A volt pénzügyminiszter szerint könnyen kijátszhatóak a kormány vállalásai, és ezek miatt az ország nem kerül közelebb az egyelőre zárolt uniós forrásokhoz.

A Klubrádióban nyilatkozott Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter annak kapcsán, hogy a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, a kormány négy vállalást tesz azért, hogy megkaphassa az uniós helyreállítási forrásokat – olvasható a hvg.hu cikkében.

Bokros Lajos szerint csak parasztvakítás a kormánynak az Európai Unió felé bejelentett négy vállalása

Fotó: Facebook/Bokros Lajos

Bokros szerint a kormány azonban nem az Európai Unió követeléseit, hanem az Európai Bizottság ajánlásait akarja végrehajtani a Gulyás által bejelentett listával. A négy kormányzati vállalás (15 százalék alá csökkenteni a közbeszerzéseknél az egyszereplős tenderek arányát; korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntéseit meg lehet támadni a bíróságon; a törvényalkotás előtti társadalmi konzultációra időt biztosít a kormány; az uniós források jelentős részét az energiafüggetlenségre kell fordítani) a volt pénzügyminiszter szerint szépségtapasz, sőt, parasztvakítás. 

Mint a műsorban elmondta, a közbeszerzésekkel kapcsolatos vállalást könnyű kijátszani, például kormányközeli haverok megfizetésével, akik versenyképtelen ajánlatokat adnak be. A korrupciós bűncselekmények esetében továbbra is fennáll a kockázat, hogy az ügyészség visszadobja az ügyeket, viszont bírósági jogorvoslat csak akkor lehetséges, ha az ügyészség vádat emelt. Bokros szerint ráadásul a bíróságok sem függetlenek, ezért ő úgy látja, a megoldás az lenne, ha az ország csatlakozna az Európai Ügyészséghez – amit a kormány következetesen, szuverenitási okokkal magyarázva elutasít. A társadalmi konzultációval a volt pénzügyminiszter szerint legfejlebb csak lassítja és költségesebbé teszi a törvénykezést, ám a kormányt semmiben sem gátolja, hogy neki kedvező törvényeket alkosson.

(Egyébként Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő – akinek Kövér László házelnök még mindig nem engedte meg, hogy letegye képviselői esküjét, ezért egyelőre nem kapja meg a képviselőknek járó juttatásokat, hiába nyerte meg az országgyűlési választáson a zugló körzetet – a kormány által ajánlott vállalások kapcsán pénteken körülbelül ugyanezeket az érveket hozta fel, mint a volt pénzügyminiszter, ezekről itt és itt lehet bővebben olvasni.)

Bokros Lajos a műsorban elmondta, ő úgy látja, ezek teljesítésével Magyarország nem kerül közelebb a blokkolt uniós forrásokhoz.

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Az egyik legtehetségesebb magyar politikus. Nem kertelni kell, ki kell mondani az igazat, a többi az emberségen múlik, nem szabad ahinni a krokodilkönnyeknek.
A trágya kitakarítása egy istálóból sok nyűggel jár, de elodázhatatlan.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Bolsiéknak a "Zorbán" által benzinárstoppal "meglopottja", te csak ne hazudjál el nekem újra semmit! Már az is több a soknál, amit eddig idehazudtál!
Aki Én
@ómió: ...most tényleg mondajam el újra, hogy miért vagy buta suttyó? Te komcsicska.
ómió
@Aki Én: Az eszedet is a "Zorbán lopta el", bolsiék főgyagyása, vagy azt már sikerrel hazudtad másra? Nem úgy, mint a tetves bolsiságodat, amit máig is rám próbálnál hazudni?
Sámannus
@Németh István: Látom eszed mint egy marek lepkének, nincs kevem ártány hazudozókkal trécselni.
Németh István
@Sámannus: neked a birkafejes sámánok vitték el az eszedet, bár sokra nem mentek vele, mert az is galand-férges volt!
Sámannus
Sokkal inkább megérdemelné, hogy a cipőjét suvickold, mint a csüngőhasú bocskorát csókolgatod.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok