Magyarország vétót emelt az EU által bevezetni tervezett 15 százalékos globális minimumadó ellen, erre lépett az amerikai pénzügyminisztérium, amely már évek óta hangoztatja aggályait az egyezménnyel kapcsolatban.

Pénteken közölte az amerikai pénzügyminisztérium, hogy felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt, mivel a magyar kormány úgy döntött, hogy megakadályozza az Európai Unió 15 százalékos globális minimumadójának bevezetését – írta meg a Reuters híre nyomán a hvg.hu.

Az Egyesült Államok felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának épülete Washington D.C-ben

Fotó: wikipedia Public Domain/Carol M. Highsmith/Library of Congress

A cikk szerint a pénzügyminisztérium szóvivője kijelentette, mivel Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami az amerikai 21 százalékos adókulcsnak kevesebb, mint a fele –, ezért az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, az Egyesült Államoknak semmi haszna nincs ebből. 

„Az előnyök már nem kölcsönösek – az Egyesült Államoknak jelentős potenciális bevételkiesést jelentenek, és az amerikai vállalkozások és befektetések számára kevés a magyarországi megtérülés”

- magyarázta a szóvivő.

Washington évek óta jelezte aggályait az egyezménnyel kapcsolatban, a felmondás időzítésével a cikk szerint most nyomást próbál gyakorolni a magyar kormányra és Orbán Viktor miniszterelnökre, hogy járuljon hozzá a közel 140 ország által elfogadott 15 százalékos globális minimumadó bevezetéséhez. A felmondás várhatóan hat hónap múlva fog befejeződni, miután az amerikai pénzügyminisztérium hivatalos értesítést küld a magyar hatóságoknak. 

A pénzügyminisztériumi szóvivő elmondta, 

„Magyarország az 1979-es adóegyezménnyel kapcsolatos, régóta fennálló amerikai kormányzati aggályokat súlyosbította azzal, hogy blokkolta a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelvet” (...) „Ha Magyarország bevezetné a globális minimumadót, ez a szerződés kevésbé lenne egyoldalú.”

A cikk szerint az 1979-ben megkötött egyezmény a kettős adóztatás elkerülése miatt jött létre a felek között, és bár 2010-ben Oszkó Péter akkori magyar pénzügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USa akkori magyarországi nagykövete aláírta a 30 év tapasztalataival kiegészített új megállapodást, az sosem lépett életbe, mert a mai napig nem ratifikálta azt az Egyesült Államok szenátusa.

Szijjártó a háborús inflációval magyarázta, hogy miért áll ellen a kormány a globális minimumadónak

Az Egyesült Államok felmondta a Magyarországgal 43 éve megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást – tudatta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán az MTI híre szerint.

Szijjártó Péter szerint az ok egyértelmű: Magyarország ellenáll a globális minimumadó bevezetésének, s az azzal járó adóemelésnek.

A tárcavezető szerint Európa gazdaságának ma hosszú távú háborús inflációs környezetben kell működnie. Ha ezen körülmények között a termelő vállalatok adóterhei tovább növekednének, annak drámai hatása lenne – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az energiaárak elszabadulása miatt az európai versenyképesség már most "romokban" van, a globális minimumadó bevezetése pedig a "kegyelemdöfést" jelentené.

"Mi, magyarok sokat dolgoztunk azért, hogy nálunk legyenek Európa legalacsonyabb adói. A globális minimumadó bevezetése azt jelentené, hogy a magyarországi termelő vállalatok társasági adóterhelése gyakorlatilag a duplájára emelkedne. Ez magyar munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe. Mindezek alapján – bármekkora is rajtunk a nyomás – természetesen nem támogatjuk a globális minimumadó európai bevezetését, nem kockáztatjuk magyarok tízezreinek munkahelyeit, az adóügyi szakmai konzultációkat pedig folytatjuk republikánus barátainkkal" – fogalmazott Szijjártó Péter.

Forrás: reuters.com, hvg.hu, mti.hu

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@rokker33: Mi viszont senkinek, soha nem szólunk be! Csak merő véletlen külügyérünk állandó beszólása mindenkinek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
Aki csak a fenti kommüniké alapján nem hülye és számolni tud akkor észreveheti, hogy bizony a kormányunknak maxi igaza van! a vétójoggal ebben az adózási dologban is!
Lehet a kormányt nem szeretni, de amíg ők vannak a vezető megbízatásban és még remélem lesznek is sokáig, ÉS ha egy kicsi összetartás is van a nemzet polgáraiban és kivetjük magunkból a moslék hazaáruló szemeteket akkor a nemzetünk felemelkedése még inkább erőteljesebb lesz! >>> DE a moslék hazaárulóknak, a nemzet ellen vernyákolóknak el kell tűnniük! ÉRTITEK-e???
kereső
@rokker33: "Nekünk ez hátrányos lenne.." Én ezt nem merem ilyen bátran kijelenteni. A társaságokra vonatkozó magyar szabályozás a TAO Tv- ismeri!! , hogy a kettős adóztatás hiányában milyen módon kell megállapitani a társasági adó alapját és összegét- csakis és kizáróllag a beszámitásos szabállyakl élhetnek ezek a cégek.
Az USA Tao törvényét viszont nem ismerjük- , hogy az megengedő-e a külföldön megszerzett jövedelem után megfizetett adó beszámitását illetően.Mert ha nem, akkor egy sor Magyarországon tevékenykedő cég bizony megfizeti a magyar 9%-ot, és megfizeti az USA-ban a 21%-ot. Összesen a magyarországi eredménye után tehát fizet esetlegesen 30%-os adót. - ha igy van, kérdés, megérie neki továbbra is tevékenykedni az országban.
És igaz ez az állampolgárok jövedelmeire is, vica-versa.
Magyarország adórendszerében , a magánszemélyek jövedelmeit illetően, ha olyan országból származik a magyar állampolgár jövedelme, amellyel nincs kettős adóztatást kizáró egyezmény , akkor a magyar állampolgár ezen jövedelme teljes egészében adóköteles itthon is.
Szóval, ez nem egy egyszerű kérdés- mert 100 ezer munkavállalót érint, ennyi főt foglalkoztatnak amerikao cégek Magyarországon.
A másik dolog, amely veszélyes- az a befektetői bizalom további rombolása, és ezzel a forint további leértékelődése, amely nagyban befolyásolja a magyar életszinvonalat- az import termékeken keresztül, tovább növelve az amúgy is magas inflációt.
Egyszóval- nem hiszek én el mindent sem vargának, toporzéknak meg még úgysem.
Te meg mélyedj el kicsinykét az adók rejtelmeiben, mielőtt ilyen ex katedra kijelentést teszel, azon túlmenően, hogy mindez téged nem érint.
kereső
@Eladott Ország: 15:38 köszi, rémlett ez nekem, de nem volt kedvem pontosan utána nézni.
justhpeter
@ómió: Jót nevettem. Nekünk van ki seggünk, de az amcsik paráznak.
ómió
@justhpeter: Európát mintha ők akarnák tönkretenni és nem fordítva. Ha nem sikerül nekik, az nem ok a "parájukra"?
evacica
@rokker33: Elég ha Orbán rágat bele miket minden sz... ami ne jó a magyar embereknek! Most is Orbán vétózott, csak, mert megmutatja, hogy ki a legény a gáton mi meg szívunk! Kösz Orbán Kösz fidezses szavazok! Ja és most mondát fel a Norvégok is az együttműködést, itt is van komoly pénz kiesés. A Norvégok még soha senkivel nem vesztek össze, de Orbánnak ez is sikerült!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.