Tudatos stratégia a főispánok és vármegyék visszahozása, amely egyúttal arra is alkalmas, hogy fontos, húsba vágó kérdésekről elterelje a figyelmet – mondja Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke. Miközben erről beszélünk, az iskolában, ahol tanít, még soha annyi tanár nem távozott a tanév befejezése után, mint most – írja a Népszava.hu.

Szakértő a főispánság visszaállításáról: "Ha a történelmet a napi politika szolgálóleányává kívánják tenni, akkor az a történelemmel való visszaélés."

Fotó: Facebook / Miklósi László

A főispán a király embere volt. Az ispánok már Szent István idejében is a király megbízottjaként irányították a vármegyéket. A tisztség számos változáson ment át az idők során, egészen 1950-ig, a megszüntetéséig. Ilyen értelemben elmondható, hogy a kormány az úgynevezett kommunista rendszer előtti állapothoz akar visszatérni. A kérdés az, hogy a visszatérés miről szól, mi ennek az üzenete

- mondja a szakértő. 

Az, hogy a pénzügyminiszter javasolja a főispán kifejezés újbóli bevezetését, valamint az, hogy Kocsis Máté terjeszti be a vármegyékről szóló alkotmánymódosítást, jól megmutatja – ha eleve nem tudtuk volna –, hogy ezt politikai kérdésnek tekintik. Nem lényegtelen, hogy a történelmet mire használják. Ha a történelmet a napi politika szolgálóleányává kívánják tenni, akkor az a történelemmel való visszaélés. Nem először fordulna elő Magyarország történetében, hogy aktuálpolitikai célokból citálják a történelmet, és nem annak a megismerése okán

- folytatja.

Arra, hogy a kormánynak mi lehet a célja ezzel a Népszava.hu cikkében olvashatnak. 

Nyitókép: 123RF.com

Forrás: Népszava.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Vissza a feudalizmus korába. Magyarország előre megy nem hátra...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
Aztán a szakértőnek jelölt szagértő, egy annyira üresfejű zsidó aki nem is magyar!
ómió
És, ugye, az is "tudatos stratégia", hogy, ha a fizutokat lenyulják, akkor úgy kell benneteket kirugdalni, ha meg éves fizuemeléseket kaptok, akkor nem győztök sztrájkolni, "tiltakozni" és felmondani!? Vagy ez inkább agybaj!?
amortizáltok
@csak úgy...: tehetek róla közel volt a két betű vagy éppen siettem?
Németh István
@division: A volt, azt mondjuk történelem! A történelmi idökben nem volt az az információs dömping, mint most! Értem alatta, ha el-fingjuk magunkat most egy fél perc múlva a világ tudhatja! Ebből indulj ki! A trianon létre nem jöhetett volna, ha a mai információ dömping működik! A vármegyék témakörében a helyzet hasonlatos az öregjeink amit kaptak főképpen a pofájukra azt tudomásul vették és kuss volt! Rájöttek arra nem érdemes a rákosista sleppel üzekedni! AZONBAN a VÁRMEGYE visszaállítása nagyon fontos >> alapvetően is a magyar öntudat nevelő eszköze! A rákosista időszakban ugye a kommunista öntudat és a kuss volt a jellemző! MA a mai Ifjúságnak kell, hogy vér legyen a pucájában és érvényt kell szereznie a magyar népnek a magyarságnak a magyar hittnek! Szóval a magyar öntudatnak! Érted???
Ugyanis nem csak élünk bele a világba, hanem vannak érzelmeink, kötődéseink, egy hazánk is akad valahol mondjuk emitt a magyar földön!
division
@Németh István: Ne szólj hozzám légy szíves.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.