Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – summázta a helyzetet az InfoRádiónak a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese.

Mi jön még? A benzinhiány után itt a cukorhiány!

Fotó: pixabay.com

Mint a 24.hu idézi, az elégtelen hazai termelés okairól szólva Dorogi Árpád azt mondta, hogy az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet.

Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, az idén pedig már csupán 8600 hektáron.

A helyzetet pedig tovább súlyosbította az aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre.

Dorogi Árpád szerint ezért kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron, még a hazai fogyasztás egynegyedét sem fogjuk tudni előállítani 2022-ben. Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: 24.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
van 7 cukorgyarunk, ambol jelenleg 1 uzemel. Lehet ujrainditani oket, csak egy kis fejlesztest igenyel. Hasznosabb mint ertelmetlen stadionokat epiteni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Orszáq
@Maccska: ma, 14:18 ♦ Én csak azt közöltem veled, mert ezt írtad le: "A szocialista–szabad demokrata kormányok több lépcsőben verték szét a hazai cukoripart", holott az, az MDF kormány tette volt, amikor a fidesz az SZDSZ ifjúsági liberális fiókszervezete volt. Azóta a fidesz szarrá lopta magát, és az országot Európa koldusházává, Bangladesévé tette.
Én elszabtam,
te elszabtad,
ő elszabta,
mi elszabtuk;
ha elszabtuk,
hát elszabtuk,
utólag már szabhatjuk
(szab–tara–raram... –hatjuk!). ( Hofi)
Sámannus
Én még tudnám fokozni a hiányokat, ami kivételesen örömteli lehetne. Ráadásul én így remélem. A fideszhiánya bearanyozhatná az ország életét.
Kapanyél
A minap voltam a román nagylaki Carrefour áruházban. Raklapszámra volt kitéve a magyar Koronás cukor 330-ft áron korlátlan vásárlási lehetőséggel! Itthon meg nincs, ja eladták mind külföldre!
division
Azért lesz többek között hiány lassan mindenből, mert a sok marha felvásárol mindent az árstop végett, vannak akik benzinből is kannákban meg hordókban tárolnak nem kevés litert. Elmebeteg emberiség.
ómió
Na, lám! Már annak a "gyümölcsét is élvezhetjük", hogy az efftársak a cukorgyárainkat is "előrelátó módon" likvidálták!?
icegygenabro
Nem baj, a németeknél a kaposvári cukor 99 cent!! Szopeszku meg nyaleszku...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.