Elfogadták az alaptörvény tizenegyedik módosítását.

A jövőben ugyanazon a napon tartják az európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választást Magyarországon – döntött kedden az Országgyűlés, amely a megye elnevezést vármegyére változtatta a magyar közigazgatásban.

A képviselők a kormánypártok kezdeményezésére 140 igen, 36 nem szavazattal, kétharmados többséggel fogadták el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását.

A döntés értelmében a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását az előző önkormányzati választást követő ötödik év április, május, június vagy július hónapjában, az európai parlamenti képviselők választásával egyidejűleg kell megtartani.

A 2019 októberében mandátumot szerzett képviselők és polgármesterek megbízatása 2024. október 1-jéig tart.

A két választás közös eljárásban történő lebonyolítását a költségek csökkentésével indokolták a Fidesz és a KDNP képviselői.

Most már biztos: Jönnek a vármegyék és a főispánok! Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A történelmi hagyományokra hivatkozva változik a megyék elnevezése vármegyékre január elsejétől azzal a megkötéssel, hogy a megye elnevezés használható mindaddig, amíg a vármegye kifejezés használatára való áttérés "a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható".

(Például táblákon továbbra is használható a megye.)

Az indoklásban emlékeztettek arra, hogy az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig voltak a vármegyék a magyar közigazgatás alapvető területi egységei. "A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése" – fogalmaztak.

Forrás: MTI

63 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Ha egy tolvaj seggfejet főispánnak neveznek, attól még tolvaj seggfej marad...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
A cirkusz már meg van, de a kenyér gyre jobban hiánycikk lesz!!?? Orbánból mikor lesz király??? Remélem valamelyik idióta fideszes elő jön az ötlettel és pár óra alatt meg is szavazzák!!! Nem normális egy társaság a fidesz.kdnp!!!
ómió
Pedig az efftársak megyei párttitkárt és bolsevik kerületet vártak volna!
CsipkeRózsa
@Yoda69: 21:32

Szerintem, a jobbágyság kialakulóban van, vidéken néhány helyen már működik.
Dr. Proktor
@sgl: Talán lebontják és a helyére egy focistadiont építenek! Orbán szereti ha a közelben dekázhat...
Yoda69
Ez az egesz varmegyezes ispanozas csak arra lett kitalalva, hogy elvigye a mainstream mediat a rezsinovelesrol es a KATA beszantasarol.
drrotf
Nem sok különbség van a megyei első titkár és a most kinevezett főispánok között.A megyei első titkárt is a hatalmon levő párt titkára nevezte ki, és a megyében ő döntött mindenben, és a főispánt is a hatalmon levő párt elnöke nevezi ki mint a kormány elnöke, és a megyében ő dönt a legfontosabb kérdésekben.Abban is azonosság van hogy sem a megyei első titkárt sem a főispánt nem választás útján került a székébe, és egyik pillanatról a másikra a párt vezetője leválthatja.Egyszóval a megyék irányítását az átkosban is és most is a hatalmon levő párt vezetője végzi, a megyei önkormányzatiság ezzel halottá vált, és egyik esetben sem a szakmai ismeretek voltak a döntők a kinevezésnél, hanem a hatalmon levő vezetőkhöz kapcsolódó lojalitás!Azt is mondhatnám hogy "eben guba!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.