Ők most a tanári érdekvédelmi szervezet szerint vagy feketén fognak dolgozni, vagy pedig otthagyják a pályát.

1400 tanár körében végzett felmérést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a válaszadók 68 százalékáról derült ki, hogy nyáron pénzért vagy juttatásért (például az Erzsébet-táborok esetében hidegélelmiszerre költhető utalványokért) dolgozik – mondta el Nagy Erzsébet PDSZ-ügyvivő az RTL Híradónak a hvg.hu cikke szerint.

PDSZ: sok tanár dolgozik mellékállásban katás vállalkozóként, nyáron is

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Nagy Erzsébet hozzátette, azoknak az aránya, akik nem nyaralással és pihenéssel, hanem mással foglalkoznak a nyári szünet azon részében, mikor már a tanároknak sem kell bejárniuk az iskolába – azoknak az aránya 88 százalék. Ebbe beletartoznak azok is, akik ingyen vesznek részt például nyári táborok szervezésében. Év közben is sokak vállalnak pluszmunkákat, hogy ezzel egészítsék ki a tanári fizetésüket. Közülük sokaknak, akik például nyelvórákat tartottak cégeknél, azoknak ellehetetlenül a keresetük, mert kiesnek a katás vállalkozók köréből.

Svercsok Fanni az RTL Híradónak elmondta, ő főállásban az állami rendszerben gyógypedagógus, és ugyanezt csinálja mellékállásban is katás vállalkozóként, utóbbiban autista gyerekeknek tartott fejlesztő foglalkozást. Hozzátette: tankerületi megkeresése is volt, hogy egy településen nem tudják ellátni az autista gyerekek fejlesztését, akkor megbízási szerződéssel dolgozott. Mint nyilatkozta, jelenleg csak annyit tud, hogy az eddigiek szerint ezt már nem folytathatja.

Gosztolányi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke korábban elmondta az RTL Híradójának, hogy a tanárok vissza fognak menni a feketegazdaságba, az órákat innentől úgy tartják majd, hogy zsebbe megy a fizetés értük. Gosztolányi hozzátette, a következő sztrájktárgyaláson már a katás vállalkozóként pluszban dolgozó pedagógusokról is egyeztetni kíván. A PDSZ szerint sokan el is hagyhatják a pályát, ha legálisan nem tudják kiegészíteni a bérüket. 

Az RTL kereste ezügyben a Belügyminisztériumot, de nem kaptak választ.

Forrás: rtl.hu/hirado, hvg.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyar1
Kinek van a kormánytagokon és képviselőkön kívül még ilyen jó munkahelye mint a tanároknak???
Ha meg dolgozni akarnak mégi a 3 hónap szünetben akkor más adózási forma is könnyen elérhető nekik. Miért ragaszkodnak a katához?
ómió
És 2012. előtt "hogyé' is" csinálták!?
magyar1
A tanároknak van főállása tehát nem hiszem, hogy katát kéne kiváltani, mikor csak vállalkozásban a plusz keresetről májusban adnak egy adóbevallást és befizetik csak az adójárulékot, mást nem kell fizetni mert a főállásuk után megfizetik az sztk-t stb-t.
magyar1
Az adóhivatal kiadhatna egy ilyen tájékoztatót, hogy ne kelljen emiatt ekkora balhét csinálni.
magyar1
Az adóhivatal kiadhatna egy ilyen tájékoztatót, hogy ne kelljen emiatt ekkora balhét csinálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.