Januártól lép hatályba az intézkedés, mely szerint innentől vármegyének hívjuk megyéinket. Ez tucatnyi kérdést vet fel, mivel  több ezer hatóságot, intézményt, szervezetet és rendezvényt érinthet.

Az biztos, hogy 714 megyehatár-jelző táblát le kell cserélni vagy át kell matricázni, de azt még a Magyar Közút sem tudja, hogy mikor és mennyiért – írja a Infostart.hu.

Kínzó kérdés vármegye ügyben: ki, mikor és főleg mennyiért fogja átmatricázni a megye táblákat a válság kellős közepén?

Fotó: 123RF.com

Az Országgyűlés kormánypárti többsége július 19-én fogadta el az alaptörvény tizenegyedik módosítását, amely 2023. január 1-jétől a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat pedig főispánokra kereszteli át.

Magyarországon rengeteg intézmény, szervezet, médiatermék és rendezvény használja a megye szót. Nagy és egyelőre megválaszolatlan kérdés, hogy mindegyiknek kötelező lesz-e felvennie a vármegye nevet, tehát például lesz-e olyan, hogy

-Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság,

-Vármegyei Jogú Városok Szövetsége,

Nógrád vármegyei Hírlap,

-Vas vármegyei Gasztronómiai Fesztivál,

-vármegyei futballbajnokság.

Nem beszélve arról a több száz civil egyesületről, amelynek nevében, alapító okiratában, levélpapírján, bélyegzőjén és tábláján szintén ott van a megye szó. A jogszabály erre nem ad választ, bár egy rövidke módosítás szerint a megye elnevezés mindaddig használható, amíg a vármegye kifejezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

Ebből viszont nem derül ki, hogy például a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek mikor kell lecserélnie vagy átmatricáznia a 714 megyehatár-jelzőtáblát.

"Az esetleges jövőbeli feladatok felmérése és összegzése még előkészítés alatt van, így a módosítások pontos ütemezéséről és annak költségeiről majd csak a későbbiekben áll módunkban részletesebb tájékoztatást adni"

– olvasható a társaság közleményében.

„Úgy számoljuk hogy a táblák és okmányok cseréje, az adminisztrációs költségek százmilliós, de inkább milliárdos tételre rúghatnak, és egy olyan kontextusban, amikor a Fidesz pontosan azt magyarázza, hogy nagyon meg kell húzni a nadrágszíjat, spórolni kell, a katásokra költött pénzt kell beszedni, és így tovább, ilyenkor erre kidobni ennyi pénzt, ez pazarlás”

– nyilatkozta Tompos Márton, a Momentum szóvivője, országgyűlési képviselő..

A megyék átnevezésének költségére vonatkozóan iránymutató lehet, hogy Csongrád megyét 2020. június 4-én átnevezték Csongrád-Csanád megyére, és akkor a kormány 35 millió forintot adott az átállásra.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
Lázár egyszer azt mondta, hogy Orbán nagyon spórolós, akkor ki a facom engedélyezte ezt a baromságot amikor válság van?
Peller Anikó
@magyar1: A sok baromság miatt van válság, az ispán gumicsont meg szándékos, a pénz(ünk) nem számít.
CsipkeRózsa
Akik megszavazták ezt a hülye törvényt, nem gondoltak rá?
Peller Anikó
@CsipkeRózsa: Akik szavaznak nem gondolkodnak, ők képviselők, képviselik saját magukat.
NKF
Nem tudom ,hogy ki volt az a hatökör?Rohadjon meg!
ómió
Ez a kérdés max. "efftársakat kínzó"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.