és Mezőtúr érintett, a cikk szerint a két húszezres városban az a hasonlóság, hogy egyik helyen sem indul ellenzéki a fideszes jelölttel szemben. Egy különbség azonban akad: Mezőtúron a fideszes indulóval szemben egy független jelölt is versenybe száll.

Keszthelyen csak a fideszes jelölt indul az időközi polgármester-választáson

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a türjei Szent László Általános Iskola felújításának átadási ünnepségén 2022. március 18-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Varga György

Keszthelyen azonban csak Manninger Jenő neve lesz rajta a szavazólapon június 26-án, ami azért is meglepő a 24.hu szerint, mert a 2019-es önkormányzati választáson a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) ellenzéki jelöltje 45 százalékot gyűjtött be. Czuth Zoltán akkor 3021 szavazatot kapott, míg a fideszes Nagy Bálint 3676 voksot, vagyis a két jelölt között a különbség 655 szavazat volt. 

Nagy Bálint azonban idén elindult az országgyűlési választáson, és meg is nyerte azt, így a törvények értelmében le kellett mondania polgármesteri posztjárl, ezért kellett kiírni az időközi választást. Nagy ráadásul a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára lett. Nagy Bálint polgármestersége alatt a 24.hu cikke szerint voltak ügyek: a helyi lokálpatrióta egyesület összeférhetetlenségi eljárást indított vele és az alpolgármesterrel szemben, miután kiderült, hogy gazdasági társaságok felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjaiként éveken keresztül díjazásban részesültek, holott ezt tiltja a törvény. A politikusok csak azután mondtak le a céges megbízásaikról, hogy a 24.hu rákérdezett az ügyre. 

A polgármesteri székre a Fidesz Manninger Jenőt jelölte, aki az elmúlt húsz évben a keszthelyi térség parlamenti képviselője volt, emellett 1998-2002 között közlekedési államtitkárként is dolgozott.

Molnár Tibor, a KÉVE alelnöke, a Mindenki Magyarországa Mozgalom zalai koordinátora, az Együtt korábbi politikusa szerint sokat változott a helyzet Keszthelyen, a Fidesz "még szorosabbra húzta a rendszert", az ellenzéket Nagy Bálint polgármestersége alatt semmibe vették Molnár szerint.

Az ellenzék nem kapott bizottsági elnöki tisztséget, ilyenre a rendszerváltás óta nem volt példa, a helyi médiában a fideszesek folyamatosan gyalázzák az ellenzéket, miközben a fideszeseknek egyfajta személyi kultuszt építettek ki. Feudális rendszert hoztak létre, a helyi intézményvezetők is saját káderek vagy függésben vannak (...) Perverz hatalmi rendszer alakult ki, amivel egy időközi választáson értelmetlen szembeszállni, főleg egy ilyen tragikus választási vereség után

– mondta el a lapnak Molnár, és hozzátette:

Nincs is most olyan helyi, aki ki merne állni a fideszes jelölttel szemben. Senki sem akarja kockáztatni a jó hírnevét, az egzisztenciáját.

A képviselőtestület számarányai is rosszak Molnár szerint: ha most nyerne is egy ellenzéki jelölt, akkor is csak negyedik lenne a másik három ellenzéki mellett a testületben, miközben velük szemben 8-9 fideszes képviselő lenne. Egy haláleset miatt ugyanis a helyi 8-as számú egyéni választókerületben is időközit kell tartani, ott viszont lesz ellenzéki képviselőjelölt a kormánypárti indulóval szemben (Kovács Viktória a DK-tól a fideszes Bánhegyi Renáta ellen).

Kovács a lapnak elmondta, az áprilisi országgyűlési választás eredménye után újra kell gondolni az ellenzékiséget, és a fideszes többség miatt nincs sok értelme a jó szándékú és tehetséges embereket kitenni a fideszes mocskolódásnak. A következő választásra kell felépíteni az embereket Kovács szerint, aki úgy látja, egy ellenzéki polgármesternek meg lenne kötve a keze a testület jelenlegi összetétele miatt. Abban biztos volt az ellenzéki képviselőjelölt, hogy a 2024-es önkormányzati választásra már lesz ellenzéki polgármesterjelölt. 

Molnár az ellenzéki jelölt hiánya miatt megkapta ellenzéki szavazóktól, hogy a távolmaradás megfutamodás, és szerinte is rossz üzenete van ennek, de ha lenne ellenzéki jelölt, akkor vagy 

leverik, mint vak a poharat, vagy ha valami isteni csoda folytán nyer, akkor fél év alatt megbuktatják.

A 24.hu megkérdezte Manninger Jenő fideszes jelöltet is, hogy miképp érinti, hogy egyedül száll ringbe az időközin. Manninger válaszában azt írta, hogy arra készült, lesz másik jelölt is rajta kívül, 

„hiszen ha a papírforma itt egyértelműen a kormánypártoknak kedvez is, az ellenzék azért legalább meg akarja mutatni magát.”

Szerinte a távolmaradás oka abban rejlik, hogy „az ellenzéken belül sincs egyetértés, és megjelentek olyan írások is, melyek a tavaszi kudarcért a szavazókat hibáztatták”.

Manninger hozzátette, megérti az elkeseredést, de szerinte ez hibás értékelés. Arra a kérdésre, hogy 2024-ben is ő lesz-e a kormánypárti jelölt, a politikus azt felelte, hogy az indulása majd akkor, 2024-ben dől el. Részéről az biztos, hogy csak akkor akar újraindulni, ha érez magában elegendő egészséget és erőt a feladathoz.

A lap megkereste a 2019-es önkormányzati választáson indult ellenzéki jelöltet, Czuth Zoltánt, aki a mostani indulás kihagyása mellett azért is döntött, mert három éve a kampány elég durva volt és ez megosztotta a helyieket. A Momentum helyi politikusa, Elekes István, Cserszegtomaj polgármestere (aki az ellenzéki előválasztáson Molnár és Czuth ellenében nyert, és lett kihívója a fideszes Nagy Bálintnak) azon döbbent meg leginkább, hogy egyetlen független jelölt sem akart indulni az időközin. Elekes szerint emögött az állhat, hogy 

végignézték, ahogy engem pocskondiáztak, lejárató kampány folyik ellenem, és nemcsak erkölcsi, hanem anyagi károm is származott ebből. Ezt nem biztos, hogy bárki szeretné átélni.

A politikus azt reméli, hogy az ellenzéki szavazók most magukba fognak szállni, átgondolják ezt a választási rendszert, és "elkezdenek majd ők is valamit tenni." 

Forrás: 24.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kissé felnőttem
egy pártrendszerré minősitették a hatalmasok, bár hat Alma sok. legalább hamar lemond aki megnyeri
ómió
A "haladó ellenzék" már esélyt se lát magának? Nem csodálom!
verőce21
Nem indul ellenzéki? Nem teszi ki magát csúfos vereségnek..., tönkretéve ezzel a későbbi ingyenélő törekvéseit..., mint szalagátvágások, avatók, üveggyöngymúzeum megnyitása..., stb.
namihami
Meghagyja az ellenzék a lehetőséget Keszthelynek, hogy ne rohadjon le még jobban. Ha (talán) sikerülne elnyerni a polgármesteri helyet, akkor jönnének az orbáni ""nemmegszorítások"" (lásd ellenzék által elnyert helységek) és Keszthely tovább csúszna a lejtőn.
Mert a Füstös nem bosszúálló, csupán a sajátjai felé kissé jobban lejteti a pályát.
Néro2
Kell még a szomszédnak meg a saját lábon álló gyermekeknek még némi telek ! Hajrá Fitymák lopjatok tovább !
Bár tudom a savzójuktól : És és ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.