Az AFP vasárnap írt egy olyan tervezetről, amelyet már a jövő héten tárgyalhat az Európai Bizottság, az új törvényjavaslat az újságírók és szerkesztőségek függetlenségét szeretné védelmezni.

Újabb pofont adna az EU Orbánéknak? Már a jövő héten tárgyalnának róla

A lap szerint a rendelet célja, hogy biztosítsa az egyes szerkesztőségek szerkesztői függetlenségét a politikai hatalomtól és nagyvállalatoktól, és átláthatósági követelményeket írjon elő a tagállamok számára a médiatulajdonlással kapcsolatban.

A rendelet lehetővé teszi a bizottságnak, hogy eljárást indítson az Európai Bíróságon, ha egyes tagállamok nem tartják be a szabályokat. A kezdeményezés Vera Jourovához tartozik, aki a bizottság egyik alelnöke. Jourová régóta dolgozik hasonló kezdeményezésen, mert a bizottságnak eddig semmilyen mozgástere nem volt a médiaszektorok szabályozásában.

Az AFP híre megemlíti a KESMA magyar példáját, amivel eddig nem tudott mit kezdeni az uniós versenyszabályozás, pedig látványosan torzítja a magyar médiapiaci viszonyokat.

Szeretnék, ha minden tagállamnak kötelessége lenne értékelni a médiapiaci koncentrációt a szerkesztői függetlenségre és pluralizmusra gyakorolt hatás szempontjávól, bizonyos kritériumok alapján.

A tervezet felállítana egy új uniós Médiatanácsot is, amely egy intézményben tömörítené a tagállami hatóságok képviselőit, mellette pedig szabályozná a közszolgálati médiát, az állami reklámokat és a Pegasus-botrány kapcsán a forrásvédelmet is.

Forrás: 444

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nálunk valóban "szabad és sokszínű" a média! A KESMA -hoz tartozó több száz újságban ugyanazok a MTI hírek, ugyan azok a szó szerinti cikkek, ugyanabban a formában jelennek meg. A "sokszínűséget" az jelenti, hogy nem egyforma színű (még) a fejlécük.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Galway
@ómió: Annyira ostoba vagy! Miért nem vagy képes lecuppenni az efftársazásról? Sértegeted Orbán Viktor kedves édesanyját meg a többi, jól kipróbált MSZMP-s elvtársat?!
amortizáltok
a gunykirály vigyorog majd elhuzzák a nótádat csak heccelődj.
surdilloFUJT
@134.bátor: BEH SZÍVESEN LETÖRÖLNÉM AZT A CINIKUS ,AGYHUGYKÖVES TORZ VIGYORT A POFÁJÁRÓL EGY BASEBALL ÜTŐVEL,LEGALÁBB2-3 SZOR,HOGY HATÁSOS LEGYEN!!!
Lepényleső
Ki van ez fundálva? Ami a bánnak eddig is pofon volt szánva,- ő kacagva önzetlenül,közvetlenül adta tovább orcánkra?
ómió
@Galway: Neked meg akkora a "bölcsességed" ott a bolsi ápoldában, hogy a saját "aktuálefftársaid" felismerésére is képtelen vagy!? Kérjél magadnak hatékonyabb terápiát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.