Nagy a bizonytalanság a tojáspiacon.

Az ország legnagyobb tojástermelőjét, a Gyermelyi Zrt.-t kérdezte meg a várható árak alakulásáról a kemma.hu, kérdéseikre a kereskedelmi igazgató Káhn Norbert válaszolt. 

Ősz végére akár 100 forint is lehet a tojás darabára

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A kereskedelmi igazgató szerint rendkívül nagy a bizonytalanság a tojáspiacon, mint mondta, az biztos, hogy

a takarmányköltségek – amelyek meghatározóak a tojás önköltségében – hónapról hónapra növekednek, és további jelentős emelkedésre van kilátás a csapnivaló kukoricahozamok és a szintén nem túl fényes napraforgó terméskilátások miatt.

Káhn Norbert szerint ahogy elfogy a régebbről eltett kukorica és szotyola, drasztikus emelésre kell felkészülni utána. A gabona esetében az új termés magasabb ára már most megjelent a költségekben, de a gyenge forint és az üzemanyagok drágulása is áremelő hatással lehet, valamint az energiaárak emelkedése is kihat a tojás árára (mivel a takarmánygyártás és az állattartás költségeit növeli).

A kereskedelmi igazgató úgy látja, a kínálat csökkenése is elkerülhetetlen, mivel a kisebb tojáskibocsájtók nem tudnak lépést tartani a finanszírozás költségével, így pedig a szűkebb kínálat önmagában is áremelkedést tud okozni. 

"A következő hónapokban a szűkülő kínálat mellett egy általános, szinte minden költségtényezőre jellemző növekedés várható, ami egyértelműen magas átadói és fogyasztói árakat eredményezhet. Egyes becslések szerint a jelenleg darabonként nagyjából 65–70 forintos tojás ára, az ősz végére, elérheti akár a száz forintot is"

- olvasható a cikkben.

Forrás: kemma.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Baker
@Maccska: Tipikus NER megoldás! Megfér a kecskéddel. Aztán mehetsz gombát gyűjteni...
Baker
@Csizmás Kond: Hülyeségen csak nevetünk ;)
Csizmás Kond
@Baker: ...más a nevetés és más a hülyeségetfirkálás...
Sámannus
Ha a forintocska árfolyamát tekintjük akkor kábé 20 havi nyugdíjjal lennék pariban. Mondjuk a csüngőhasú 36 havi alamizsnájával még mindig alulmaradunk. Lássuk be azt is hogy neki ezután sem marad megtakarítása, mert elmegy szaros pelenka szórásra , meg az adriai motoros naszádok megbuherálására.
Baker
@Csizmás Kond: Bizony :) Én nevetek, te hülyeséget írsz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.