A Európai Uniót lényegében saját szankciói gyengítik, a kérdés az, hogy túl tudja-e élni az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseket – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön Tusnádfürdőn.

Varga Mihály Tusványoson: Európának egyelőre szüksége van az orosz energiára

Fotó: MTI/Veres Nándor

Varga Mihály a Vihar előtt, vihar után? – Infláció, energiaár, recesszió című panelbeszélgetésen hangsúlyozta: Európának egyelőre szüksége van az orosz energiára, az átállás pedig hosszú időbe telik és források kellenének hozzá.

A meghozott szankciók nem működnek, ráadásul ebben az ügyben nemzetközi együttműködés sincs, és nagy gondot okoz az uniónak az euró és a dollár árfolyamának változása. Ebben a tekintetben Európa "mélyen a vesztesek között van" – fogalmazott, hozzátéve, a szankciós politika Európának egyelőre nagyobb gondot okoz, mint annak, aki ellen azt bevezették.

A pénzügyminiszter megerősítette: a magyar kormány ragaszkodik a békéhez és a biztonsághoz, arra törekszik, hogy a rendelkezésére álló forrásokat az eddig elért társadalmi-gazdasági eredmények megőrzésére fordítsa.

Kifejtette, az infláció növekedése, az energia- és az élelmiszerárak emelkedése, a kamatemelés és az emiatt megdrágult hitelek jól mutatják, hogy gazdasági lassulás felé tart a világ és benne Magyarország.

Az, hogy valóban recesszió lesz-e vagy egy nagyon erős lassulás, azt most nem lehet tudni, de ma nincs olyan elemzés, amely a helyzet radikális javulásával számolna – mondta.

Ebben a helyzetben ragaszkodni kell az alapértékekhez és a biztonsághoz – ismételte meg Varga Mihály, utóbbival kapcsolatban megjegyezve, ezt szolgálja a napokban elfogadott jövő évi költségvetés, amelyben a honvédelmi és a rezsivédelmi alap az ország biztonságát és stabilitását szolgálja.

Előbbi bevezetésével megpróbálják fenntartani a háztartások számára a jelenleginél kedvezőbb energiaárakat, valamint kiegyensúlyozni az orosz háború és a migráció miatt tapasztalható biztonsági kockázatokat – tette hozzá.

Mérsékelni kell ezeket a veszélyeket és tartalékot kell képezni, ennek jegyében a magyar kormány jövőre csökkenteni kívánja az adósság mértékét, valamint továbbra is prioritás marad az energiatározók feltöltése – mutatott rá a pénzügyminiszter.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Csak annyi bajod van, hogy tizenkét évig csak hereverés volt nálatok érdemi munka helyett.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Csak annyi bajod van, hogy tizenkét évig csak hereverés volt nálatok érdemi munka helyett.
tudode
A napnál is világosabb!
.
Február 1-jén mikor találkozott a mindenreható az ikertesójával azt nyilatkozta, hogy
,
--- Orbán: Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés (Videó)
telex.hu/belfold/2022/02/01/orban-viktor-vlagyimir-putyin-oroszorszag-moszkva-sajtotajekoztato
.
"""Közös sajtótájékoztatót tartott Moszkvában kedd este Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Az eseményen elhangzottakat percről percre közvetítettük.
--------------
.
-----------------
,
Oszt' kiürült akassza!
.
Se az unió, sem kina kunyerálására nem ad a feneketlen hokizsebébe lóvét, ezek szerint Kína sem, nincs más megoldás a zemberek üresedő zsebében kotorászik!
.
---- .Orbán: Ha az EU nem ad pénzt, majd kérünk Kínától
444.hu/2018/01/10/orban-ha-az-eu-nem-ad-penzt-majd-kerunk-kinatol
-----------------
.
Sőt:
----- .Putyin egy 625 milliárd forintos keretet ígért Orbán Viktornak
www.napi.hu/magyar-gazdasag/vlagyimir-putyin-orban-viktor-v0-korgyuru-vasut-orosz-hitel-kina.745282.html
.
""""Nem pusztán a Magyarországnak szállított gázmennyiségről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában: egy 2 milliárd dolláros hitelkeretből segítenék a Záhonytól Győrig tartó, Budapest kikerülését célzó hatalmas V0 vasúti projekt megvalósulását. Hasonló vasútépítése projektet korábban Kína is finanszírozott volna, de ott lassan tíz éve nem történt előrelépés."""(..)
---------------
.
A Soros ösztöndíjas utcai harcos saját paródiája lett!
polgarb
Főleg Magyarországnak van szüksége az orosz gázra nem Európának!
Giovanni Alba
Azt hogyan neveznéd Misi, aki a teli kamrával dicsekszik, miközben annak jelentős része a szomszéd cucca?
telex.hu/kulfold/2022/07/18/szerbia-foldgaz-magyarorszag-tarolas-es-vetel
"valamint továbbra is prioritás marad az energiatározók feltöltése – mutatott rá a pénzügyminiszter."
justhpeter
Kiment, elmonja az összes lózungot ami eszébe jut, eszik, iszik, aztán hazajön. magyarul a nulla csinál egy kanyart.
jesz
Európának nem csak egyelőre, hanem mindig szüksége lesz orosz energiára...teljesen mindegy, hogy mi a neve...lehet olaj, szén, gáz, villany, a ritka, máshol nem található ásványokra...
...Európa amúgy szarik ránk, titokban vásárolnak minden félét az oroszoktól, csak kerülőúton,, átcímkézve...akkor mi miért nem szelhetünk a nagy medve által őrzött tortából?...

Az álnok, hazug uniós vezetők egyszerűen félre löknek minket, mert úgy vélik mi nem is létezünk...nem a lófaszt nem...
Qqberci
Micó! Az elmúlt 12 évben, vagy akár csak az utolsó 5 hónapban milyen technológiai lépések történtek az orosz energiafüggőség csökkentésére? A MOL-torony helyett - annak árából - nem kellett volna inkább Százhalombattát korszerűsíteni? A hazai gázkitermelést nem kellett volna felfuttatni?...
colibri
Nem csoda, ha a románok besokallnak ettől, hogy a fél kormány kivonult Tusványosra. Orbánnak már be is szóltak első nap. pedig szombaton lesz a nagy "medvevédett" agymenése.
mandiner.hu/cikk/20220721_tusvanyos_egy_roman_kepviselo_arra_kerte_orbant_hagyjon_fel_a_nagy_magyarorszagrol_szolo_mesekkel
ómió
Ahhoz képest "sikerrel lebojkottálták"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.