Makónál mindössze 20-30 hektáron próbáltak hagymát termeszteni, a termés tetemes részét elvitte az aszály. Ha nem lesz öntözés, a magyar hagymának nincs jövője az Országos Hagyma Terméktanács elnöke szerint.
Idén gyakorlatilag megszűnt a magyar hagymatermesztés
– írja a hvg.hu.
Fotó: 123RF.com
Míg húsz évvel korábban Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, az idén húsz-harminc hektárra szűkült ez a terület. Ennek az az oka, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal.
A cikk szerint az olaszok például élen járnak a hagymatermesztésben, a vízgazdálkodás, a termesztéstechnológia és a tárolás is professzionális szintre került az elmúlt években. Nagy különbség, hogy itthon a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést tud produkálni, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a hétszáz-nyolcszáz mázsás hozamot is elérheti.
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fc.tenor.com%2FwrA464yOWNEAAAAd%2Forsz%25C3%25A1g-%25C3%25A9p%25C3%25BCl.gif&key=0RhyU7Wmx1KhSjdBejlVyw&w=600&h=338
Leválthatatlan?!
uploads.disquscdn.com/images/888d12344674c9ad3207d0ab1f7e761daac47ab32ca854270875a50d75946239.jpg
Minden kib*szott f*sza...
c.tenor.com/CWjIufcx-YAAAAAd/fidesz-teletubbies.gif