Magyarország vétót emelt az EU által bevezetni tervezett 15 százalékos globális minimumadó ellen, erre lépett az amerikai pénzügyminisztérium, amely már évek óta hangoztatja aggályait az egyezménnyel kapcsolatban.

Pénteken közölte az amerikai pénzügyminisztérium, hogy felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt, mivel a magyar kormány úgy döntött, hogy megakadályozza az Európai Unió 15 százalékos globális minimumadójának bevezetését – írta meg a Reuters híre nyomán a hvg.hu.

Az Egyesült Államok felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának épülete Washington D.C-ben

Fotó: wikipedia Public Domain/Carol M. Highsmith/Library of Congress

A cikk szerint a pénzügyminisztérium szóvivője kijelentette, mivel Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami az amerikai 21 százalékos adókulcsnak kevesebb, mint a fele –, ezért az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, az Egyesült Államoknak semmi haszna nincs ebből. 

„Az előnyök már nem kölcsönösek – az Egyesült Államoknak jelentős potenciális bevételkiesést jelentenek, és az amerikai vállalkozások és befektetések számára kevés a magyarországi megtérülés”

- magyarázta a szóvivő.

Washington évek óta jelezte aggályait az egyezménnyel kapcsolatban, a felmondás időzítésével a cikk szerint most nyomást próbál gyakorolni a magyar kormányra és Orbán Viktor miniszterelnökre, hogy járuljon hozzá a közel 140 ország által elfogadott 15 százalékos globális minimumadó bevezetéséhez. A felmondás várhatóan hat hónap múlva fog befejeződni, miután az amerikai pénzügyminisztérium hivatalos értesítést küld a magyar hatóságoknak. 

A pénzügyminisztériumi szóvivő elmondta, 

„Magyarország az 1979-es adóegyezménnyel kapcsolatos, régóta fennálló amerikai kormányzati aggályokat súlyosbította azzal, hogy blokkolta a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelvet” (...) „Ha Magyarország bevezetné a globális minimumadót, ez a szerződés kevésbé lenne egyoldalú.”

A cikk szerint az 1979-ben megkötött egyezmény a kettős adóztatás elkerülése miatt jött létre a felek között, és bár 2010-ben Oszkó Péter akkori magyar pénzügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USa akkori magyarországi nagykövete aláírta a 30 év tapasztalataival kiegészített új megállapodást, az sosem lépett életbe, mert a mai napig nem ratifikálta azt az Egyesült Államok szenátusa.

Szijjártó a háborús inflációval magyarázta, hogy miért áll ellen a kormány a globális minimumadónak

Az Egyesült Államok felmondta a Magyarországgal 43 éve megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást – tudatta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán az MTI híre szerint.

Szijjártó Péter szerint az ok egyértelmű: Magyarország ellenáll a globális minimumadó bevezetésének, s az azzal járó adóemelésnek.

A tárcavezető szerint Európa gazdaságának ma hosszú távú háborús inflációs környezetben kell működnie. Ha ezen körülmények között a termelő vállalatok adóterhei tovább növekednének, annak drámai hatása lenne – tette hozzá.

Hangsúlyozta: az energiaárak elszabadulása miatt az európai versenyképesség már most "romokban" van, a globális minimumadó bevezetése pedig a "kegyelemdöfést" jelentené.

"Mi, magyarok sokat dolgoztunk azért, hogy nálunk legyenek Európa legalacsonyabb adói. A globális minimumadó bevezetése azt jelentené, hogy a magyarországi termelő vállalatok társasági adóterhelése gyakorlatilag a duplájára emelkedne. Ez magyar munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe. Mindezek alapján – bármekkora is rajtunk a nyomás – természetesen nem támogatjuk a globális minimumadó európai bevezetését, nem kockáztatjuk magyarok tízezreinek munkahelyeit, az adóügyi szakmai konzultációkat pedig folytatjuk republikánus barátainkkal" – fogalmazott Szijjártó Péter.

Forrás: reuters.com, hvg.hu, mti.hu

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@rokker33: Mi viszont senkinek, soha nem szólunk be! Csak merő véletlen külügyérünk állandó beszólása mindenkinek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Szóval, ha nem érhetik el a magyar adó közel megduplázását, akkor, inkább "kettősadóztatnának"!? Ennyire "szorít" a pénzszórás Ukrajnára, hogy már a bankjegynyomda se bírja?
justhpeter
@ómió: Nem kell elkeserednetek emiatt, ez még csak a kezdet...
Néro2
És és ? Van tánc meg zene . Na ugye ! Ennek a tolvaj Fityma népségnek gyakorlatilag már koporsója sincs csak a szögek.
Málna
Az USA azt teszi, ami érdekében áll. És mi is azt tesszük.
rokker33
Minden szart ránk akarnak tukmálni! ?? Azt hittem, hogy az eu és a világ többi országa nem szól bele más országok magánügyeibe!Ehhez képest nekünk folyamatosan megmondanák, hogy mit kell tennünk,sőt ránk erőszakolnák az akaratukat,pedig nekünk ezek az intézkedések, csak hátrányt jelentenének! Az usának jóval több pénze van, mint nekünk! Mennyi adó kell nekik egy 10 milliós országtól?? 20=30=50%???
Málna
@balos: Kellett hát...Kiáll az érdekeinkért. Még szép.
ómió
@justhpeter: Akik itt most "elkeseredettnek" tűnnek, azok amcsiék!
Emmersson71
@rokker33: Nem mondja meg az USA, hogy mit tegyen Magyarország, egyszerűen reagál az érdekei szerint!
Orbánék ugyanezt teszik..mi a gond?!
Nessy
@rokker33: Mi viszont senkinek, soha nem szólunk be! Csak merő véletlen külügyérünk állandó beszólása mindenkinek.
kereső
@rokker33: Te ottan, osztrákiában- az osztrák kormány támogatja a minimumadó bevezetését. Nekefd onnan könnyú- nem te fizeted itthon azokat a fogyasztási jellegű adókat- amelyeket itthon a lakosság visel, mert a társaságok és a tőke jödelmek adóztatása helyett a kormány a fogyasztási adókra helyezi a hangsúlyt. És akkor még nem beszéltünk az inflációról, amely szintén a lakosság- azemberek pénztárcáját vékonyitja.
Amúgy nem USA- a föld 140 országa- melyhez az únió is csatlakozna, ha orbán nem vétózna.
2020-ban amerikai cégek 100 ezer embert foglalkoztattak Magyarországon.
Dr. Proktor
@KisTehen: ... azaz benyalunk a multiknak bár szavakban utáljuk őket!
Csizmás Kond
...vagyis a zusa egy 9olyan egyezményt akar felmondani amit nem is írt alá...kurvára bonyolult egy agyficam...
Qqberci
Orbanisztán előre megy, nem hátra! Fejjel a falnak!...
kereső
Mi, magyarok sokat dolgoztunk azért, hogy nálunk legyenek Európa legalacsonyabb adói" - állította Szijjártó Péter. A globális minimumadó bevezetése szerinte azt jelentené, hogy "a magyarországi termelő vállalatok társasági adóterhelése gyakorlatilag a duplájára emelkedne. Ez magyar munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe. Mindezek alapján - bármekkora is rajtunk a nyomás - természetesen nem támogatjuk a globális minimumadó európai bevezetését, nem kockáztatjuk magyarok tízezreinek munkahelyeit, az adóügyi szakmai konzultációkat pedig folytatjuk republikánus barátainkkal."

Szijjártó poszt.

Szóljon már neki valaki, hogy a demokraták győztek, nem a republikánus trumpisták.
Németh István
@Nessy: Te hülye más a republikánus, mása demokraták csapata! Hogy ki kivel fog össze meg szabadon választott téma, nyilvánvalóan azzal amelyikkel az érdeki úgy kívánják! Aztán ha a barátok repisek akkor azzal hiába van ott a demokrata! Azt hittem jobb az eszed járása!
@Qqberci: @Csizmás Kond: @Dr. Proktor: @Nessy: az idiotizmus égisze alatt leledztek, nem is beszélek veletek!
Peller Anikó
@Német István: Akkor pezsgőt bontunk. Van is még a fiókban egy pezsgőtabletta.
lampa laz
Azokat a multikat akiket annyira védelmébe vett ez az idióta külügyér, ott szinte, vagy már teljesen külföldről toborzott vendégmunkások dolgoznak. Szalagmunkára miért nem a borsodi cigányoknak teremtenek munkahelyet, balogpáter meg orbán is azt mondta, h ők a rejtett erőforrás? Igenis adózzanak a betelepült, államilag (a mi pénzünkön) támogatott multik és ne rólunk húzza le a bőrt ez az aljas banda.
namihami
Már pedig a Mi Vezénylőnk nem enged. Ugocsa juszt is non coronat.
Hogy képzelik azok a libsiamcsik, hogy majd a Mi Vezérünk bevezet egy 15%-os adókulcsot, amikor ezt az adómértéket éppen saját családja és haveri köre részére vitte le a bányászbéka se..e alá. Naná, majd 15%, a 9 helyett? Hogy a kasztnak közel kétszer annyi legyen a ""magánból közzé"" avanzsálandó vesztesége.
Vegyük már észre, hogy saját ujját már csak nem fogja megvágni. Ő Orbán, nem hülye. Legalábbis nem ebben a vonatkozásban. Az orbánizmus a lopás szinonímája, nem a hülyeségé.
Eladott Ország
"Nekünk Mohács kell
Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.
Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.
Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk" ( Ady Endre )
uploads.disquscdn.com/images/de905602b783f98a890960d21328740370b68e5575597a8e7670f924f97dabbe.jpg?w=800&h=1078
Nessy
@Németh István: Miután arról, amiért "udvaruasan" voltál olyan kedves lehülyézni, egy árva szó sem ejtettem. De ez ne zavarjon a kulturált megszólalásodban!
Eladott Ország
Nem lennék most az imperilaisták helyében. Szegény hülye Szíjjártó nem elég, hogy a választás előtt beszólt Bidennek a fia miatt, hanem még tegnap is mondta, hogy ''mi a republikánusokkal vagyunk, velük konzultálunk''. Idióta, a két ország kapcsolatain kellene dolgoznia, nem a Fidesz, Republikánikusok szövetségén. Valójában pedig egy olyan futsalos, aki mindenhez (is) ért: oltóanyag-engedélyeztetés, szuszogógép-beszerzés, atomerőmű-építés, munkaimitálás egy stróman hajójáról, stb. Ujjat húzni az USA-val, aki még szövetséges is állítólag, na ehhez nem stratégiai nyugalom, hanem stratégiai balfaxság kell! Szijjártó válaszul kijelentette, hogy támogatjuk, hogy az oroszok kapják vissza Alaszkát.
uploads.disquscdn.com/images/eec1c7ddcb56c4233ce6d1f40de8fe18df220cd5eb9ee853c6b88652b038266b.jpg?w=800&h=539
Orbán grafikusa zseniálisan látta előre hogy Viktor és vele Magyarország fejjel beleáll a földbe, nicsak hogy kalimpál a láb. Mondjuk azért azt izlelgessük, hogy 1979. szóval sikerült egy 43 éves intezményt szétkúrni, csak mert a kicsi úgy gondolta, hogy a vétó, a húzd meg ereszd meg, a pávatánc meg az igérgetések egy életre elég, és úgy isten igazából nem gondolt bele, hogy nem csak az EU-n belülről jöhet a pofon. Azért ehhez mar tehetség kell. 1979, még bőven a szocializmus alatt volt. "Magyar Népköztársaság Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között..." Tényleg nem most volt. Azóta már sem Népköztársaság, se Köztársaság nincs, van Magyarország, és van maffia kormánya. „A múltat végképp eltörölni, Rabszolga-had, indulj velünk! A Föld fog sarkából kidőlni, Semmik vagyunk, s minden leszünk! Ez a harc lesz a végső...”
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2F4cdn.hu%2Fkraken%2Fimage%2Fupload%2Fs--Bdu8YIuQ--%2Fc_limit%2Cw_760%2F7eBT2WJEj4kbCG89s.png&key=Tua9und7p5o9GnI_HzQTSw&w=800&h=505
Eladott Ország
Ez az, fiúk és persze lányok, minden egyes ilyen lépéssel egy kicsit közelebb viszik az országot egy olyan orbitális államcsődhöz, ami még a Szíriuszról is látszani fog. Igen látom a magyarokat. Én egy hatalmas nagy lóf*szt látok, ahogy közeledik a szent magyar ánuszrózsa felé. Magyarországon a venezuelai berendezkedésre és gebaszra van igény. Ott is hiába ér már nyakig a sz@r, még mindig Maduro a vezér.
uploads.disquscdn.com/images/4c05f1baafa8d387aaf7128790759a224d9bb63532743b61055b9492994e0dbb.jpg?w=800&h=570
kereső
@Eladott Ország: 14:46 Kapják vissza alaszkát?Ha, jól rémlik azt eladták- nem elfoglalta az USA. Meg vannak ezek már tényleg hülyülve?
Eladott Ország
@kereső: ma, 15:22 ♦ 1867. október 18-án egy katonai parádé keretében adta át Oroszország az Egyesült Államoknak Alaszkát. A 18. század végén létesített észak-amerikai gyarmatot a cári birodalom egyre kevésbé tartotta megvédhetőnek egy ellenséges támadás esetén, ezért döntött a terület eladása mellett. 1867. március 30-án írtáők alá azt a szerződést, amelynek értelmében az Egyesült Államok 7,2 millió dollárért megvásárolta Alaszkát Oroszországtól. Utólag elmondható, hogy az oroszok a világ legrosszabb üzletét kötötték meg azzal, hogy nagyjából 2 cent/hold áron eladták a területet. 1896-ban ugyanis a Klondike folyó egyik mellékágánál aranyat találtak. A történelem utolsó, 1899-ig tartó aranyláza során mintegy 30 ezer kincsvadász érkezett a vidékre, azonban csak 4 ezer kalandornak sikerült valóban aranyra lelni. Alaszkát viszont már senki sem tartotta értéktelennek."
rokker33
@Emmersson71: Amit leírtál azzal semmi, de a 15% os adóval az olaj földgáz korlátotással már vannak gondok, mert Magyarországnak súlyos hátrányt jelentene ezeknek a bevezetése csak éppen ezt senkit sem érdekel rajtunk kívül!!!
rokker33
@Nessy: A beszólás meg a más akaratának a ráerőltetése között azért van némi különbség!Mi kinek szólunk be? Ukrajna minket támad! A lengyelek minket támadnak! Brüsszel minket támad! Azért ne hagyjuk már ,hogy a fejünkre szarjanak! Ugyan annyi jogunk van ,mint a többi eus országnak ! Szerintem...
rokker33
@kereső: Ausztriában nincs kolbászból a kerítés nyugodj meg! A rezsi a biztosítás a lakbér sokkal drágább, mint otthon és én is adózok az országnak, ahogyan azt kell! Cserébe van biztos munkám biztos stabil eü ellátás morális kórházban! Azt meg hogy mit akar 140 ország azt majd eldöntik, de nem kell Magyarországot belerángatni minden hülyeségbe! Nekünk ez hátrányos lenne..
Németh István
Aki csak a fenti kommüniké alapján nem hülye és számolni tud akkor észreveheti, hogy bizony a kormányunknak maxi igaza van! a vétójoggal ebben az adózási dologban is!
Lehet a kormányt nem szeretni, de amíg ők vannak a vezető megbízatásban és még remélem lesznek is sokáig, ÉS ha egy kicsi összetartás is van a nemzet polgáraiban és kivetjük magunkból a moslék hazaáruló szemeteket akkor a nemzetünk felemelkedése még inkább erőteljesebb lesz! >>> DE a moslék hazaárulóknak, a nemzet ellen vernyákolóknak el kell tűnniük! ÉRTITEK-e???
kereső
@rokker33: "Nekünk ez hátrányos lenne.." Én ezt nem merem ilyen bátran kijelenteni. A társaságokra vonatkozó magyar szabályozás a TAO Tv- ismeri!! , hogy a kettős adóztatás hiányában milyen módon kell megállapitani a társasági adó alapját és összegét- csakis és kizáróllag a beszámitásos szabállyakl élhetnek ezek a cégek.
Az USA Tao törvényét viszont nem ismerjük- , hogy az megengedő-e a külföldön megszerzett jövedelem után megfizetett adó beszámitását illetően.Mert ha nem, akkor egy sor Magyarországon tevékenykedő cég bizony megfizeti a magyar 9%-ot, és megfizeti az USA-ban a 21%-ot. Összesen a magyarországi eredménye után tehát fizet esetlegesen 30%-os adót. - ha igy van, kérdés, megérie neki továbbra is tevékenykedni az országban.
És igaz ez az állampolgárok jövedelmeire is, vica-versa.
Magyarország adórendszerében , a magánszemélyek jövedelmeit illetően, ha olyan országból származik a magyar állampolgár jövedelme, amellyel nincs kettős adóztatást kizáró egyezmény , akkor a magyar állampolgár ezen jövedelme teljes egészében adóköteles itthon is.
Szóval, ez nem egy egyszerű kérdés- mert 100 ezer munkavállalót érint, ennyi főt foglalkoztatnak amerikao cégek Magyarországon.
A másik dolog, amely veszélyes- az a befektetői bizalom további rombolása, és ezzel a forint további leértékelődése, amely nagyban befolyásolja a magyar életszinvonalat- az import termékeken keresztül, tovább növelve az amúgy is magas inflációt.
Egyszóval- nem hiszek én el mindent sem vargának, toporzéknak meg még úgysem.
Te meg mélyedj el kicsinykét az adók rejtelmeiben, mielőtt ilyen ex katedra kijelentést teszel, azon túlmenően, hogy mindez téged nem érint.
kereső
@Eladott Ország: 15:38 köszi, rémlett ez nekem, de nem volt kedvem pontosan utána nézni.
justhpeter
@ómió: Jót nevettem. Nekünk van ki seggünk, de az amcsik paráznak.
ómió
@justhpeter: Európát mintha ők akarnák tönkretenni és nem fordítva. Ha nem sikerül nekik, az nem ok a "parájukra"?
evacica
@rokker33: Elég ha Orbán rágat bele miket minden sz... ami ne jó a magyar embereknek! Most is Orbán vétózott, csak, mert megmutatja, hogy ki a legény a gáton mi meg szívunk! Kösz Orbán Kösz fidezses szavazok! Ja és most mondát fel a Norvégok is az együttműködést, itt is van komoly pénz kiesés. A Norvégok még soha senkivel nem vesztek össze, de Orbánnak ez is sikerült!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.