A KSH péntek reggeli tájékoztatójából derült ki, hogy a májusi 10,7%-ról júniusban 11,7%-ra emelkedett az infláció Magyarországon, ennél nagyobb áremelkedési ütemet 1998 októbere óta nem láttunk  - írja a portfolio.hu.

Közel negyed évszázada nem látott ilyet Magyarország – nincs vége az áremelkedésnekFotó: Pixabay

Továbbra is elsősorban az élelmiszerek áremelkedése húzza a drágulást, de már látszik a gyenge forint hatása is a tartós fogyasztási cikkek árában.

A maginfláció a májusi 12,2%-ról 13,8%-ra ugrott, ami azért különösen érdekes, mert a befektetők egy része ezt sokkal inkább szem előtt tartja. A magyar maginfláció már eddig is az egyik legmagasabb volt Európában, előzetesen lehetett számítani további emelkedésre, de annak mértéke meglepő lehet.

A KSH adatai szerint továbbra is elsősorban az élelmiszerek ára emelkedik itthon, tavaly júniushoz képest több mint 22%-os volt az ugrás, míg egy hónap alatt 2,9%-kal drágult ez a termékkör. A második helyen a tartós fogyasztási cikkek állnak 12,4%-os drágulással, míg az egyéb cikkek és üzemanyagok ára 11,5%-kal emelkedett egy év alatt. Havi összevetésben is hasonló a kép, a tartós fogyasztási cikkek és az üzemanyagok ára emelkedett 1 százalék feletti mértékben.

Elsősorban a tartós fogyasztási cikkek folytatódó áremelkedését érdemes kiemelni, ami arra utal, hogy

a gyenge forintárfolyam is elkezdett begyűrűzni az árakba, ez a folyamat várhatóan csak erősödik a következő hónapokban.

A folyamatosan emelkedő infláció a jegybankot is komoly kihívás elé állítja, hiszen egyre feljebb kúsznak a kamatpályával kapcsolatos várakozások. Ma már a befektetők jóval 10% feletti alapkamatot várnak, a határidős jegyzések 12-13%-ig emelkedtek. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy tegnap 9,75%-ra emelkedett az irányadó kamat, vagyis hajszálra került a kétszámjegyű értéktől. Délelőtt egyébként megjelennek majd az MNB inflációs alapmutatói is, melyek várhatóan szintén további emelkedést mutatnak.

A statisztikai hivatal összefoglalója szerint egy év alatt legjelentősebben a margarin ára emelkedett, majdnem 60%-kal, de 30 százalék felett volt a sajt, a száraztészta, a kenyér, a baromfihús, a tejtermékek, a tojás és a péksütemények áremelkedése.

Egy hónap alatt, májushoz képest a margarin 12,7, a rizs 6,6, a sajt 5,9, a tejtermékek 5,1, a baromfihús 4,7, a péksütemények 4, a száraztészta 3,7, a tej 3,6, az alkoholmentes üdítőitalok 3,3, a házon kívüli étkezés 3,1, a kenyér 2%-kal került többe, az idényáras élelmiszerek ára 1%-kal csökkent

– közölte a KSH.

A tartós fogyasztási cikkek ára 1,4%-kal nőtt, ezen belül a konyhai és egyéb bútorok 2,9, a szobabútorok 2,4, a használt személygépkocsik 2,2%-kal drágultak.

A szeszes italok, dohányáruk ára, valamint a szolgáltatásoké egyaránt 0,8%-kal nőtt, ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatásokért 8,8, a taxiért 3,7, a sport és múzeumi belépőkért 3%-kal kellett többet fizetni.

További részletek és a grafikonok itt tekinthetők meg.

Forrás: Portfolio

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Utoljára Antalléknak sikerült így hazavágni a gazdaságot... Bár ennyire azért nekik sem...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Utoljára Antalléknak sikerült így hazavágni a gazdaságot... Bár ennyire azért nekik sem...
Aki Én
Micsoda sikertörténet.
Majd megnézem a részleteket az objektív M1-en.
kereső
Lehet, hogy nem lesz elég a majd tizszeres "bokros csomag"??? Most már inflációs cél sincs, nemcsak árfolyam cél??
madlaci66
Hogy ez a Gyurcsány mire képes? Még 12 év múlva is tönkre tesz mindent.
Yeromos
köszönjük viktornak és persze a rászavazó idiótáknak. És még mindíg van olyan aki beveszi a háborús infláció propagandát, és nem néz körül, hogy a környező országokban nagyságrendekkel kissebb az infláció. Csak nálunk van háborús vészhelyzet és nálunk van háborús infláció. Vajon miért nem tesznek semmit hiszen minden felhatalmazásuk meg van vészhelyzeti kormányzás van. Csak nem azért mert belfasz... és nem tudnak semmit tenni. Nem csak az euróhot képest romlik a forint. Két hete 52 ért vettem kunát ma már 60 Ft. A Ft/lei keresztárfolyam is hasonló.
simmering73
Amivel ma találkoztam: palackos üdítőm a tescoban 119-.ft-ról 185.-ft-ra, a pennyben 119.-ft-ról 148.-ft-ra emelkedett. Ezek pl köszönő viszonyban sincsenek a 11,7%-kal.
nemkati
@m73: De látja, csak onnan a magasból szabadszemmel minden olyan picinek látszik. Van ami egyáltalán nem.
kereső
1999- első orbán kormány. akkor égették el a lakosság által megszenvedett Bokros/Békesi csomag egy részét.
Dr. Proktor
Milyen jó hogy megőriztem nagyapám 100 000 milpengőit...
kereső
@Dr. Proktor: Nekem billpengőm is van, be-be...
Néro2
@Qqberci: A könyvtáros hülye volt hozzá de legalább nem lopott. Napi 24 órában. Ezek is hülyék hozzá meg lopnak is napi 24 órában.
Néro2
30 az. De Fityma savazó : És és ? Legyen tánc megzene. Idióták.
jesz
az áremelkedés majd akkor áll meg, ha egyre csökken az eladás, a boltokban, raktárakban, termelőnél rohad meg az áru, a népek meg mindenből csak tíz dekát, egy szeletet, vagy csak egy szemet vesznek...semmi értelme, de eleinte csak tíz litert tankolnak, meg ritkábban járnak szervizbe, végtelenségig lehasználják az autógumit, és a kotont is kimossák...
bence
Csak rá kell nézni a kormányra , hogy kikből áll ! Mind egytől egyig csak a saját hasznát , érdekét tartja szem előtt ! Míg vezetőjük iszonyatos vagyonra tett szert , amit a népre kellett volna fordítani azt megtartotta magának ! Így nem maradt más mint mindenki a saját módján próbál meggazdagodni ! Ahány kézen keresztülmegy az árú az mind ráteszi a hasznát ! Csoda , hogy mire a pórnéphez ér már megfizethetetlenné válik ?! A lényeg , hogy megtermeltük kormányunk tagjainak a milliárdokat ! Ja , hogy a végén nekünk nem maradt ? Ki törődik vele ?!
ómió
Hol van ez még a Bokros efftárs-féle 30%-hoz képest!?
balos
@szódó-ómió: köcsög geci ki volt 98 ban a vezető ülésben?Ha rémlik valami fudeSSes geci!A seggtartód!
Aki Én
@ómió: már túl vagyunk rajta, te fideszék leghülyébbje.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.