Szerintük ugyanis nem a tanárok polgári engedetlensége ássa alá a diákok törvénytiszteletét, hanem az a magatartás, amely nem tiszteli az írott normákat, és saját kénye-kedve szerint alakítgatja a törvényeket, mint például az alkotmány garantálta alapjogot a sztrájkra.

Az Eduline.hu cikke szerint nyílt levelet írt a Magyartanárok Egyesülete választmánya nevében Arató László, a szervezet elnöke Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak. 

Nyílt levelet írt a Magyartanárok Egyesülete a köznevelési államtitkárnak, hogy tévedésben van

Fotó: Illusztráció/Facebook/PDSZ

Múlt héten ugyanis Maruzsa egy levélben arra figyelmeztette a tanári szakszervezeteket, hogy a polgári engedetlenség "jogszabályellenes magatartás, a tanulók erkölcsi értékrendjét negatívan befolyásoló, törvénytelen kezdeményezés”.

Az államtitkár azt is leírta többek közt, hogy "milyen erkölcsi alapokon állnak a tanítani és tanítanak azok a pedagógusok, akik önmaguk sem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat”, és szerinte az írott normák figyelmen kívül hagyása a "kialakult értékrenddel nem rendelkező diákokat" arra ösztökélheti, hogy a jövében "mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk és melyeket sem”.

Maruzsa államtitkár levelét itt lehet elolvasni:

Erre válaszul született a nyílt levél, amely így kezdődik:

„Tisztelt Maruzsa úr, ön téved. Nem a tanárok polgári engedetlensége ássa alá a diákok törvénytiszteletét és erkölcsi értékrendjét. Az írott normák, a törvény tekintélyét az a magatartás ássa alá, amely kénye-kedve, saját pillanatnyi érdekei szerint alakítgatja a törvényt. A jogkövető magatartást az lehetetleníti el, hogy a hatalom a (valóságos) sztrájk jogát, ezt az alkotmány biztosította alapjogot megvonja a tanároktól, s ezzel polgári engedetlenségre kényszeríti őket”

– így indul Arató László nyílt levele, amelyet az Eduline szerkesztőségének is eljuttatott.

Arató a levélben arra is kitért, hogy szerinte a törvény tekintélyét az ássa alá, hogy a kormányon lévők olyan nemzeti alaptantervet (NAT) vertek keresztül (például magyar nyelv és irodalomból), amelyet mind a Magyar Tudományos Akadémia illetékes osztályai, mind az állami egyetemek oktatói, mind pedig a szakmai civilszervezetek kártákonynak minősítettek és ellenezték a bevezetését. 

A NAT-ot és az érettségi rendeletet ráadásul még a kormány által létrehozott lojális szerv, a Nemzeti Pedagóguskar magyar tagozata is bírált. 

"A valódi szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül hozott oktatásügyi jogszabályok aláássák a jogkövető magatartást és a tiltakozás irányába terelik a tanárok morális példaadásának lehetőségét. Arra kényszerítik őket, hogy erkölcsi tartásukat és szakmai elkötelezettségüket ellenállás, passzív vagy aktív rezisztencia formájában fejezzék ki”

– olvasható a nyílt levélben.

Arató László azt is leírta, hogy az írott normák figyelmen kívül hagyása nem fogja a diákokat arra ösztönözni, hogy mérlegeljenek az iskolai szabályok tekintetében, mit fogadnak el és mit nem, ebben téved Maruzsa. 

"Ön azt állítja, hogy „[a]z írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk, és milyeneket nem”. Nem, ön téved, erre az elítélendő iskolai és állampolgári magatartásra, a törvény iránti tiszteletlenségre és a szabályok kijátszásra a felelőtlen törvényalkotás, a jog kormányzati lejáratása ösztönöz. Másfelől az iskola és a tanár tekintélyét nem a polgári engedetlenség, hanem a megalázó fizetések és az ebből részben következő kontraszelekció rombolja”

– zárul a levél.

Forrás: eduline.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Nem is értem,hogy miért nem oroszul vagy kinaiul beszélnek a fideSSes tömeggyilkosaink?annyira kilóg a lóláb a seggükből,hogy már csak a pata híányzik a homlokukról!Azt hiszik,hogy fiatalok nem olvassák azokat a sorokat,amik az Ő életük tönkretételéről szólnak?
ómió
A diákokat tüntetni kényszeríteni meg, ugye, maga az "efftársi törvénytisztelet"?
Csizmás Kond
Amikor ez a sztrájkosdi bejött divatba, a szakszervezet külön ismertette a szabályait, és alkalmazási feltételeit...ezeket ma egy tanárnak kötelezően kéne tudja, nem csak azt hogy a sztrájk alapjog...mert így ..hát meglátszik a tanítványaikon is az ők tudománya.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.