A külügyminiszter szerint az Ukrajnában éppen fél éve zajló háború és az arra adott szankciós válaszok nyomán súlyos energiaellátási válság alakult ki Európában.

Hatalmas bejelentést tett Szijjártó: Azerbajdzsán lenne Magyarország mentőöve
Kép: Facebook/Szijjártó Péter

A mostani helyzet világosan rámutat az új energiaforrások felfedezésének és ellátásba történő bevonásának fontosságára. Az egyik partner ebben a tekintetben Azerbajdzsán, amit alátámaszt a közelmúltban aláírt EU-Azerbajdzsán energetikai megállapodás is.

A mi kapcsolataink abszolút stratégiai jellegűek, gyakoriak az eszmecserék, így volt ez ma is, amikor Parviz Shahbazov kollégával, azeri energiaminiszterrel tárgyaltam telefonon.

- jelentette ki, és elmondta, hogy egy remek kezdeményezést ismertetettek vele, így gyorsan megállapodásra is jutottak.

Azerbajdzsán nagymennyiségű zöld villamosenergiát fog előállítani, melyet egy tengeralatti vezetéken előbb Georgiába, onnan pedig Romániába fognak eljuttatni. Ma pedig abban egyeztünk meg, hogy Magyarország csatlakozik ehhez a nagyszabású tervhez, mivel ahhoz, hogy a projekt EU-támogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. Így hazánk felé szállíthatják tovább a zöld villamos áramot, melyet részben mi, magunk is felhasználhatunk, részben pedig tranzitútvonalként tudunk szolgálni.

- fejtette ki Szijjártó, aki szerint ez a beruházás reálisan három-négy év alatt valósulhat meg, létrejötte egyrészt nagy hozzájárulást jelentene energiaellátásunk biztosításához, hiszen egy teljesen új energiaforrásról lenne szó, másrészt pedig még közelebb vinne minket karbonsemlegességi céljaink eléréséhez.

A megállapodás tervezetét hamarosan megkapjuk és látván az érdekek egybeesését biztosan gyorsan meg tudunk majd állapodni a részletekről.

- mondta el.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
még jó,hogy a sok fölösleges szusszantó géppel föl tudtok pumpálni egy csomó mentöövet...
ez a kölök keleten,mindenkivel összefekszik?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@ómió: Analfabeta naci efftars! Majd ha megtanulsz olvasni, nezz utana, kinektestvere allitilag a kipcsak Alijev-banda, ki volt nala felesegestül latogatoba es nyalta fenyesre a segget! Ja, te 1 IQs alafabeta efftars vagy, nem tudsz olvasni... na majd lkesz talan egy olyan a közeledben 20 IQval, aki felolvassa neked...
444.hu/2015/04/09/orban-ugy-dicseri-a-vilag-sok-penzen-ulo-diktatorait-mint-senki-mas
nepszava.hu/1087664_orban-nem-gyozte-magasztalni-azerbajdzsant
nepszava.hu/1039153_diszes-vendeg-orban-szerint-azerbajdzsan-mintaallam
hvg.hu/sport/20170626_Fotok_diktatorlatogatas_a_Forma1en
Egyebkenz pedid milyen "mintaallam" Azerbajdzsan azt az mutatja, hogy az elnök felesege (a gumiabroncsszaju) az ALELNÖK!!!
Tovabba: hu.wikipedia.org/wiki/Azerbajdzs%C3%A1n
Iszlam (siita) elnöki diktatura, több puccsal, hatalmas korrupcioval, lasd 7 millio dollar MO-ra utalasa a baltas gyilkos szabadonbocsatasaert... Lesz mit olvasnod, ha majd valamikor megtanulsz...
ómió
@teuton: Az efftársi "FOS" hazudozásait megtarthatod magadnak! Úgyis azokon "szocializálódtál", véresmancsú bolsiék fajkreténje! Egyúttal elhúzhatnál - Maki efftársad is ezt hírdeti - az azovi náci efftársaitokhoz (ez olyan jobbikféle lehet - ideális koalíciós társatok) a ti háborútokba efftársi segítséget nyújtani! Mi meg majd egyszer - ha már lehet - veszünk talán azeri gázt is!
teuton
@ómió: Analfabeta fajkreten naciefftars, hogy sikerült most 4,5 sor baromsagot összehoznod? Ja, a szokincsed 1 szoval sem gyarapodott, allandoan csak ismetled magad kis primitiv...
ómió
@teuton: Ezt se értetted, bolSSiék síkgyagyása!? Talán szedáltasd magadat, majd "fuss neki" mégegyszer!
teuton
@ómió: Analfabeta fajkreten efftars! Ugyanezt irtad szoszerint egy masik böffenesedben! Ja, 2-300 szavas szokincsböl többre nem futja..
vitriol
szíj-ártó képtelen lenyugodni, szünet nélkül keveri a sz@rt, most éppen a baltás gyilkosnak tett magyar szivességért kér viszonzást az Azeriektől!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.